TÉMA

Počasí

Bouřky jsou letos mimořádné četností i silou

Letošní počasí je podle odborníků mimořádně bouřlivé. Neobvyklá je i jejich síla a škody, které po nich zůstávají. Podle pojišťoven oslovených ČT zatím výše škod letos přesáhla stovky milionů korun. Další bouřky by měly do Česka dorazit o víkendu, podle meteorologů budou opět silné.
před 7 h hodinami|

Řeky rozvodněné po bouřkách už postupně klesají

Silné bouřky provázené vydatným deštěm zvedly v neděli večer a v noci na pondělí hladiny řek a potoků na Moravě, ve Slezsku a na východě Čech. Přívalové deště znovu zasáhly také obce na Přerovsku, které minulý týden postihly bleskové povodně. Hasiči měli kvůli počasí stovky výjezdů, tisíce domácností v Česku bouřky připravily o dodávky elektřiny. Povodňová bdělost platí v části Jihomoravského a Zlínského kraje do úterního večera.
1. 7. 2024Aktualizovánovčera v 20:48|

Tropy budou v Česku panovat i o víkendu, v neděli se přidají bouřky

Vedro bude panovat v Česku i o prvním prázdninovém víkendu, v neděli se zejména ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku znovu objeví silné bouřky. V pátek odpoledne a večer se ojediněle čekají v celé republice, v úhrnu při nich může napršet přes třicet milimetrů a vítr v nárazech může dosáhnout rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů v hodině. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
28. 6. 2024|

Alternativní „vysvětlení“ změny klimatu: nefunguje ani jedno, píše meteorolog Žák

Máme za sebou dvanáct nejteplejších měsíců v historii pozorování. A s velkou pravděpodobností současný červen tuto řadu o další měsíc prodlouží. Z klimatologického pohledu je příčinou rekordně vysokých teplot a zrychlujícího se oteplování z drtivé většiny lidská činnost, především pak spalování fosilních paliv a změna charakteru povrchu planety - hlavně vypalování lesů a pralesů. Mezi veřejností ale stále občas rezonují názory, že pozorované změny klimatu mají jinou příčinu.
28. 6. 2024|

Česko zasáhly bouřky, na Přerovsku voda zaplavila ulice a domy

Do Česka ve čtvrtek dorazily bouřky. Hasiči odpoledne hlásili přes dvě stě událostí, nejvíce v Praze, Plzeňském a Středočeském kraji. Silná bouře v Praze zkomplikovala provoz tramvají a voda zaplavila podjezdy Těšnov a Bulhar či trať u Čechova mostu. Večer přišly silné bouřky do Olomouckého kraje. Na Přerovsku voda zaplavila ulice a domy v několika obcích.
27. 6. 2024Aktualizováno27. 6. 2024, 20:42|

Večerní bouřky zasáhly Olomoucký kraj, hasiči řeší na dvě stovky událostí

Popadané stromy, ale i rozlitou vodu či spadlé plechy ze střechy zanechalo za sebou pásmo bouřek, které ve večerních hodinách prošlo Olomouckým krajem. Nejvíce zásahů měli hasiči na Olomoucku a Přerovsku, k 22:15 evidovali na dvě stovky událostí. Voda z polí opět zaplavila část obce Velký Týnec. Bouřky také zkomplikovaly provoz na železnici, voda zaplavila trať mezi Hranicemi na Moravě a Hustopečemi nad Bečvou, provoz tam byl přerušený. Před silnými bouřkami varovali meteorologové. Bouřky s přívalovými srážkami a krupobitím hrozí večer a v noci ve všech moravských krajích i ve východní části Pardubického kraje. Při opakovaných bouřkách tam může v úhrnu napršet až padesát milimetrů.
26. 6. 2024Aktualizováno26. 6. 2024, 22:54|

Teploty budou v týdnu tropické, přijdou i silné bouřky

Teploty v Česku se tento týden dostanou až na 32 stupňů Celsia. Jasno bude ale zřejmě jen v pondělí a v úterý, poté se objeví bouřky, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Bouřky budou hrozit až do konce týdne, o víkendu mohou být i silné.
24. 6. 2024|

