TÉMA

Vladimíra Dvořáková

Snížení valorizace penzí zvedá nejistotu, říká Dvořáková. Pro některé seniory je nespravedlivé, dodává Prokop

Pro snížení valorizace penzí bych nehlasovala, uvedla v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce politoložka Vladimíra Dvořáková. Dodala, že rozhodnutí jde proti očekávání lidí a zvyšuje nejistotu ve společnosti. Podle ekonomky a členky Národní ekonomické rady vlády (NERV) Heleny Horské se valorizační schéma mělo upravit už mnohem dříve. Sociolog Daniel Prokop zmínil, že zásah je nespravedlivý pro lidi, kteří půjdou do důchodu v roce 2023.
5. 3. 2023|

Rychle přibylo domácností, kterým po zaplacení nezbytností nezbude nic, varuje Prokop

V Česku přibývá domácností, kterým po zaplacení nezbytných výdajů nezbydou vůbec žádné finance. Podle údajů z průzkumu výzkumné organizace PAQ Research to bylo vloni v listopadu 19 procent, zatímco letos už 35. Politoložka a ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií na ČVUT v Praze Vladimíra Dvořáková v Otázkách Václava Moravce upozornila, že problém rychlých půjček by tak mohl zasáhnout i vyšší sociální skupiny, než tomu bylo doposud. Šéf PAQ Research, sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Daniel Prokop pak podotkl, že řešením by mohl být sociální tarif.
4. 12. 2022|

Bašta bude s Babišem soutěžit o voliče, shodli se komentátor Holub s politoložkou Dvořákovou

Ne všichni voliči SPD odevzdají v prezidentských volbách hlas kandidátovi hnutí Jaroslavu Baštovi, předpokládá komentátor Seznam Zpráv Petr Holub. Někteří se mohou přiklonit už v prvním kole k Andreji Babišovi (ANO) kvůli jeho kritice vlády. Také podle politoložky Vladimíry Dvořákové budou oba kandidáti soupeřit o přízeň stejné voličské skupiny. „Pro mě je spíš zajímavá otázka, jestli Jaroslav Bašta bude odebírat potenciální voliče Andreji Babišovi,“ uvedla v pořadu Události, komentáře, kde spolu s Holubem hodnotila Baštovu kandidaturu.
22. 11. 2022|

Hamáček chce kvůli článku Seznam Zpráv odškodné deset milionů, Švejdar čelí trestnímu oznámení

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) podá trestní oznámení kvůli článku serveru Seznam Zprávy o zamýšlené cestě do Moskvy. V rámci civilní žaloby žádá také odškodné deset milionů korun. Některé opoziční politiky také požádal o omluvu, ti to ale odmítli. Prověřováním informací ohledně cesty Hamáčka se už ale zabývají vyšetřovatelé. Oznámil to policejní prezident Jan Švejdar na Twitteru. Právě on byl jedním z těch, který se schůzky s Hamáčkem zúčastnil a teď čelí trestnímu řízení. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČT řekl, že Hamáčkovi věří, zjištění Seznam Zpráv označil za nesmysl. Zpravodajský server se ale podle reportéra Janka Kroupy chystá zveřejnit další svědectví.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 19:20|

Babišovy útoky na Rychetského jsou podle odborníků přehnané. Soud měl rozhodnout dřív, připustil právník

Útoky premiéra Andreje Babiše (ANO) na Ústavní soud (ÚS) a jeho předsedu Pavla Rychetského jsou podle odborníků nevhodné, uvedli to v pořadu 90' ČT24. Zkritizovali například jeho vyjádření, že Rychetský má údajně s hnutím STAN dohodu o kandidatuře na prezidenta v roce 2023. Podle bývalé soudkyně ÚS Elišky Wagnerové byla délka rozhodování značná, údajně však nešlo o nic neobvyklého.
4. 2. 2021|

Piráti a Starostové budou ve sněmovních volbách kandidovat společně

Piráti půjdou do letošních sněmovních voleb v koalici se Starosty a nezávislými. Rozhodlo o tom internetové hlasování všech členů Pirátů o koaliční smlouvě obou subjektů. Celostátní výbor STAN smlouvu podpořil dvaadevadesáti procenty hlasů už minulý čtvrtek.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 15:32|