Bývalý šéf liberecké policie Husák má vést policejní školu. Rakušan chystá výběrové řízení

Bývalý policejní prezident Vladislav Husák, který v únoru odešel z čela policie Libereckého kraje kvůli účasti na zakázaném večírku v Teplicích, získal nové ředitelské místo. Bude vést Vyšší policejní školu a Střední policejní školu Ministerstva vnitra v Praze. Informuje o tom Český rozhlas Radiožurnál. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jde o rozhodnutí jeho předchůdce Jana Hamáčka (ČSSD). Rakušan chce na pozici vypsat výběrové řízení.

„Mohu potvrdit, že jsme obdrželi z ministerstva vnitra informaci o tom, že pan plukovník Husák přechází dnem 3. ledna 2022 do personální pravomoci ministra vnitra a má být pověřen řízením Střední policejní školy v Praze-Hrdlořezích,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Mluvčí nechtěla věc dál komentovat, protože škola není součástí policie a spadá pod ministerstvo vnitra.

Podle Rakušana vedením školy pověřil Husáka již Hamáček. „Má reakce je, že chci okamžitě vypsat výběrové řízení, kde bude potřeba splnit kvalifikační předpoklady, kterými je, mimo jiné, pedagogické vzdělání nebo alespoň pedagogické minimum. To podle mých informací pan Husák nemá,“ prohlásil nový ministr vnitra.

Husák byl letos koncem ledna na oslavě padesátých narozenin podnikatele Petra Bendy v hotelu v Teplicích. V tu dobu ale musela být ubytovací zařízení kvůli šíření epidemie koronaviru až na výjimky uzavřená.

Šlo o pracovní schůzku, hájil se Husák

Policejní exprezident tvrdil, že měl v hotelu pracovní schůzku a o oslavě se dozvěděl až na místě. V budově prý zůstal přes noc kvůli únavě a pozdní hodině. Kritice Husák čelil za přítomnost v hotelu i za to, že coby vysoký policejní funkcionář nezasáhl.

Z funkce policejního ředitele v Libereckém kraji odešel v únoru po výzvě Hamáčka a policejního prezidenta Jana Švejdara. Od té doby pracoval jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. Za účast na zakázané akci mu podle informací Radiožurnálu byl snížen plat zhruba o deset tisíc korun.

Před působením v Liberci byl Husák v čele policejní ochranné služby. Kvůli chybějící bezpečnostní prověrce ale pozici musel opustit. Z funkce policejního prezidenta v roce 2007 zase odešel mimo jiné v souvislosti s prověřováním své role v korupční kauze biolíh, připomíná iROZHLAS. Jako policejního prezidenta Husáka novináři přistihli při výrazném překročení povolené rychlosti na dálnici. Jel rychlostí 190 kilometrů za hodinu.