Žáci z prvního stupně a předškoláci by se mohli vrátit do lavic 12. dubna, uvedl Plaga

Události: Část dětí se má vrátit do lavic 12. dubna (zdroj: ČT24)

Od 12. dubna by se měly do školních lavic vrátit rotačně děti z prvního stupně, řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Připustil ale, že se to nemusí týkat všech základních škol. Jednat o tom bude ještě v úterý vláda, návrat se možná nebude podle Plagy týkat všech okresů. Odpovědi na nejčastější otázky kolem návratu dětí do škol zveřejnilo ministerstvo na svém webu.

„Třídy prvního stupně základních škol se budou střídat v týdenních intervalech. Školáci budou dvakrát týdně testováni,“ vysvětlil Plaga.  Ve školách budou povinné roušky. Malotřídky pak budou fungovat bez rotací. 

Žáci ve školách musí pak v pondělí a ve čtvrtek podstoupit antigenní test. Resort školství k tomu natočil instruktážní video. „U nejmenších dětí a žáků se zdravotním postižením bude možná během testování přítomnost zákonného zástupce,“ upřesnil Plaga.

Přítomnost rodičů ve školách by ale podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Michala Černého mohla způsobit organizační problémy. „Myslím si, že pokud bude hezky, tak většina škol to první testování vyřeší nějakými venkovními prostorami nebo něčím podobným,“ řekl.

Ve středu po Velikonocích bude podle ministra řečeno, jestli se školy otevřou ve všech okresech. Záležet bude na epidemické situaci. „Otevírání škol není signálem k uvolňování opatření v dalších částech společnosti,“ upozornil Plaga.

O odkladu otevření rozhodne reprodukční číslo

O tom, v kterých okresech se děti do lavic vrátí, rozhodne podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) reprodukční číslo. Pokud bude v okrese nad hodnotou jedna, což znamená růst epidemie, návrat se zřejmě o týden odloží. 

„Jsem velmi rád, že se žáci mohou vrátit do škol a naprosto respektuji stanovisko epidemiologů, které říká, že v některých okresech, kde ta situace je ještě dynamická, co se týče vývoje reprodukčního čísla, že tam to bude o týden později,“ okomentoval v Událostech Plaga.

Opoziční strany vládní plán většinou kritizují. Místopředseda ODS Martin Baxa záměr postupovat podle okresní situace odmítl. Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura dokonce řekl, že děti by měly jít do školy hned.

Podle Pirátů systém v lokalitách s příznivou situací umožní otevřít školy rychleji pro širší skupiny dětí, a naopak i rychle zasáhnout tam, kde by se epidemie horšila. Zohlednění regionální situace chválí, Piráti a STAN ho totiž minulý týden Plagovi doporučovali.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ocenila, že kabinet přistoupil na návrh anticovid týmu koalice Spolu, aby se děti vracely do školy od 12. dubna. Plán podle ní ale trpí nedostatky.

Školy se neotevřou v deseti až dvaceti okresech

V pondělí 12. dubna se kvůli epidemii covidu-19 neobnoví prezenční výuka v deseti až dvaceti okresech. Uvedli to odborníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), kterou vede epidemiolog Petr Smejkal. Více škol podle něj není možné otevřít kvůli tomu, že nezačalo častější testování ve firmách a nebyl více omezen průmysl. Pokud se někde školy neotevřou, situace by se měla znovu posoudit 12. dubna s možností otevření o týden později.

Odborníci dále požadují, aby do školy nebyl umožněn přístup lidem s příznaky infekčního onemocnění, navrhují například měřit teplotu všem lidem ve škole. Pravidelné testování by měli podstupovat nejen žáci, ale všichni lidé ve škole včetně kuchařek a uklízeček. Doporučují rovněž pravidelné větrání, mytí rukou, dodržování rozestupů, obzvláště při jídle, a možnost stravovat se venku.

Tisková konference ministrů Blatného a Plagy z 1. dubna (zdroj: ČT24)

Děti v mateřské školce budou bez roušky

V pondělí 12. dubna by se měli zároveň vrátit do kolektivu také předškoláci, budou maximálně v patnáctičlenných skupinách. Jedná se o ty děti, které tam plní povinný rok předškolního vzdělávání. „Ve školkách nebudou muset nosit roušky,“ dodal ministr.

Na dotaz, kdy by se mohly vrátit i ostatní ročníky školek, Plaga uvedl, že přednost bude mít druhý stupeň. „V tuto chvíli vám nedokážu říct, kdy by k případnému návratu těch ještě menších dětí došlo.“ Prioritou je podle něj prezenční výuka u povinného vzdělávání.

V první fázi návratu dětí do škol po zmírnění epidemie koronaviru zůstanou v Česku na distanční výuce žáci druhého stupně základních škol, středoškoláci i vysokoškoláci. Ministerstvo školství nicméně plánuje umožnit dobrovolné konzultace žákům druhého stupně základních škol a středních škol, kteří mají problémy s prospěchem, ve skupinách do šesti studentů.

Na praktickou výuku a do laboratoří se budou moci studenti posledních ročníků vysokých škol podle ministra zřejmě vrátit 19. dubna. Rozhodne se o tom týden předem s ohledem na vývoj epidemie.