Lesní požáry sužují Řecko. Za jedním má být ohňostroj z jachty

Hasiči na řadě míst Řecka stále bojují s lesními požáry, zatímco někteří lidé se navzdory neustálým varováním chovají nezodpovědně a ke vzniku požárů tak v suchém a horkém počasí přispívají. Agentura DPA informovala mimo jiné o lesním požáru na ostrově Hydra způsobeném ohňostrojem, který dělali turisté na jachtě poblíž pobřeží. V pátek zemřel pětapadesátiletý dobrovolný hasič, který pomáhal bojovat s požáry na severozápadě Peloponéského poloostrova v regionu Elida.
22. 6. 2024|

Část Balkánu postihl rozsáhlý blackout. Region čelí vlně veder

Rozsáhlé části Černé Hory, Bosny, Albánie a chorvatské Dalmácie postihl v pátek výpadek proudu. V důsledku blackoutu nastal chaos v dopravě a potížím čelí i podniky. V některých částech Černé Hory a chorvatského pobřeží se už podařilo dodávky obnovit. Důvodem výpadku může být vlna veder, která kvůli puštěným klimatizacím prudce zvýšila nároky na rozvodnou síť. Na Balkáně a jihu Evropy teploty přesahují 40 stupňů Celsia.
21. 6. 2024Aktualizováno21. 6. 2024, 22:18|

Meteorolog vysvětluje, proč se bouřky obtížně předpovídají

Letní počasí často přináší bouřky. Jejich předpovědi mnohdy nejsou dostatečně přesné. Podle meteorologů se sice úspěšnost zlepšuje, ale ve hře jsou i jevy, které se zatím zkrátka předpovědět nedají.
21. 6. 2024|

Silné bouřky na východě Česka nepřežil jeden člověk

Moravu a Slezsko zasáhly ve středu večer velmi silné bouřky. V Českém Těšíně zabil podle hasičů padající strom člověka. Bouřky přerušily provoz na několika železničních tratích v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, srážely stromy a někde způsobovaly i problémy s dodávkami proudu. Doprava stojí i na státních hranicích v úseku Mikulovice–Glucholazy–Jindřichov ve Slezsku, důvodem je zaplavená trať v Polsku. Ve středu na východě republiky opět meteorologové naměřili tropické teploty nad třicet stupňů Celsia.
19. 6. 2024Aktualizováno20. 6. 2024, 00:27|

Česko čekají do pátku i tropické teploty a bouřky, na víkend se mírně ochladí

Česko čeká několik velmi teplých dní až s tropickými teplotami, od středy možná také s intenzivními bouřkami. S víkendovým mírným ochlazením přijde déšť, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
17. 6. 2024|

Příští týden přijdou do Česka tropy. Teploty překročí třicítku

Od víkendu se začne na naše území dostávat velmi teplý vzduch od jihozápadu, který s sebou přinese pro zbytek týdne teploty typické spíše pro prázdninové měsíce. Dlouhodobější horko může mít také negativní dopady na zdraví zejména oslabených lidí.
14. 6. 2024|

Země se rekordně otepluje, tempo změn ale nezrychluje, spočítali vědci

Rychlost oteplování Země dosáhla v roce 2023 historického maxima, spočítala skupina 57 vědců. Za přibližně 92 procent loňského rekordního tepla jsou podle nich zodpovědní lidé a jejich aktivita.
13. 6. 2024|

V závěru týdne se oteplí. Přijdou přeháňky i bouřky

V sobotu teploty vystoupají až na 28 stupňů Celsia a v neděli na 25 stupňů. O víkendu zároveň meteorologové očekávají přeháňky a bouřky. Podobný ráz počasí bude pokračovat i během první poloviny příštího týdne, kdy teploty přesáhnou i tropickou třicítku, pak se ochladí. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
13. 6. 2024|

Valašské Klobouky zasáhla blesková povodeň

Městem Valašské Klobouky na Zlínsku prošla v pondělí odpoledne při bouřce blesková povodeň. Zaplaveny byly sklepy rodinných domů, voda také poškodila komunikace. Situace se zklidnila, voda opadla, pracovníci technických služeb jsou v terénu a pomáhají s odstraňováním nánosů a čištěním kanalizačních vpustí, řekla mluvčí města Lenka Zvonková. Město zjišťuje rozsah škod, v úterý ráno se opět sešla povodňová komise. Kvůli poškození silnice zůstává zavřená ulice Jana Nerudy.
11. 6. 2024Aktualizováno11. 6. 2024, 12:19|

