Hamáček chce kvůli článku Seznam Zpráv odškodné deset milionů, Švejdar čelí trestnímu oznámení

Tisková konference ministra vnitra Jana Hamáčka (zdroj: ČT24)

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) podá trestní oznámení kvůli článku serveru Seznam Zprávy o zamýšlené cestě do Moskvy. V rámci civilní žaloby žádá také odškodné deset milionů korun. Některé opoziční politiky také požádal o omluvu, ti to ale odmítli. Prověřováním informací ohledně cesty Hamáčka se už ale zabývají vyšetřovatelé. Oznámil to policejní prezident Jan Švejdar na Twitteru. Právě on byl jedním z těch, který se schůzky s Hamáčkem zúčastnil a teď čelí trestnímu řízení. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČT řekl, že Hamáčkovi věří, zjištění Seznam Zpráv označil za nesmysl. Zpravodajský server se ale podle reportéra Janka Kroupy chystá zveřejnit další svědectví.

„Jsem vláčen bahnem, označován za vlastizrádce, dostávám výhružné e-maily,“ řekl na tiskové konferenci vicepremiér. Poněkolikáté jsou podle něj před volbami obviňováni i sociální demokraté.

Hamáček podá trestní oznámení na autory článku Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou. Chce prověřit, zda nedošlo k pomluvě podle trestního zákoníku, šíření poplašné zprávy a poškození cizích práv.

„Současně podám civilní žalobu na vydavatele, který je zodpovědný za práci svých lidí, a budu požadovat deset milionů korun jako odškodné,“ předeslal Hamáček s tím, že finanční prostředky věnuje nadaci policistů a hasičů, která se stará o pozůstalé těch, kteří zahynuli při výkonu služby.

Ministr vnitra zároveň požaduje omluvu od politiků, kteří jej označili například za vlastizrádce. Na brífinku jmenoval předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou, šéfa ODS Petra Fialu a předsedu lidovců Mariana Jurečku.

Marian Jurečka pro omluvu nevidí důvod. „Jan Hamáček doposud nevysvětlil, proč cestu do Moskvy plánoval, co byl její pravý důvod,“ zdůrazňuje. Ze stejného důvodu se nehodlá omlouvat ani Pekarová Adamová.

Informace jsou pravdivé, vzkazují Kroupa s Kubíkem. Zveřejní další svědectví

„Jsme připraveni prokázat, že informace, které jsme napsali, jsou informace podložené a pravdivé,“ reagoval v ČT Janek Kroupa na Hamáčkův brífink. Zdůraznil, že nikdy nepracuje s jediným zdrojem a i nyní jich má více. „Víme, co se tam odehrálo,“ tvrdí.

Podotýká, že dosavadní vyjádření účastníků schůzky jsou obecná a nepopisují průběh jednání. „Z mého pohledu v tuto chvíli není důvod zveřejňovat další detail nebo cokoliv, co identifikuje zdroje,“ doplňuje s tím, že počítá se seriózním vyšetřováním.

„Informace, které jsme zveřejnili, pravdivé jsou. Máme je podloženy jasnými důkazy a vůbec o tom nepochybuji,“ prohlásil v ČT šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík s tím, že nyní je prostor pro zúčastněné, aby věc na patričných místech vysvětlili. Veřejná vyjádření účastníků schůzky podle Kubíka nevyvrací, co zveřejnily Seznam Zprávy.

Reportér Janek Kroupa k trestnímu oznámení vicepremiéra Jana Hamáčka (zdroj: ČT24)

Server Seznam Zprávy se chystá podle Kroupy zveřejnit další svědectví. „Zítra (pozn. redakce ve čtvrtek) zveřejníme další svědectví. Člověka, který v tom dni s Hamáčkem mluvil a on mu svoji motivaci osvětlil,“ řekl Kroupa v Interview ČT24. Redakce má toto zatím nezveřejněné svědectví se zvukovým záznamem. Podle Kroupy Hamáček ví, kdo zdroj je.

Kroupa dále uvedl, že zdroj redakci vysvětlil, že motivací Hamáčka byla záchrana sociální demokracie tím, že proočkuje Českou republiku ruskou vakcínou Sputnik a že přivede amerického a ruského prezidenta k jednomu stolu a bude skvělým státníkem.

Interview ČT24 – Janek Kroupa (zdroj: ČT24)

Babiš Hamáčkovi věří, policejní prezident čelí trestnímu oznámení

Podle místopředsedy sociálních demokratů Romana Onderky za Hamáčkem stojí celý poslanecký klub. „Klub je přesvědčen, že předseda ČSSD a vicepremiér konal veškeré kroky ve prospěch Česka a občanů,“ prohlásil.

Premiér Babiš ČT řekl, že vicepremiérovi věří. Spekulaci, že Hamáček chtěl vyměnit informace o Vrběticích za dávky Sputniku V, označil za nesmysl.

