Od pondělí se otevřou restaurace a další služby, rozhodla vláda

Události: Velké pondělní rozvolnění (zdroj: ČT24)

Vláda rozhodla, že se od příštího týdne otevřou vnitřní prostory restaurací. Reaguje tak na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Informoval o tom po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Provoz obnoví také hudební kluby nebo kasina. Zároveň se také otevřou umělá koupaliště, sauny nebo wellness. Vojtěch řekl, že by s takovým rozvolňováním počkal, vláda ale podle něj bude respektovat rozhodnutí soudu.

„Názor Nejvyššího správního soudu je velmi restriktivní, pokud jde o možnosti a pravomoci ministerstva zdravotnictví uzavírat plošně služby,“ uvedl ministr. Podle Vojtěcha nedává prostor pro plošná opatření. „Resort proti němu bude podávat ústavní stížnost,“ dodal.

Vojtěch si myslí, že by mělo být uvolňování protiepidemických opatření pomalejší a sám by byl spíše pro otevření až od 14. června, jak bylo dříve avizováno, uvedl.

Návštěvníci restaurací budou muset při jejich návštěvě dodržovat stanovená pravidla. Hostů bude moci být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté, nutné bude dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. „Nutné budou nadále negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19,“ upřesnil Vojtěch.

Brífink po jednání vlády 28. května (zdroj: ČT24)

Dodržování pravidel v restauracích pomůže hygienikům kontrolovat více policistů. Hygienická služba totiž minulý týden zkontrolovala 800 návštěvníků restaurací a jejich zahrádky, z toho u 90 našla pochybení v dodržování opatření. Těm, kteří nesplnili podmínky pro vstup, vystavili pokuty nebo s nimi zahájí správní řízení. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je poměr pochybení vysoký, proto se obrátila na policii.

Po jednání vlády hygienička proto vyzvala provozovatele zařízení, aby u vstupu viditelně upozorňovali na platná omezení. O spolupráci s policií jednala Svrčinová ve čtvrtek s policejním prezidentem Janem Švejdarem. Policisté budou mít podle ní k dispozici na webu všechny druhy certifikátů, kterými se budou moct lidé prokazovat, a to včetně dokumentů ze zahraničí.

Sama policie podle mluvčího Ondřeje Moravčíka plošná opatření ohledně kontrol restaurací nechystá. Intenzita kontrol tak bude na hygienicích a pokud požádají o součinnost, policie na to bude mít podle mluvčího kapacitu.

„Jsme domluveni, že nám policisté poskytují bezpečnostní podporu, oni vědí vždycky o tom, kam naši zaměstnanci chodí, a jsou poblíž. Ta spolupráce je v jižních Čechách ukázková,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Květoslava Kotrbová.

Kontroly podle ní probíhají namátkově, za minulý týden v Jihočeském kraji hygienici zkontrolovali okolo 50 provozoven. Zaměřují se především na vzdálenost mezi stoly, nošení respirátorů, jestli jsou u stolu maximálně čtyři osoby nebo na  potvrzení očkování, prodělaného onemocnění nebo antigenního testu u návštěvníků.

„Musím poděkovat veřejnosti Jihočeského kraje, nenarazili jsme na žádné zásadní pochybení,“ komentuje Kotrbová. V jižních Čechách se podle ní k opatřením lidé staví velice zodpovědně. „Lidé nechtějí rebelovat, ale třeba zapomenou potvrzení a pak nám ho dodají dodatečně a všechno je v pořádku,“ přibližuje současnou praxi Kotrbová.

Devadesátka: Rozvolnění opatření a otevření restaurací (zdroj: ČT24)

Kluby a diskotéky, ale bez tance

Od pondělí mohou obnovit provoz i hudební kluby, herny, kasina nebo diskotéky. Na rozdíl například od restaurací a dalších služeb návštěvníci budou muset mít antigenní či PCR testy na koronavirus provedené zdravotníkem, nikoli samotesty.

Přestože se mohou otevřít diskotéky a kluby, nesmí se v nich podle opatření tancovat a hrát živá hudba. Podle Vojtěcha je to z epidemického hlediska logické. Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) není přípustné činnost podniků zakázat tím, že ministerstvo stanoví takové podmínky, za nichž provoz nemůže fungovat.

