Lidé budou mít v červnu nárok na dva PCR testy zdarma, rozhodla vláda

Události: Další rozvolňování a změny v testování (zdroj: ČT24)

Češi budou mít v červnu z pojištění hrazeny dva testy na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Kabinet zároveň rozhodl, že se od 31. května otevřou venkovní bazény. Otevření vnitřních prostor restaurací je v plánu od 14. června, pokud se nezhorší epidemická situace. Už od úterý 25. května se také rozšíří okruh lidí, kteří budou moci využít ubytování v hotelech či penzionech.

„Během prázdnin připravujeme speciální režim, aby PCR testy i testy antigenní zdarma byly k dispozici cestovatelům. Ale budeme k tomu mít ještě další jednání vlády,“ řekl ministr.

Do budoucna to podle něj usnadní jednotný evropský „zelený certifikát“, kterým se budou lidé prokazovat při cestě do zahraničí. Český certifikát by se měl dát stáhnout z webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky od 1. června. Vláda podle něj také jedná o uznávání certifikátů o očkování vydaných v zahraničí.

Nyní může každý absolvovat antigenní test na covid-19 hrazený ze zdravotního pojištění každé tři dny, frekvence se tak výrazně sníží. Ministr už v pátek avizoval, že se sníží cena testů pro pojišťovny i pro samoplátce. PCR test by měl stát kolem 600 korun, v současné době za něj pojišťovna hradí asi 1200 korun. Antigenní test bude nově za 250 korun. 

Devadesátka ČT24: Testování, očkování a covidové pasy (zdroj: ČT24)

Testy, očkování nebo nedávno prodělaná nemoc jsou potřeba k prokázání bezinfekčnosti - a to je vyžadováno na hromadných akcích, k využívání některých služeb, pro návštěvy nemocnic nebo zahrádek restaurací. Negativní PCR test platí sedm dní, antigenní podle typu služby 48, nebo 72 hodin. Ochrana po nemoci je 180 dní, po očkování vzniká po 21 dnech od první dávky.

O tom, kdy skončí povinné nošení roušek a respirátorů, vláda nerozhodla. Hlavní hygienička už dříve zmiňovala, že půjde o postupný proces. Nejdéle by měly vydržet ve zdravotnických zařízeních nebo třeba hromadné dopravě.

Brífink po jednání vlády 24. května (zdroj: ČT24)

Otevřou se bazény

Ministři také podpořili otevření venkovních bazénů od konce května. „Naplnit budou moci kapacitu z 50 procent. Do vnitřních prostor budou moci návštěvníci jen do šaten,“ upřesnil Arenberger.

Šéf resortu zdravotnictví zároveň uvedl, že ve venkovních bazénech bude nutné dodržovat nastavená pravidla, ale pohyb ve vodě nebude podmíněn nasazeným respirátorem.

Provoz vnitřních sportovišť včetně bazénů vláda kvůli druhé vlně pandemie koronaviru zakázala od loňského 9. října, jen krátce se mohla otevřít v prosinci.

Hrady a muzea s průvodcem

Od 31. května si lidé opět mohou prohlédnout zámek nebo muzeum s průvodcem. Vláda povolila skupinové prohlídky pro maximálně deset lidí. „Pokud účastníci prohlídky splní podmínky pro očkování, negativní test nebo odstup od prodělané nemoci covid-19, může se jedné prohlídky zúčastnit až 30 lidí,“ dodal Arenberger. 

Doplnil, že v případě větší skupiny se bude uznávat i potvrzení od zaměstnavatele nebo ze školy. Na povolení skupinových prohlídek čekaly především státní památky spravované Národním památkovým ústavem, kde je v 80 procentech objektů prohlídka možná pouze s průvodcem.

Od konce května budou povolené skupinové prohlídky i na veletrzích. Kongresů a konferencí se může od 31. května zúčastnit 250 lidí uvnitř i venku. Současně ale platí, že kapacita může být jen poloviční. Stejná pravidla platí pro pořadatele vzdělávacích akcí a zkoušek. 

Vláda také rozhodla o tom, že pěvecké sbory mohou společně zpívat při účasti 30 osob. Lidé mají mezi sebou mít rozestupy dva metry a také musí splnit jednu z podmínek na očkování, testování nebo prodělání nemoci. „Během zpěvu si mohou sundávat ochranu dýchacích cest, musí se ale vést evidence účastníků pro případ epidemického šetření,“ řekl Arenberger.

Respirátory při akcích pro děti

Roušky při venkovních akcích pro mládež bude od příštího pondělí nutné používat jen tam, kde nelze podle Arenbergera dodržovat dvoumetrové rozestupy. Opatření, podle kterého musí mít od pondělí nasazený respirátor například účastníci výpravy 20 dětí do lesa, kritizovali skauti.

„Doteď nemuseli, ostatně nikdo již nemusí. Jaký je důvod pro tyto překážky pro volnočasovou práci s dětmi a mládeží?“ uvedli skauti na Twitteru minulý týden.

O pravidlech pro prázdninové pobytové tábory zatím hygienici jednají. Ministr předpokládá, že budou obdobná jako loni. Přibude ale povinnost testování, které by dětem měla hradit zdravotní pojišťovna. V jakém rozsahu, zatím vláda zvažuje.

Úleva pro ubytovatele

Vláda také rozšířila možnosti využívání ubytovacích zařízení. Zatím platilo, že se lidé musí pro ubytování v hotelech a dalších zařízeních prokázat negativním testem na covid-19, certifikátem o očkování proti této nemoci nebo potvrzením o prodělání nemoci.

Od 25. května mohou předložit také potvrzení zaměstnavatele o negativním testu nebo čestné prohlášení o testu ve škole, či podstoupit samotest přímo na místě.

Další rozvolňování za týden

Kabinet měl také řešit, kdy se otevřou restaurace pro hosty uvnitř. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by to za jasných pravidel mohlo být od 14. června. Nyní lidé mohou navštěvovat jen restaurační zahrádky. 

Ministři ale na svém pondělním jednání o otevření restaurací nerozhodli. Vláda se podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) stále drží scénáře, že bude v pondělí upřesňovat rozvolňování na následující týden.

„Je pravda, že teď 24. (května) se pouští větší balík aktivit, a řekli jsme si, že po přibližně deseti dnech, to znamená řádově někdy ve středu čtvrtek příštího týdne, se podíváme, jaký to mělo vliv na incidenci a na ostatní ukazatele, které jsou,“ řekl Havlíček. Doplnil, že kromě provozu restaurací se řeší třeba také sauny nebo bazény a 14. června je termín, kdy by měly nejpozději otevřít. 

Další rozvolňování projedná vláda podle ministra zdravotnictví zřejmě během příštího týdne. „My bychom si rádi nechali alespoň desetidenní rezervu na to, abychom viděli, jestli to nějakým způsobem nehne s epidemiologickou situací, a pokud ne, tak určitě zase vesele dál otevřeme další provozy,“ prohlásil Arenberger.

Podle předsedy Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) je teď důležité, aby se Česká republika vrátila zpět k normálnímu životu: „Musíme vracet ekonomiku a vzdělávání do normálních kolejí. Náklady, které společnost za rok (pandemie) měla, byly opravdu enormní.“