Policejní prezident Jan Švejdar, který se účastnil schůzky s Hamáčkem, odmítl komentovat její obsah. „Celá záležitost je natolik závažná, že ji odmítám hodnotit skrze pocity. Faktem je, že na jednání jsem byl, jakkoliv komentovat jeho obsah ale nebudu. Pohybujeme se v rovině činnosti zpravodajských služeb a také v rovině probíhajícího trestního řízení,“ napsal na Twitteru s tím, že čelí trestnímu oznámení pro vyzrazení utajované skutečnosti.

Informace, které se v souvislosti s událostmi dozvěděl, také nechce Švejdar dál komentovat. „Tím méně jejich politické souvislosti. Je jisté, že moje vyjádření bude součástí spisu,“ konstatoval.

Mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová na Twitteru uvedla, že trestní oznámení na Švejdara nesouvisí s Hamáčkovou cestou ani jednáním, které popsaly Seznam Zprávy. „Souvisí s únikem informací, ke kterému mělo podle oznamovatele dojít po jednání jednoho z výborů Poslanecké sněmovny, kterého se pan prezident účastnil,“ napsala.

Sněmovna záležitost projednávala v úterý za zavřenými dveřmi asi hodinu a půl bez výsledku. Někteří poslanci hovořili poté o tom, že debata přerostla ve vzájemné osočování, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prohlásil, že se za ni styděl. Místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Jana Maláčová kritizovala hlavně představitele TOP 09 a ODS, nepadaly podle ní žádné argumenty. „Byla to blamáž pro ty, kdo tu schůzi svolali,“ řekla s tím, že šlo o šarádu a cirkus.

Předseda komunistických poslanců Leo Luzar v ČT prohlásil, že Hamáček na úterním jednání ve sněmovně nic nového neřekl. Luzar dle svých slov očekával, že vystoupí účastníci schůzky, kteří informace Seznamu potvrdí, nebo vyvrátí. To se nestalo kvůli obstrukcím koalice Spolu, tvrdí komunistický poslanec.

Poslanci se ve středu ke kauze znovu vrátili. Vláda by měla podle sněmovny uložit tajným službám a policii, aby prošetřili únik informací v případu Vrbětice. I kvůli přítomnosti ředitelů všech tří tajných služeb poslanci jednali za zavřenými dveřmi, konkrétní informace i záležitosti ale nezazněly.

Účastníci schůzky by měli promluvit, Hamáček vysvětlit

Redaktor Respektu Jaroslav Spurný doufá, že středeční jednání přinese jasnější vzkaz veřejnosti, jak to ve skutečnosti bylo. „Stojíme před dvěma informacemi, které si protiřečí, a my nevíme, co je pravda. Jediní, komu to pomáhá, jsou lidé, kteří budou zpochybňovat informace kolem vrbětického útoku,“ míní novinář.

Otevřenější by podle něj měli být účastníci schůzky, ale i samotný server Seznam Zprávy. „Je to docela silná munice. Vypadá to, že je v tomto pevný v kramflecích,“ řekl ČT na adresu Hamáčkova výroku o trestním oznámení.

Redaktor časopisu Respekt Jaroslav Spurný k trestnímu oznámení vicepremiéra Jana Hamáčka (zdroj: ČT24)

Nad průběhem úterního jednání poslanců se pozastavuje politoložka Masarykova ústavu vyšších studií na ČVUT Vladimíra Dvořáková. Upozorňuje, že schůze se nesla v negativním duchu, jelikož poslanci si pozvali šéfy tajných služeb i nejvyššího státního zástupce, ale podle dostupných informací se jich na nic neptali.

„Mohou vysvětlovat věci, procedury, jaké kroky se mohou činit. To sněmovnu vůbec nezajímalo,“ podotýká Dvořáková. „Ve velmi vážné situaci, kdy potřebujeme podporu našich partnerů, tady předvádíme neuvěřitelné historky,“ doplňuje.

Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka není možné zjištění serveru Seznam Zprávy brát na lehkou váhu, pakliže mají potvrzené informace přímo od účastníků schůzky, na níž Hamáček údajně o svém plánu hovořil. Zdůrazňuje, že světlo by do celé věci mohli vnést právě účastníci jednání. „Oni nic takového neudělali, což pochybnosti jen zvyšuje,“ konstatuje Honzejk.

Komentátor Českého rozhlasu Plus Radko Kubičko upozorňuje, že Hamáček se ve své kritice zaměřuje na článek Seznam Zpráv, stále však ale nevysvětlil, jak to skutečně bylo s cestou do Moskvy a údajnou kamufláží, jak žádá opozice i novináři, kteří mohou mít odstup od zjištění Seznamu. Konstrukci Seznam Zpráv považuje Kubičko za „velmi divokou“.