TÉMA

PCR

Ministerstvo zdravotnictví chce od dubna zrušit automatickou izolaci kvůli covidu

Ministerstvo zdravotnictví navrhlo, aby všem lidem s pozitivním testem na covid-19 už nebyla automaticky nařizovaná sedmidenní izolace. Lékaři nebo hygienici mají rozhodnout podle rizika. Změna by podle resortu měla začít platit od dubna.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 14:38|

Covidová pravidla se změnila. Co aktuálně platí a jaké máte povinnosti při nakažení?

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě skončila. Nadále však lidé musí nosit ochranu úst a nosu ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách a také například v lékárnách. Ve většině vnitřních veřejných prostor tato povinnost skončila 14. března. Po dvou letech koronavirové pandemie tak Česko postupně ruší většinu omezení. Nadále ale platí například pravidla izolace. Ministerstvo zdravotnictví také od středy zrušilo povinné potvrzení PCR testem, jako důkaz o prodělání covidu nyní platí jen pozitivní antigen a příznaky.
14. 4. 2022|

Vláda od čtvrtka ruší povinné respirátory v hromadné dopravě, Válek je ale dál doporučuje

Povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě ruší vláda od čtvrtka. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale jejich nošení i dál doporučuje nejen v dopravě, ale i v dalších prostorech, kde je větší množství lidí. Respirátory dále zůstanou povinné ve zdravotnických a sociálních zařízeních.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 18:14|

Pravidla pro návrat ze zahraničí se od úterý mění. Češi se nemusejí řídit mapou cestovatele

Od úterý se podmínky návratu Čechů ze zahraničí nebudou řídit takzvanou mapou cestovatele. Plně očkovaní a lidé s prodělaným covidem v posledních 180 dnech budou moci do Česka vstoupit bez omezení, stejně jako děti do 12 let. Informovalo o tom ministerstvo zdravotnictví. Mapa cestovatele zůstane relevantní pouze pro cizince.
14. 2. 2022|

Denní nárůst případů covidu-19 dál klesá, přibylo hospitalizovaných

V pátek testy v Česku odhalily 26 199 nakažených covidem-19, z toho 4081 se nakazilo znovu. Oba údaje jsou nižší než před týdnem. Výrazně se snížil i počet testů. Pozitivních testů na koronavirus na pracovištích bylo v pracovních dnech tohoto týdne zhruba o čtvrtinu méně než minulý týden. Hospitalizovaných s covidem-19 bylo v pátek 3785 lidí, což je proti předchozímu pátku nárůst o víc než desetinu. Na 247 také přibylo pacientů ve vážném stavu. Údaje o vývoji epidemie v Česku zveřejnilo na webu ministerstvo zdravotnictví. Od 19. února se prodlužuje izolace na sedm dní, karantény se ruší.
12. 2. 2022Aktualizováno12. 2. 2022, 14:55|

Laboratoře odhalily téměř 27 tisíc případů covidu, počty nově nakažených dál klesají

V Česku ve čtvrtek přibylo 26 539 potvrzených případů covidu-19. Nově nakažených koronavirem je nejméně ve všední den od 17. ledna. Ubylo také opakovaných nákaz, za čtvrtek jich je 3876. Výrazně méně se ale i testovalo. V nemocnicích je s koronavirem 3708 pacientů, z toho 246 v těžkém stavu. Incidenční číslo se opět snížilo, na sto tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 1689 nakažených. Testování ve školách v pondělí prokázalo klesající virovou zátěž u žáků i pedagogů. Mapa cestovatele se nezměnila.
11. 2. 2022Aktualizováno11. 2. 2022, 17:05|

Přibylo téměř 12 tisíc nových případů covidu. Testování ve školách ukázalo růst pandemie

Testy ve čtvrtek v Česku prokázaly 11 675 nových případů koronaviru, o tři čtvrtiny víc než o týden dřív. Pokračuje také nárůst incidence, na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden 525 nově nakažených. Testování ve školách v pondělí prokázalo významný růst počtu pozitivních případů. Dále naopak ubývá lidí s covidem v nemocnicích, jejich počet klesl poprvé od konce loňského října pod dva tisíce. Přibývá opětovných nákaz covidem, za čtvrtek jich bylo 1487.
14. 1. 2022Aktualizováno14. 1. 2022, 17:57|

„Nedorozumění.“ Podle ministerstva se podmínky vstupu do Česka zpřísňují nakonec pouze pro cizince

Před vstupem do České republiky i ze zemí s nízkým rizikem nákazy, vyznačených na mapě cestovatele zeleně a oranžově, budou muset mít lidé PCR test. Týká se to i očkovaných. Výjimka se vztahuje na lidi po posilovací dávce vakcíny či pro mladistvé. Ministerstvo zdravotnictví sice nejdříve oznámilo, že pro české občany začne nařízení platit na začátku ledna, následně ale v prohlášení uvedlo, že nakonec se zpřísnění bude týkat pouze cizinců, a to od pondělí.
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 22:25|

