TÉMA

Jan Švejdar

Byl pod velkým tlakem, pak náhle zemřel. Údajně nedobrovolný odchod policistů prošetří policejní prezidium

Odbor vnitřní kontroly začne podle informací ČT od pondělí prověřovat nedávné odchody vysoce postavených policistů v Královéhradeckém regionu. Nařídil to prezident sboru. Podřízení krajského šéfa Petra Sehnoutky mluvili o nátlaku, ten to odmítl.
12. 1. 2024|

Pražskou policejní školu ministerstva vnitra nově vede Ježková

Vyšší policejní školu a Střední policejní školu ministerstva vnitra v Praze od pátku vede Ivana Ježková. Do funkce ji ustanovil ministr Vít Rakušan (STAN). Nová ředitelka vzešla z výběrového řízení, informoval resort. Předchozí ministr Jan Hamáček (ČSSD) dříve pověřil vedením školy někdejšího policejního prezidenta Vladislava Husáka, Rakušan ale pověření zrušil kvůli podezření, že dokument byl antedatovaný.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 12:11|

Novým policejním prezidentem bude dosavadní náměstek Vondrášek, potvrdil Rakušan

Novým policejním prezidentem se od dubna stane dosavadní první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Od Vondráška očekává mimo jiné to, že dotáhne reformu specializovaných pracovišť. Současný policejní prezident Jan Švejdar ve funkci skončí k 31. březnu.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 14:30|

Komise doporučila Rakušanovi jmenovat Vondráška policejním prezidentem. Rozhodne se asi v úterý

Nejsou důvody, proč by se Martin Vondrášek nemohl stát policejním prezidentem – takové doporučení dala poradní komise ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN). Zda se Vondrášek prezidentem stane, rozhodne ministr na počátku příštího týdne, nejspíše v úterý. Nynější náměstek končícího policejního prezidenta Jana Švejdara se do nabídkového řízení na nového šéfa sboru přihlásil jako jediný.
28. 1. 2022|

Do nabídkového řízení na místo policejního prezidenta se přihlásil jeden kandidát

Do nabídkového řízení na místo policejního prezidenta se přihlásil jeden kandidát. Na Twitteru to v úterý uvedlo ministerstvo vnitra. Během dne ještě mohou přijít přihlášky, které případní uchazeči poslali poštou. Česká televize a deník Právo v pondělí uvedly, že přihlášku podal náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Současný policejní prezident Jan Švejdar ve funkci skončí k 31. březnu.
25. 1. 2022|

Opozice chtěla ve sněmovně vyzvat k odvolání Rakušana z vlády. Podle něj STAN vrátí dary, které by byly problematické

Vládní hnutí STAN je podle svého předsedy Víta Rakušana připraveno vrátit finanční dary, u nichž by se potvrdilo, že je poslali lidé usvědčení z trestné činnosti. Reagoval na informace serveru SeznamZprávy.cz, podle nichž hnutí STAN sponzorují firmy trestně stíhaného muže. Na něj odkazoval i předseda SPD Tomio Okamura v úvodu mimořádné schůze poslanců, která se sešla ve čtvrtek na podnět opozičních stran. Návrh na zřízení vyšetřovací komise, která by se hospodařením STAN zabývala, sněmovna zatím neprojednávala, SPD jej chce prosadit v pátek. Lídři koaličních stran ale vyjádřili podporu Rakušanovi.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 21:40|

Mynář tlačil na Švejdara, aby vyměnil zlínského policejního ředitele, píše Deník N

Hradní kancléř Vratislav Mynář podle Deníku N tlačil na výměnu ředitele zlínské policie Jaromíra Tkadlečka. Několikát se kvůli tomu prý obrátil na policejního prezidenta Jana Švejdara. Ten žádost podle serveru opakovaně odmítl. Důvod Mynářova požadavku na výměnu krajského policejního ředitele není jasný, trestně stíhaný kancléř ale ve Zlínském kraji částečně žije a podniká. Mynář na informace deníku nereagoval. Záležitostí se má zabývat sněmovní bezpečnostní výbor.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 17:13|

Švejdar skončí k 31. březnu. Jeho nástupce vzejde z nabídkového řízení, oznámil Rakušan

Policejní prezident Jan Švejdar k 31. březnu skončí ve funkci. Svůj záměr odejít oznámil už v polovině prosince na Twitteru. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po pondělní schůzce se Švejdarem řekl, že se dohodli na spolupráci ve zbývajících třech měsících.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 20:08|

Bývalý šéf liberecké policie Husák má vést policejní školu. Rakušan chystá výběrové řízení

