Mynář tlačil na Švejdara, aby vyměnil zlínského policejního ředitele, píše Deník N

Hradní kancléř Vratislav Mynář podle Deníku N tlačil na výměnu ředitele zlínské policie Jaromíra Tkadlečka. Několikát se kvůli tomu prý obrátil na policejního prezidenta Jana Švejdara. Ten žádost podle serveru opakovaně odmítl. Důvod Mynářova požadavku na výměnu krajského policejního ředitele není jasný, trestně stíhaný kancléř ale ve Zlínském kraji částečně žije a podniká. Mynář na informace deníku nereagoval. Záležitostí se má zabývat sněmovní bezpečnostní výbor.

Policejní prezident Jan Švejdar pro Deník N uvedl, že neuvažoval ani neuvažuje o výměně šéfa zlínské policie. Dodal, že k tomu nikdy neměl důvod. „K panu řediteli Tkadlečkovi nemám žádné výhrady, naopak je třeba vyzdvihnout jeho roli v největším bezpečnostním opatření po výbuchu ve Vrběticích, které trvalo více než pět let,“ vysvětlil svůj postoj.

Server dále uvedl, že kancléřovu nátlaku na Švejdara se bude věnovat sněmovní bezpečnostní výbor. Ten by měl podle jeho předsedy Pavla Žáčka (ODS) vyslat jasný signál, že Hrad nesmí zasahovat do personálních záležitostí policie. Žáček pokládá Mynářovy žádosti podle serveru za nestandardní. Podobně se pro Deník N vyjádřil místopředseda výboru Jiří Mašek z opozičního klubu ANO. „Takový člověk by do personálních věcí neměl zasahovat, to je věc policejního prezidenta,“ uvedl. Nátlak na policejního prezidenta je nepřípustný i podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Hradní kancléř se podle zdrojů Deníku N nejprve pokoušel o Tkadlečkovu výměnu prostřednictvím tehdejšího ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Následně se s tímto požadavkem podle serveru opakovaně obrátil na Švejdara sám. Deník uvedl, že Švejdar mu opakované žádosti o výměnu zlínského policejního ředitele Tkadlečka potvrdil. Na otázku, zda směřovaly přímo od Mynáře, nechtěl policejní prezident odpovídat.

Proč kancléř o výměnu šéfa zlínských policistů usiloval, není jasné, napsal server. Kancléř čelí stíhání pro podezření z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu kvůli šestimilionové dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Mynář odmítá, že by spáchal trestný čin, své stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.