Kandidát na ministra Válek oznámil své plány: Omezení neakutní péče a navýšení kapacit PCR testů

Jako první tři kroky v boji s covidem-19 by kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) sjednotil postup léčby při využití monoklonálních protilátek, dočasně omezil plánovanou a neakutní péči k rovnoměrnému zatížení nemocnic a výrazně navýšil kapacity PCR testů. Svůj plán oznámil v pondělí na Twitteru. „Jejich efekt uvidíme téměř okamžitě,“ napsal ke třem navrhovaným krokům.

Monoklonální protilátky jsou léky podávané jako infuze rizikovým pacientům krátce po nákaze novým typem koronaviru. Podmínky podávání stanovilo ve svém odborném stanovisku sedm odborných lékařských společností od praktických lékařů po lékaře z intenzivní péče. To uvádí, že se mají podávat nejpozději sedm, výjimečně deset dní po prvních příznacích nákazy. 

Omezení neakutní péče v nemocnicích

K omezení neakutní a plánované zdravotní péče, které navrhuje Válek, kvůli vysokým počtům pacientů s covidem-19, přistupují jednotlivé nemocnice. Návrhem se v pondělí ráno zabýval i centrální řídicí tým, na ministerstvu zdravotnictví ale nemá podporu.

Zákaz neakutní péče platil v nemocnicích naposledy od 31. prosince loňského roku. Válek už dříve uvedl, že by byla třeba lepší distribuce nakažených mezi zařízeními.

Více zasažené jsou v současné době moravské kraje, kde některé nemocnice hlásí zahlcení pacienty s covidem-19. Dochází i k převozům pacientů mezi zařízeními, minulý týden byly transportovány téměř dvě desítky pacientů z Brna do Prahy, dva vrtulníkem.

Navýšení kapacit pro PCR testování

Válek chce také výrazně navýšit kapacitu testování metodou PCR. Podle odborníků by v Česku mohly být kapacity na PCR testování ve výši až zhruba 200 tisíc testů denně, ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí uvedl, že několik dní po sobě bylo zpracováno přes sto tisíc PCR testů.

„Je tady možnost na základě rozhodnutí vlády povolat zdravotníky mimo nemocnice. Budeme to v úterý mít na Centrálním řídicím týmu a Radě vlády pro zdravotní rizika, jak kapacity dál navýšit,“ uvedl současný ministr. 

Ministerstvo od pondělí snížilo podíl pozitivních testů, které musí laboratoře znovu vyšetřovat metodou takzvaného diskriminačního PCR. Tím by se kapacity měly částečně navýšit pro nové testy. V některých regionech ale lidé na termín PCR testu čekají i několik dní.