Poslanci projednali Hamáčkovu cestu. Vláda má podle nich zajistit prověření úniku informací

Devadesátka: Poslanecká sněmovna o kauze Vrbětice a schůzce Jana Hamáčka (zdroj: ČT24)

Vláda by měla uložit tajným službám a policii, aby prošetřily únik informací v případu Vrbětice, usnesla se sněmovna. Poslanci o okolnostech zrušené cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy jednali v utajeném režimu a bez přítomnosti kamer, stenozáznamu a například i bez mobilních telefonů. Z jednání se omluvili dva z pozvaných hostů – nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar.

Na jednání vystoupil premiér Andrej Babiš (ANO) a řada diskutujících. Za tajné služby promluvil jen ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl. Podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška upozornil na zákonné ustanovení, podle kterého zpravodajci nemohli na plénu podávat informace v takovém rozsahu, a odkázal na příslušné komise.

Sněmovna ale odmítla návrh, aby komise záležitost projednaly. Bartošek věří tomu, že komise pro kontrolu činnosti zpravodajských služeb o věci debatovat budou. „Řada otázek zůstala nezodpovězena,“ uvedl. Už ve čtvrtek se sejde komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury se usnesení sněmovny týká úniku informací, který už řeší policie po trestním oznámení. Trestnímu oznámení čelí policejní prezident Jiří Švejdar.

Robert Králíček (ANO) uvedl, že pro něj středeční diskuse nepřinesla nic nového vzhledem k tomu, že věc už projednal bezpečnostní výbor. „Už jsme to na výboru měli, informace jsme dostali, usnesení jsme přijali a nepředpokládám, že by někdo vnesl nějaké nové informace,“ řekl i směrem k možnému dalšímu projednávání v komisích.

Jan Lipavský (Piráti) věří tomu, že se věcí bude zabývat komise pro Vojenské zpravodajství na čtvrtečním jednání. Hamáček podle něj ve středu opět detailně popisoval průběh událostí, ze kterého dle něj vyplývají v Hamáčkově chování nejasnosti.

Věcný podle něj byl premiér. „Pouze uvedl, že poté, co byli počátkem dubna seznámeni s informacemi (o původu výbuchů ve Vrběticích – pozn. red.), delegoval to na pana Hamáčka, neuvedl jak,“ řekl Lipavský. Poslanci podle něj řeší, jak se mohla dostat k informacím o Vrběticích média.

„Není možné, aby informace, které se zcela zásadně dotýkají bezpečnosti státu, unikaly do médií,“ řekl po jednání Bartošek. V médiích se podle něj objevovaly opakovaně vyhrazené informace. „To znamená, nějak se k nim ten dotyčný musel dostat. Pro nás je důležité vědět, kde a z jakých zdrojů tyto informace unikly,“ dodal.

Druhý pokus

Poslanci se v jednacím sále uzavřeli již podruhé. První pokus v úterý skončil podle toho, co někteří potom říkali, bezvýsledně. Politici se vzájemně obviňovali, kdo byl hlavně zodpovědný za to, že vůbec nestihli promluvit pozvaní hosté. K jednání se vrátili ve středu odpoledne, kdy se však omluvili dva z hostů. Kromě omluvených Švejdara a Zemana měli přijít ředitelé tří tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a Michal Koudelka.

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že atmosféra středeční debaty byla důstojnější než v úterý. Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky se poslanci na jednání „nedozvěděli žádné nové skutečnosti, které by objasnily celý plán cesty Jana Hamáčka do Moskvy,“ řekl v Událostech.

Jurečka, který je zpravodajem k bodu věnovanému údajným plánům vicepremiéra na cestu do Ruska, před uzavřením jednání řekl, že bude navrhovat, aby nejprve promluvili pozvaní hosté a také premiér Babiš. Ten se sice z úterního jednání sněmovny omluvil, ale bezprostředně před uzavřením jednání se v sále objevil.

„Tam nebylo o čem diskutovat, od počátku bylo zřejmé, že nikdo ze zpravodajců neřekne otevřeně něco, co se týká živého svazku a zejména tak citlivé události, jako je vrbětický výbuch,“ hodnotí středeční uzavřené jednání sněmovny bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý v pořadu Devadesátka.

Představitelé zpravodajských služeb dle jeho slov nemohou říct nic, co je v módu utajení, a svojí účastí před poslanci tak v zásadě jen formálně splnili požadavek, který na ně kladli. „Obecně byl ten požadavek špatně pochopen a ti, kteří to iniciovali, si to měli uvědomit,“ myslí si Šedivý.

Zvláštní bod k Hamáčkově cestě sněmovna zařadila na program své schůze poté, co server Seznam Zprávy napsal, že vicepremiér zamýšlel vyměnit informace o útoku ve Vrběticích za dodávky vakcíny Sputnik V. Hamáček to odmítl, se Seznamem se chce soudit a na autory článku podal trestní oznámení.

Na uzavřené jednání o Hamáčkově cestě došlo ve středu až odpoledne, přestože někteří již ráno navrhovali, aby se jí sněmovna věnovala hned, ale neuspěli. Hlasy ANO, SPD a KSČM bylo upřednostněno třetí čtení stavebního zákona.