V Pardubickém kraji zvítězilo ANO, bude v nové čtyřkoalici

Krajské volby v Pardubickém kraji vyhrálo ANO – stejně jako v minulých volbách. Letos získalo 29,78 procenta, s tím patnáct mandátů ze 45, to je o čtyři mandáty víc než v minulých volbách. Druhá skončila koalice 3PK (SOCDEM+VČ+SproK) s 22,39 procenta. Uskupení, jež vede dosavadní hejtman Martin Netolický, získalo jedenáct mandátů, o tři víc než v minulých volbách. V pořadí třetí Koalice pro Pardubický kraj bude mít šest mandátů. Volební účast byla 34,35 procenta.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Na čtvrtém místě jsou ODS v koalici s TOP 09 s pěti zastupiteli. Pátý STAN bude mít tři mandáty. Šestá je koalice Stačilo! se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice SPD, Trikolora a PRO se dvěma zastupiteli.

Čtveřice nejúspěšnějších uskupení oznámila, že vytvoří novou koalici. Ta tedy bude sestávat z 3PK, ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS. „Dohodli jsme se na tom, že vytvoříme poměrně stabilní koalici, i vzhledem k úkolům, které nás všechny čekají,“ uvedl končící hejtman Netolický (3PK/SOCDEM). Jeho uskupení by mělo získat i pozici hejtmana.

Těmto subjektům podle něj dala hlas dominantní většina voličů. Koalice čtyř subjektů by měla zaručit stabilitu. Vyjednávání Netolický označil za „těžký kompromis ze všech stran“, kdy každý musel slevit ze svých požadavků. Nejdříve se sešly a dohodly tři subjekty, které byly i v dosavadním vedení kraje, tedy 3PK, Koalice pro Pardubický kraj a ODS, poté přizvaly ANO.

Hodnocení výsledků

Krajský lídr ANO Dušan Salfický je s výsledkem spokojený, kandidátka byla podle něj dobře sestavená. „Do jednání jsme šli s tím, že bychom jako vítěz voleb stáli o post hejtmana, nicméně jednání byla těžká, kompromisy se dělají, a pro nás zvítězila varianta podílet se na řízení kraje, než mít jen jeden post, byť hejtmana. Proto jsme došli k tomu, že přenecháváme pozici 3PK,“ řekl.

Podle Netolického je výsledek uskupení 3PK v rozmezí, které si „osobně vysnil“. Podle něj bude nová koalice v pondělí jednat i se zástupci STAN. „Stojíme o to, aby dohoda byla co nejširší, nicméně rada kraje bude složená ze čtyř subjektů,“ uvedl . Shoda již panuje na personálním složení rady, konkrétní jména zatím nezazněla, jednotlivé gesce se teprve budou dojednávat. Tři radní bude mít 3PK, dva ANO, dva ODS s TOP 09, dva KPK.

Ladislav Valtr (ODS) uvedl, že vyjednat s pěti mandáty dva radní, z toho jednoho náměstka, je dobrý výsledek. Podle něj je krajská politika jiná než celostátní, takže přizvání ANO do krajské vlády není na překážku, Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj) řekl, že nová koalice je z většiny založena na původním půdorysu, jak její členové před volbami deklarovali.

Dvojka na kandidátce ODS Petra Šimečková přičítá horší volební výsledek vládní politice, která mohla ovlivnit i volby v krajích.

Náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková (STAN) není s výsledkem příliš spokojena. „Přišli jsme o jeden mandát, takže určitě nevýskáme radostí. Je to možná odraz nespokojenosti občanů s vládou. Měli jsme docela obtížný resort zdravotnictví, takže i to může hrát svou roli,“ řekla Matoušková. Chtěla by se v případné koalici ucházet o funkci radní pro zdravotnictví, kterou vykonávala doposud.

Lídr Pirátů Daniel Lebduška je z volebního výsledku strany, která se nedostala do zastupitelstva, velmi zklamaný, považuje jej za „studenou sprchu“. Ze sedmi mandátů nezbyl ani jeden. „Když se podívám na celostátní výsledky po jednotlivých krajích, bohužel je to všude víceméně stejné, což mi ukazuje, že za tím bude asi bude spíš nějaké celostátní téma, než že bychom kampaň v kraji dělali extrémně špatně,“ sdělil. Podle něj zřejmě v krajských volbách vůbec nejde o krajská témata.

Minulé volby v roce 2020 v kraji vyhrálo ANO s 11 mandáty z 45, podobně jako čtyři roky předtím však zůstalo v opozici. Druhé skončilo uskupení 3PK s osmi mandáty. Stejný počet mandátů měly třetí ODS s TOP 09. Čtvrtá Koalice pro Pardubický kraj získala sedm mandátů. Pátí skončili Piráti se sedmi mandáty, šestí STAN se čtyřmi zastupiteli. Koalici vytvořily 3PK, ODS s TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj a STAN. Netolický se stal hejtmanem potřetí.