Začala lyžařská sezona, turisté míří do hor. Střediska čekají na vládní opatření

V českých lyžařských areálech začíná hlavní sezona. Ožívají tak horské hotely, kterým ale provoz komplikují nejasná protiepidemická opatření na závěr roku. Na horách přespí nebo si zalyžují jen lidé s dokončeným očkováním nebo po prodělání nemoci. Mladistvým stačí i test PCR, v horských střediscích nicméně chybí mobilní odběrová místa. Covidová omezení musí dodržovat návštěvníci středisek také v zahraničí.
19. 12. 2021|

Kandidát na ministra Válek oznámil své plány: Omezení neakutní péče a navýšení kapacit PCR testů

Jako první tři kroky v boji s covidem-19 by kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) sjednotil postup léčby při využití monoklonálních protilátek, dočasně omezil plánovanou a neakutní péči k rovnoměrnému zatížení nemocnic a výrazně navýšil kapacity PCR testů. Svůj plán oznámil v pondělí na Twitteru. „Jejich efekt uvidíme téměř okamžitě,“ napsal ke třem navrhovaným krokům.
29. 11. 2021|

Od srpna může být na kultuře či sportu 7 tisíc lidí venku a 3 tisíce uvnitř. Podle Vojtěcha je situace stagnující

Od neděle 1. srpna bude moci být na sportovních a kulturních akcích až 7000 lidí venku a 3000 osob uvnitř s testem na koronavirus, po prodělání onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech nebo s očkováním. Kapacita dějiště ale bude moci být plně využita, nad zmíněné limity ji však budou moci doplnit pouze lidé po covidu nebo s vakcínou. Změny na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministr oznámil i další změny v opatřeních.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 19:24|

Rozvolnění jako v Británii Vojtěch neplánuje. V Česku je málo očkovaných, i s nimi by ho považoval za risk

Velké zpřísňování opatření se v Česku nechystá a ani nemůže vzhledem k rozsudkům, které stanovily ministerstvu zdravotnictví jasné mantinely pro zavádění restrikcí. Na druhé straně neuvažuje vláda ani o úplném uvolnění po vzoru Velké Británie. V Událostech, komentářích to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Rozdíl mezi Českem a Spojeným královstvím podle něj spočívá v menší proočkovanosti. O tom, že by bylo očkování proti covidu-19 alespoň pro některé skupiny obyvatel v Česku povinné, však ministr neuvažuje.
14. 7. 2021|

Od června se mění pravidla pro testování zdarma

Potvrzení o negativním testu, prodělané nemoci covid-19 nebo očkování je jednou z podmínek pro vstup do provozoven nebo cestování do zahraničí. Lidé si potvrzení mohou stáhnout na internetu z Očkovacího portálu občana na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). V papírové podobě ho lze získat v očkovacím centru nebo doklad o prodělané nákaze může vystavit praktický lékař. V červnu mají lidé nárok na dva PCR testy zdarma a čtyři antigenní testy. Děti do šesti let se nemusí prokazovat nikde žádným testem.
1. 6. 2021|

Lidé budou mít v červnu nárok na dva PCR testy zdarma, rozhodla vláda

Češi budou mít v červnu z pojištění hrazeny dva testy na covid-19 metodou PCR a čtyři antigenní testy, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Kabinet zároveň rozhodl, že se od 31. května otevřou venkovní bazény. Otevření vnitřních prostor restaurací je v plánu od 14. června, pokud se nezhorší epidemická situace. Už od úterý 25. května se také rozšíří okruh lidí, kteří budou moci využít ubytování v hotelech či penzionech.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 21:46|

Na doučování půjdou stovky milionů, slibuje Plaga. Jde podle něj i o návrat do kolektivu

Dětí, které se nezúčastnily distančního vzdělávání, je podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) hodně, ale odpovídá to počtu dětí, které mají problémy s docházkou i za normálních okolností. Aby ony i další žáci dohnali vše, co jim zkomplikovalo uzavření škol v době vrcholů pandemie, dostanou školy příští rok na doučování čtvrt miliardy korun. Dalších sto milionů půjde na letní doučovací tábory, řekl Plaga. Rozhovor s ministrem školství ve Studiu 6 vedla Jolka Krásná.
3. 5. 2021|

Preferujte PCR testy a efekt bude vyšší, apelují vědci. Dle Blatného nejsou kapacity

Řada vědců stále důrazněji doporučuje spolehlivější PCR testy místo těch antigenních. Kritika zesílila poté, co vláda neschválila zkrácení intervalu pro testování ve firmách. Kabinet o tom má jednat znovu po svátcích.
4. 4. 2021|

Stát by měl vytvořit infrastrukturu pro PCR, testování ve firmách by bylo levnější i přesnější, vyzval virolog Hirsch

Kdyby stát vytvořil dostatečnou kapacitu pro vyhodnocování testů ve firmách metodou PCR, vyšlo by to nakonec levněji než nynější antigenní testování, zároveň by byly výsledky přesnější. V Interview ČT24 to řekl virolog Ivan Hirsch, podle kterého je metoda PCR výhodnější při vyhodnocování velkého množství testů. Přihlásil se k myšlence, že rozvolňovat nynější restrikce by se mělo až v době, kdy za týden přibude méně než sto nových případů na sto tisíc obyvatel, aby epidemie vzápětí znovu nezesílila.
17. 3. 2021|