ŽIVĚ: Brífink Pardubického kraje k přípravě na možné povodně

ŽIVĚ: Brífink po jednání povodňové komise v kraji (zdroj: ČT24)

Přípravy na možné rozsáhlé povodně v Česku vrcholí. Pršet v pátek začalo na většině území a déšť má extrémně zesílit. Na většině území hrozí záplavy. K večeru ještě situaci zkomplikuje silný vítr, který může mít v nárazech okolo sta kilometrů za hodinu. Vodohospodáři kvůli riziku již několik dní upouštějí přehrady, v pohotovosti jsou hasiči, města chystají pytle s pískem. V Praze se preventivně sešel Ústřední krizový štáb, po němž premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že na některých tocích lze očekávat padesátiletou i stoletou vodu. Ústřední povodňová komise upozorňuje na extrémní ohrožení povodní v Českomoravské vrchovině, na Sázavě, Svratce, Svitavě, Chrudimce a Novohradce.

On-line přenos

Extrémní deště 2024

  • 14:06

    Pražské Museum Kampa kvůli hrozbě velké vody schovalo plastiky žlutých tučňáků ze svého mola na Vltavě. Také zrušilo vystoupení na letní scéně. S nedělním recitálem o Martě Kubišové zatím počítá. Kvůli hrozbě povodní ještě vyskládává pytle s pískem na kritických místech.

  • 13:59

    Někteří prodejci balených vod a dalších nápojů jsou připraveni poskytnout zásoby vody do oblastí zasažených extrémními srážkami a povodněmi. Také Charita ČR na svém webu uvedla, že vyhodnocuje povodňová rizika a je připravena poskytnout finanční i materiálovou pomoc.

  • 13:43

    Nynější silné a vytrvalé deště jsou pro září velmi netypické. Podle Václava Ráry z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR je ale složité tvrdit, že jsou projevem klimatické změny. V září se obyčejně teploty v noci a ráno dostávají plošně pod deset stupňů Celsia a atmosféra tak už nedokáže zadržet velké množství vodní páry.

Meteorologové rozšířili výstrahu na extrémní povodně na téměř celou zemi s výjimkou západu Čech. Na situaci se připravují hasiči, vodohospodáři, města a kraje po celé České republice.

„Děláme všechna opatření, abychom předešli škodám. Preventivně jsme učinili řadu kroků. Na některých tocích musíme ale očekávat padesátiletou i stoletou vodu,“ prohlásil premiér Petr Fiala (ODS) po jednání krizového štábu.

„Stav poznání, který v této chvíli máme, neumožňuje nyní predikovat, jak závažné důsledky nastanou. Ačkoli budeme věřit, že situace nebude tak dramatická, musíme být připraveni na nejhorší scénáře. Nic jiného by nebylo odpovědné, a proto postupujeme tak, jak postupujeme. Jednání ústředního krizového štábu budou pokračovat dle potřeby a dle vývoje situace,“ dodal předseda vlády.

Na zvládání možných povodní o víkendu je dle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) připraveno zhruba sto tisíc profesionálních a dobrovolných hasičů. Hasiči podle něj nyní zajišťují například pytle s pískem, posilují služby a aktivizují dobrovolné sbory. Policie zase posílila například leteckou službu – ke dvěma vrtulníkům v Praze a Brně podle něj přibudou další tři v Praze, Brně a Ostravě. Připraveni jsou také policejní potápěči a pyrotechnici. Integrovanému záchrannému systému je připravena pomáhat i armáda, připraveny má dva vrtulníky a dva ženijní odřady.

Brífink po jednání ústředního krizového štábu (zdroj: ČT24)

Extrémní ohrožení v oblasti Českomoravské vrchoviny

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) oznámil, že Ústřední povodňová komise upozorňuje na extrémní ohrožení povodní v oblasti Českomoravské vrchoviny. Tam nelze vyloučit, že kumulační průtoky mohou přesáhnout úroveň stoleté vody na Sázavě, Svratce, Svitavě, Chrudimce a Novohradce.