V půlce týdne se ochladí. Léto se vrátí o víkendu, mohou se také objevit bouřky

Po teplém začátku týdne se v jeho polovině v Česku ochladí, ale o víkendu se teploty znovu dostanou až k 27 stupňům Celsia. Bez deště nebo přeháněk by měl být jen pátek, v teplejších dnech se mohou objevit i bouřky. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Příští týden by podle dlouhodobého výhledu meteorologů mohl být teplotně mírně nadprůměrný s maximy kolem 27 stupňů Celsia.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 18:26|

Green Deal není šílenství EU, ale celosvětový trend, míní Špicar. Podle klimatologa Tolasze má být Evropa lídrem

Green Deal a snaha o dekarbonizaci není výmyslem EU, řekl v Událostech, komentářích viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar a dodal, že změna klimatu je fakt, který ohrožuje život na planetě, což si uvědomují státy na celém světě. Klimatolog Radim Tolasz podotkl, že o opatřeních by se mělo diskutovat. Podle něj je ale dobře, že se Evropa snaží být lídrem v ekologii a laciné výkřiky typu, že by se měl Green Deal zrušit, jsou podle něj nesmyslné.
8. 6. 2024|

Česko večer a v noci zasáhnou velmi silné bouřky, varují meteorologové

Většinu území České republiky zasáhnou večer a v první polovině noci na neděli velmi silné bouřky. Výjimkou bude pouze severozápad země. Bouřky budou doprovázené nárazy větru, krupobitím a na Moravě a ve Slezsku i přívalovými srážkami. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu.
8. 6. 2024|

Hasiči na jihu Moravy po bouřkách odčerpávali vodu i ze silnic

Hasiči v Jihomoravském kraji po odpoledních a podvečerních bouřkách asi na desítce míst odčerpávali vodu, a to i ze silnic. V souvislosti s počasím evidují zhruba dvě desítky událostí. Informoval o tom jejich mluvčí Petr Příkaský. V posledních dnech vyjíždějí k těmto událostem kvůli počasí opakovaně.
6. 6. 2024Aktualizováno6. 6. 2024, 11:55|

OSN: Globální teploty pravděpodobně překročí limit Pařížské dohody už do roku 2028

Meteorologický úřad OSN předvídá, že průměrné teploty ve světě s 80procentní pravděpodobností v alespoň jednom z následujících pěti let dosáhnou nárůstu o více než 1,5 stupně Celsia oproti období před průmyslovou revolucí, a překročí tak limit stanovený v Pařížské dohodě. Omezení nárůstu pod 1,5 stupně má podle shody vědců omezit negativní dopady klimatické změny jako sucha, vln veder i náhlých přívalů deště.
6. 6. 2024|

Deště ještě nekončí. V části Čech budou hladiny řek stoupat dál

Na severovýchodě Česka bude v pondělí večer a v úterý silně pršet. V části Zlínského a Moravskoslezského kraje spadne až 70 milimetrů srážek. Zároveň v části středních a západních Čech budou dále stoupat hladiny řek. V části Plzeňského kraje mohu dosáhnout i nejvyššího povodňového stupně. Vyplývá to z výstrahy, kterou večer zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
3. 6. 2024|

Úder bleskem statisticky: častější než výhra v loterii, přesto vzácný

Blesky jsou jedním z nejčastějších potenciálně smrtících meteorologických fenoménů. Pravděpodobnost, že člověka smrtelně zasáhne blesk, je sice tisíckrát vyšší než hlavní výhra ve sportce, přesto zůstává velmi nízká.
3. 6. 2024|

Blesky mohou i zabíjet. Jak se vyhnout riziku a využít krokové napětí, radí meteorolog i hasiči

Blesky mohou způsobit vážná zranění mnoha lidem, jak ukázala událost, která se odehrála o víkendu v Liberci. Po úderu blesku do stromu se tam museli zdravotníci postarat o přibližně dvě desítky zraněných. Před řadou hrozeb spojených s blesky se chránit dá, před mnoha ale ne.
3. 6. 2024|