Snížení valorizace penzí zvedá nejistotu, říká Dvořáková. Pro některé seniory je nespravedlivé, dodává Prokop

Otázky Václava Moravce: Helena Horská, Vladimíra Dvořáková, Daniel Prokop (zdroj: ČT24)

Pro snížení valorizace penzí bych nehlasovala, uvedla v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce politoložka Vladimíra Dvořáková. Dodala, že rozhodnutí jde proti očekávání lidí a zvyšuje nejistotu ve společnosti. Podle ekonomky a členky Národní ekonomické rady vlády (NERV) Heleny Horské se valorizační schéma mělo upravit už mnohem dříve. Sociolog Daniel Prokop zmínil, že zásah je nespravedlivý pro lidi, kteří půjdou do důchodu v roce 2023.

Dvořáková rovněž podotkla, že celá penzijní reforma je otázka koncepční, tedy jak zvýšit příjmy, ze kterých se ty důchody budou platit. „Je otázkou, jaký bude výkon ekonomiky. Můžeme přemýšlet o tom, že chceme udělat něco pro to, aby byla ekonomika více prosperující, aby přinášela určitou nadhodnotu, která se potom použije pro výplaty penzí, ale to znamená nyní investovat do školství,“ uvedla politoložka s tím, že změny se projeví v horizontu deseti až patnácti let.  

Podle Horské byla potřeba upravit valorizační schéma už před mnoha lety. „Dlouhodobě nebylo připravené na jakékoliv cenové šoky – na inflaci, která je pádivá, dvouciferná. A není připravené ani teď na jakékoliv výraznější výkyvy,“ uvedla s tím, že nejde o otázku jednoho roku. Podotkla, že v Národní ekonomické radě vlády se nyní diskutuje, jak změnit valorizační schéma tak, aby bylo odolnější. Jde podle ní o parametr, který se bude muset změnit, aby se stabilizoval důchodový systém.

Prokop zmínil, že by pro valorizaci penzí hlasoval za podmínky, která se ale nestala – tedy, že se nebude vztahovat na nové důchodce, kteří do systému přijdou v roce 2023. Podotkl, že v posledních dvou letech rostly procentuálně více vysoké důchody a valorizace na to podle něj reaguje – tedy zachovává valorizaci nízkých důchodů, sníží valorizaci vysokých důchodů. „To vyrovná nespravedlnost, která tu existovala v posledních dvou letech.“

Opatření ale podle něj nereaguje na to, že jde o velkou nespravedlnost mezi důchodci, kteří do systému přišli v letech 2021–2022 a kteří přijdou v 2024–2025. „Ti, kteří do toho systému přijdou příští rok, tak budu mít důchody o 3000 korun nižší, ačkoliv měli stejné odvody, to je velká nespravedlnost celoživotně, že nestihli ty valorizace.“ Podotkl, že na tom tratí lidé, kteří nezamířili do předčasného důchodu, ale odešli do penze řádně, a budou mít méně peněz.