Ústřední povodňová komise dále doporučila orgánům při přípravě na povodně zohlednit možnosti takto extrémní povodně i v dalších více ohrožených oblastech. „Zejména v oblasti Jeseníků nelze vyloučit podobně extrémní povodňovou odezvu,“ uvedl Hladík.

V žádném případě nyní nenastala situace k preventivní evakuaci osob, podotkl Hladík. Výstrahu komise komunikuje s hejtmany. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček ale řekl, že v obci Biskoupky v Jihomoravském kraji už hasiči evakuovali chatovou oblast, celkem 125 lidí.

Zlínský kraj k přípravě na možné povodně (zdroj: ČT24)

Praha zavře náplavky

Na řadě míst i během pátku zasedají povodňové komise. Ve Zlínském kraji naprší od pátku do neděle až 220 litrů vody na metr čtvereční, upozornil po zasedání komise Petr Tušil z Českého hydrometeorologického ústavu. Řeka Morava by měla kulminovat v kraji z pondělí na úterý, třetího stupně už ale dosáhne v neděli. V Kroměříži, kde by situace mohla být velmi vypjatá, může řeka Morava vystoupat až na úroveň sedmi metrů. Ostatní řeky ve Zlínském kraji mají dle povodňové komise kulminovat v noci ze soboty na neděli.

Jihomoravské obce se musí připravit na stoletou vodu a aktivovat povodňové plány. Například Brno, kde se protipovodňová opatření budují, před ní ale nyní chráněno není, upozornil po zasedání komise v Jihomoravském kraji Antonín Tůma z Povodí Moravy. Povodí Moravy pokračuje v upouštění vodních děl. Na základě aktuálních předpovědí se ale vodu v nádržích zřejmě zachytit nepodaří, dodal.

Jihomoravský kraj se připravuje na možné povodně (zdroj: ČT24)

Vedení hlavního města uzavře náplavky v Praze 1, 2 a 5 a preventivně nechá na některých místech vystavět protipovodňové zábrany v centru města, na Zbraslavi a v Libni, řekl po jednání povodňové komise mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. Náplavky budou podle něj uzavřeny v pátek okolo 19:00. Vedení metropole rovněž chystá v sobotu zastavit lodní dopravu na Vltavě.

V Libereckém kraji prší, ale srážky zatím nejsou extrémní. „Největší srážky se očekávají ze soboty na neděli, předpověď je taková, že kulminace toků na Smědé a na Lužické Nise by měla nastat v neděli ve večerních hodinách. Ten odhad je na Smědé 170 kubíků za vteřinu (metrů krychlových) a na Lužické Nise v Hrádku nad Nisou 230 kubíků za vteřinu, což jsou zatím prognózy, které jsou nižší, než byly v roce 2010,“ řekl hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) po jednání krajské povodňové komise.

Liberecký kraj se připravuje na možné povodně (zdroj: ČT24)

„Na území Středočeského kraje – vyjma třech obcí s rozšířenou působností – hrozí situace, kdy toky dosáhnou třetího povodňového stupně,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková (STAN) po jednání komise. Sázava může podle ní zažít situaci, která ještě nenastala. „Její průtok se odhaduje nad stoletou vodou,“ upozornila politička s tím, že řeka se nedá příliš regulovat. „Nemá žádný systém kaskád jako třeba Vltava,“ zmínila.

„Předpoklad průtoku na Sázavě se jeví poměrně dramaticky,“ popsal hejtman kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS a STO). Její standardní průtok je podle něj například v Havlíčkově Brodě kolem čtyř kubíků za sekundu. „Nyní je to zhruba jedenáct kubíků a předpověď někdy z neděle na pondělí (...) je 230 kubíků za sekundu,“ zdůraznil.