Stříž se obrátil na soud kvůli dotaci pro Mynářovu firmu. Rozhodnutí, že ji nemusí vracet, považuje za nezákonné

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž napadl u soudu verdikt ministerstva financí, že firma vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře nemusí vracet téměř šestimilionovou dotaci na penzion v Osvětimanech. Rozhodnutí ministerstva je podle něj nezákonné. Mynáře kvůli dotaci stíhá policie. Vedoucí kanceláře tvrdí, že je kauza uměle vytvořená a politicky motivovaná.

Že firma Vratislava Mynáře nemusí vracet dotaci, kterou dostala na dostavbu penzionu v Osvětimanech, rozhodlo ministerstvo financí v červnu. Podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže bylo toto rozhodnutí nezákonné. „Zároveň shledal závažný veřejný zájem na tom, aby toto rozhodnutí přezkoumal soud,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Nejvyššího státního zástupce vyzval v září k podání žaloby Úřad Regionální řady regionu soudržnosti Střední Morava.

Mynáře kvůli dotaci v únoru obvinila policie z poškozování finančních zájmů Evropské unie, byť sám vedoucí hradní kanceláře odmítl, že by spáchal trestný čin. Podal proti usnesení o zahájení stíhání i stížnost, dozorující státní zástupce ji ale zamítl. Poté, co nejvyšší státní zástupce podal správní žalobu, obvinil jej Mynář, že je zpolitizovaný.

„O fungování zpolitizovaného státního zastupitelství už nemám vůbec žádné iluze. Možná by někoho mohlo napadnou i přísloví, že ryba smrdí vždy od hlavy,“ prohlásil. Kauza je podle něj „umělá a politická“.

Již dříve také vyjádřil Mynář přesvědčení, že není pro podání správní žaloby důvod. „V dané věci bylo vydáno standardní a řádně odůvodněné rozhodnutí ministerstva financí, které navíc odpovídá i původním závěrům ROP Střední Morava,“ řekl. Domnívá se, že jestli někdo pochybil, byl to úřad regionální rady.

Ministerstvo financí uvedlo, že se k probíhajícím soudním řízením standardně nevyjadřuje, navíc nemá k dané věci dosud text žaloby. „Po jejím doručení ji budeme podrobně analyzovat a zvážíme další kroky,“ uvedl úřad.

Na jaře 2019 podala v souvislosti se stavbou trestní oznámení nevládní organizace Transparency International kvůli údajnému podvodu s dotacemi. Podle organizace byl problém v tom, že Mynářova firma Clever Management dostala do nájmu rozestavěný objekt, na který dříve získalo místní občanské sdružení – v jehož čele byl rovněž Mynář – 26milionovou státní dotaci. Firma pak získala na dostavbu ještě šestimilionovou evropskou dotaci.

Podle Transparency International ale podmínky původní dotace zakazovaly jakýkoli převod nemovitosti. Firma navíc při žádosti o peníze z ROP neuvedla, že na projekt byly použity i jiné dotace z veřejných zdrojů, tvrdí Transparency International.