Preferujte PCR testy a efekt bude vyšší, apelují vědci. Dle Blatného nejsou kapacity

Události: Spory o testovací metodu (zdroj: ČT24)

Řada vědců stále důrazněji doporučuje spolehlivější PCR testy místo těch antigenních. Kritika zesílila poté, co vláda neschválila zkrácení intervalu pro testování ve firmách. Kabinet o tom má jednat znovu po svátcích.

V centru BIOCEV se vyhodnocují PCR testy několika desítek firem, které chtěly spolehlivější výsledky. Odběr slin zvládnou zaměstnanci sami, i díky tomu platí zhruba 400 korun za vzorek.

„My jsme náklady stáhli tak nízko, protože jsme i část administrativní práce nechali na zaměstnavateli. Ten nám dodá veškeré údaje o zaměstnancích a my si je pak jen převezmeme a vyplníme do systému ÚZIS,“ popisuje celý proces vedoucí servisního pracoviště Biotechnologického ústavu Akademie věd Lucie Langerová.

Podle Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), která radí vládě, je i to argument, proč přejít od antigenních testů právě ke spolehlivější PCR metodě. Její zástupci po takovém postupu volají minimálně u plánovaného testování dětí ve školách. Vadí jim také, že se používají i antigenní testy bez nezávislé certifikace a že vláda nezkrátila interval testování ve firmách.

Nejsou kapacity, namítá Blatný

„Kdyby se používaly správné testy ve správném intervalu, tak by byl efekt daleko vyšší a z této situace bychom se dostali daleko dříve. To je jednak ku prospěchu ekonomiky, psychického zdraví lidí i ku prospěchu snížení úmrtí lidí,“ zdůrazňuje vedoucí katedry Genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Ruth Tachezy, která je členkou MeSES.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale zatím nejsou na vyhodnocování PCR testů v takovém rozsahu kapacity. Do budoucna chce ale právě tuto metodu na úkor antigenních testů podpořit. Řada laboratoří je přitom připravená svou kapacitu masivně navýšit.

Vláda zároveň nebrání školám v používání přesnějších testů. „Data, která budou takto získána, budeme chtít dále vyhodnocovat a myslíme si, že je to cesta správným směrem,“ předesílá šéf resortu zdravotnictví s tím, že po Velikonocích navrhne testování ve firmách v intervalu pěti dní.