„Tanec nesporně znamená mnohem vyšší kontakt mezi lidmi, zadýchávání se, šíření choroby,“ řekl ministr. „Jsem přesvědčen o tom, že lidé mohou přijít, sednout si, pobavit se, konzumovat, ale tanec jakožto nějaká činnost, která se vztahuje ke kontaktu mezi lidmi, umožněna v tuto chvíli není,“ dodal Vojtěch.

Lidé se kromě testů budou moci samozřejmě prokázat potvrzením o prodělání nemoci nebo očkování proti covidu-19. Budou muset nosit ochranné prostředky dýchacích cest, dodržovat rozestupy, k dispozici budou moci být pouze místa na sezení.

Kongresy přivítají více lidí

Po rychlejším uvolňování, mimo jiné právě otevření kasin nebo zvýšení limitu účastníků u konferencí a kongresů, volala například Hospodářská komora. Vláda podle Vojtěcha chce respektovat rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, proto plán uvolňování zrychlila. Sám by ale byl za pozvolnější otevírání jednotlivých zařízení, zopakoval.

Od 31. května se tak zvýší limit počtu účastníků na kongresech nebo konferencích na 250 uvnitř i venku. Dosud byly kongresové akce povoleny s účastí nejvýše 50 lidí uvnitř a 100 venku. Hospodářská komora ale namítala, že na kulturní akce ve vnitřních prostorách může už od 24. května přijít až 500 lidí, využít je přitom možné maximálně 50 procent kapacity. Akcí pod širým nebem se může účastnit až tisíc lidí. Žádala o sjednocení podmínek.

Bazény a sauny

Zároveň se od příštího týdne zpřístupní lidem také umělá koupaliště, sauny, solné jeskyně nebo wellness. „V bazénech a na koupalištích bude platit limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. V saunách, wellness nebo solných jeskyních bude smět být kapacita naplněna na maximálně 30 procent,“ vysvětlil Vojtěch.

V bazénech a koupalištích bude podle ministra nutná ochrana dýchacích cest jen při vstupu nebo v odpočinkových zónách, nikoliv ve vodě. Lidé se také při vstupu budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, který podstoupili v oficiálním odběrovém centru, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

Vláda už na začátku týdne rozhodla, že se od nadcházejícího pondělí otevřou venkovní bazény a koupaliště. Provozovatelé sice uvítali další rozvolnění, ale fungování zvažovali. Náklady na provoz jsou výrazné a počasí venkovnímu provozu zatím příliš nepřeje. Navíc většina celoročně provozovaných bazénů je podle České unie cestovního ruchu postavena na vnitřních bazénech.

Bazény a bazénová centra i sauny patří k nejdéle uzavřeným provozům. Kvůli druhé vlně pandemie jim vláda fungování zakázala od 9. října. Krátce a s mnoha omezeními mohly otevřít v prosinci.

Rovné podmínky pro všechny

Už při svém středečním druhém nástupu do funkce mluvil Vojtěch o tom, že mu jako právníkovi vadí to, že soudy ruší protiepidemická opatření, která připravilo ministerstvo zdravotnictví. „Budeme to řešit i s kolegy z legislativy, abychom se tomu vyhnuli. Poslední rozsudek Nejvyššího správního soudu se netýká zdůvodnění, ale samotného výkladu zákona,“ řekl Vojtěch. Podle něj je jeho výklad velmi restriktivní, plošná opatření podle soudu neumožňuje ani zákon o ochraně veřejného zdraví.

Diskutovat se podle ministra bude o případné změně pandemického zákona. „Souhlasím s tím, že kompetence ministerstva zdravotnictví měly být precizovány,“ dodal. V současné době je jedinou možností plošných opatření vyhlášení nouzového stavu, což není optimální, myslí si Vojtěch.

Staronový ministr odpoledne novinářům ve sněmovně řekl, že bude nutné také přistoupit ke konsolidaci mimořádných opatření resortu. Je jich obrovské množství, často v nich jsou rozdíly, které nedávají příliš logiku, míní. Hovořil například o různém počtu možných účastníků na kulturních akcích a na konferencích. „Mým cílem bude, abychom podmínky co nejvíce sjednotili a možná i zjednodušili,“ řekl. Zabývat se tím chce příští týden.