Bývalý policejní prezident Vladislav Husák, který v únoru odešel z čela policie Libereckého kraje kvůli účasti na zakázaném večírku v Teplicích, získal nové ředitelské místo. Bude vést Vyšší policejní školu a Střední policejní školu Ministerstva vnitra v Praze. Informuje o tom Český rozhlas Radiožurnál. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jde o rozhodnutí jeho předchůdce Jana Hamáčka (ČSSD). Rakušan chce na pozici vypsat výběrové řízení.
31. 12. 2021|

Policejní prezident Švejdar končí. Rozhodl se údajně po schůzce s Rakušanem

Policejní prezident Jan Švejdar podá na začátku ledna žádost o odchod do civilu. Od policie plánuje odejít ke konci března. Na Twitteru oznámil, že dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí. Deník N píše, že o odchodu jednal s policejním prezidentem 7. prosince s nastupujícím ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Rakušan uvedl, že si Švejdarovy práce váží a jeho rozhodnutí respektuje.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 22:01|

Vláda zvažuje povinné očkování lidí nad šedesát let, rozhodne o tom příští týden

Pod tlakem zesilující epidemie koronaviru zvažuje stát povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let. Návrh podpořila vládní rada pro zdravotní rizika. Jde o koronavirem nejvíce ohroženou věkovou kategorii, uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo z lidí starších 60 let zatím víc než 80 procent. Podle Babiše všichni hejtmani zároveň podpořili také povinné očkování vybraných profesí.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 23:56|

Vznikající vláda vyjednává o vedení bezpečnostních sborů, Rakušan chce reorganizaci části útvarů

Nově vznikající vládní koalice se shoduje na tom, že nebude dělat razantní změny ve vedení bezpečnostních sborů. Jednou z priorit je jmenování pověřeného šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky řádným ředitelem této tajné služby pro další pětileté funkční období. Kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan (STAN) také chce, aby ve funkci dále zůstal policejní prezident Jan Švejdar. V nejbližší době se s ním ale chce bavit o možné reorganizaci některých útvarů.
2. 11. 2021|

Švejdar: Postup ochranky premiéra vůči reportérům BBC a Investigace.cz byl oprávněný

Chování ochranky premiéra Andreje Babiše (ANO) vůči dvěma novinářům, kteří se ho chtěli zeptat na informace projektu Pandora Papers, hodnotí policejní prezident Jan Švejdar jako oprávněné. Hlavním úkolem a zákonnou povinností ochránců je nepřipustit ohrožení chráněné osoby, uvedl v pondělí policejní šéf na Twitteru. Jeho stanovisko podpořil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 12:17|

Magistrát odložil řízení s jedenácti lidmi kvůli Bendově oslavě v Teplicích. Tři účastníci dostali pokutu

Po třičtvrtě roce od nelegální narozeninové oslavy podnikatele Petra Bendy v jeho hotelu Prince de Ligne v Teplicích odložil teplický magistrát řízení s 11 lidmi, třem udělil pokutu a v pěti případech věc zatím neukončil. Dva lidé pokutu zaplatili, uvedl mluvčí radnice Robin Röhrich. Lednová oslava se konala v době, kdy byly hotely kvůli šíření covidu uzavřeny a hromadné akce omezeny. Všech 18 účastníků večírku bylo proto v podezření, že porušili vládní opatření proti šíření koronaviru.
20. 9. 2021|

Policejní prezident se omluvil za slova mluvčí o nepovolené akci Milionu chvilek v Průhonicích

Policejní prezident Jan Švejdar se omluvil za slova mluvčí středočeské policie, že srpnové shromáždění spolku Milionu chvilek při předvolební autogramiádě premiéra Andreje Babiše (ANO) v Průhonicích bylo nepovolené. Připomněl, že právo shromažďovací nepodléhá povolení, ale zásadně jen oznámení. Sousloví „nepovolené shromáždění“ se tudíž v žádném vyjádření české policie vůbec nemělo objevit, uvedl na Twitteru.
28. 8. 2021Aktualizováno28. 8. 2021, 14:27|

Muže, který v Praze zastřelil úřednici, vyslechla policie. Vyrobil si brokovnici a plánoval další činy

Z výslechu muže, který v úterý zastřelil ženu na Úřadu práce v Praze, vyplývá, že chtěl v páchání zvlášť závažných zločinů pokračovat. Motivem byla msta za údajná příkoří. Policie předpokládá, že muže obviní z několika trestných činů včetně vraždy, za kterou hrozí až výjimečný trest. Navrhne také jeho vzetí do vazby a požádá o vypracování posudku k jeho psychickému stavu. Muž s kriminalisty spolupracuje, své činy popisuje a přiznal se k nim.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 21:26|

