Novým policejním prezidentem bude dosavadní náměstek Vondrášek, potvrdil Rakušan

Brífink ministerstva vnitra k obsazení postu policejního prezidenta (zdroj: ČT24)

Novým policejním prezidentem se od dubna stane dosavadní první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Oznámil to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Od Vondráška očekává mimo jiné to, že dotáhne reformu specializovaných pracovišť. Současný policejní prezident Jan Švejdar ve funkci skončí k 31. březnu.

Rakušan v pátek uvedl, že poradní komise, jež přihlášku posuzovala, potvrdila Vondráškovy odborné i kvalifikační předpoklady pro vedení policie.

Vondrášek u policie působí od roku 1993. V roce 2008 se stal náměstkem na pražském ředitelství, o tři roky později pak šéfem pražské policie. Na prezidiu začal pracovat v roce 2014, kdy ho tehdejší policejní prezident Tomáš Tuhý pověřil funkcí prvního náměstka.

Vondrášek absolvoval bezpečnostně právní studia na Policejní akademii České republiky a vystudoval také Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Je také absolventem Středoevropské policejní akademie (MEPA).

Švejdar své rozhodnutí požádat o uvolnění ze služebního poměru oznámil v polovině loňského prosince. Informaci zveřejnil poté, co se s Rakušanem počátkem měsíce sešel. Rakušan v té době ještě nebyl ministrem vnitra.

Švejdar napsal, že dospěl k názoru, že jeho setrvání v čele policejního sboru není žádoucí. Rakušan odmítl tvrzení, že na Švejdara ohledně odchodu vyvíjel tlak. Připustil ale, že se v některých otázkách neshodnou.

Nabídkové řízení se týkalo členů bezpečnostních sborů zařazených v 11. platové třídě i příslušníků zpravodajských služeb. Pokud by se uchazeče nepodařilo najít touto cestou, následovalo by výběrové řízení. Do toho by se mohli přihlásit i další uchazeči, například šéf pražských policistů Tomáš Lerch, o němž jako o kandidátovi na policejního prezidenta v minulosti média spekulovala.