Podle policie byl zákrok proti muži v Teplicích přiměřený. Trestný čin v něm nespatřuje ani GIBS

Donucovací prostředky použité policisty při zákroku proti Romovi v Teplicích odpovídaly intenzitě mužova útoku. Uvedli to zástupci krajského policejního ředitelství. Muž po zákroku zkolaboval a zemřel v sanitce. Trestný čin v jednání policistů momentálně nespatřuje ani Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Sdělila, že nebude proto ve věci zahajovat úkony trestního řízení.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 16:45|

Rada Evropy i Válková vyzvaly k vyšetření smrti Roma po policejním zákroku

Rada Evropy vyzývá k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření úmrtí Roma po policejním zásahu v Teplicích. Podle Rady Evropy jsou záběry z incidentu znepokojující a vyvolávají mnoho otázek. K objektivnímu a prioritnímu prošetření vyzvala také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková či česká Amnesty International. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) vyjádřili podporu policii, od jejich stanovisek se distancovali členové vládní rady pro záležitosti romské menšiny.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 22:05|

Policisté si na hradeckém letišti vyzkoušeli násilné zastavení auta. PIT manévr budou používat častěji

Policisté v pátek na dopravním polygonu královéhradeckého letiště předvedli nácvik manévru k zastavení vozidla se speciálně upravenými policejními automobily. Praktickou část programu na školení takzvaného PIT manévru, tedy násilného zastavení vozidla, zahájila policie letos v červnu. Do konce roku by mělo tento výcvik absolvovat více než čtyři tisíce policistů, uvedl ředitel policejního útvaru vzdělávání Martin Souček. Policie v Česku má zhruba 500 vozidel opatřených ochranným rámem.
18. 6. 2021|

Hamáček zprostil ve vrbětické kauze mlčenlivosti šéfa rozvědky i policie

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v souvislosti s vrbětickou kauzou zprostil mlčenlivosti šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marka Šimandla a policejního prezidenta Jana Švejdara. Uvedl to ve čtvrtek ve sněmovně. Po vypršení lhůty pro reakci na předžalobní výzvu se chystá podat žalobu na server Seznam Zprávy kvůli reportáži, že na interní schůzce hovořil o úmyslu „vyměnit mezinárodní skandál“ kolem explozí ve Vrběticích na Zlínsku za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V.
3. 6. 2021|

Od pondělí se otevřou restaurace a další služby, rozhodla vláda

Vláda rozhodla, že se od příštího týdne otevřou vnitřní prostory restaurací. Reaguje tak na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Informoval o tom po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Provoz obnoví také hudební kluby nebo kasina. Zároveň se také otevřou umělá koupaliště, sauny nebo wellness. Vojtěch řekl, že by s takovým rozvolňováním počkal, vláda ale podle něj bude respektovat rozhodnutí soudu.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 21:59|

Poslanci projednali Hamáčkovu cestu. Vláda má podle nich zajistit prověření úniku informací

Vláda by měla uložit tajným službám a policii, aby prošetřily únik informací v případu Vrbětice, usnesla se sněmovna. Poslanci o okolnostech zrušené cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy jednali v utajeném režimu a bez přítomnosti kamer, stenozáznamu a například i bez mobilních telefonů. Z jednání se omluvili dva z pozvaných hostů – nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 21:16|

Hamáček chce kvůli článku Seznam Zpráv odškodné deset milionů, Švejdar čelí trestnímu oznámení

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) podá trestní oznámení kvůli článku serveru Seznam Zprávy o zamýšlené cestě do Moskvy. V rámci civilní žaloby žádá také odškodné deset milionů korun. Některé opoziční politiky také požádal o omluvu, ti to ale odmítli. Prověřováním informací ohledně cesty Hamáčka se už ale zabývají vyšetřovatelé. Oznámil to policejní prezident Jan Švejdar na Twitteru. Právě on byl jedním z těch, který se schůzky s Hamáčkem zúčastnil a teď čelí trestnímu řízení. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČT řekl, že Hamáčkovi věří, zjištění Seznam Zpráv označil za nesmysl. Zpravodajský server se ale podle reportéra Janka Kroupy chystá zveřejnit další svědectví.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 19:20|

Článek je plný lží a spekulací, uvedl Hamáček k informacím médií o jeho cestě do Moskvy

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítl informace serveru Seznam Zprávy, že chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 20:36|