TÉMA

Počasí

Máme za sebou nejteplejší dny v dějinách měření, probuďte se a konejte, vyzval šéf OSN politiky

Svět se musí připravit na trvalou změnu letních teplot v důsledku klimatické krize, v budoucnu budou extrémní teploty v létě jednoduše celou dobu, upozornil na tiskové konferenci k tématu globálního oteplování generální tajemník Organizace spojených národů (OSN) António Guterres.
před 14 h hodinami|

Olympiáda silně dopadá na životní prostředí, zároveň ji ohrožuje změna klimatu

Samotná existence olympijských her je založená na vhodných podmínkách pro sportovce. Přibývá ale důkazů, že do budoucna bude kvůli změnám klimatu ubývat míst, kde se bude moci olympiáda konat.
před 17 h hodinami|

Dvě miliardy tun prachu ročně. Písečných bouří na Zemi přibývá

Zastavují dopravu, šíří nemoci a mohou být životu nebezpečné. Písečné bouře jsou stále častější a mají na život lidí na Zemi zásadní dopad. A to i na místech vzdálených stovky kilometrů od oblastí, kde vznikly.
včera|

Pitné vody má Česko dost, problém může být s užitkovou, varuje expert

Česká republika má dobré zabezpečení zdrojů pitné vody. Problém ale může mít do budoucna s užitkovou vodou, tvrdí Tomáš Hrdinka z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka.
23. 7. 2024|

Vydatné bouřky zasáhly jih Čech

Při pondělních odpoledních bouřkách na jihu Čech na některých místech vydatně pršelo. Například na šumavském Boubíně spadlo během hodiny čtyřicet milimetrů vody, řekla Eva Houbová z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu. Bouřky zasáhly prakticky celý Jihočeský kraj, během pondělí se vyskytly na většině území. V ostatních částech republiky by bouřky měly být méně intenzivní.
22. 7. 2024Aktualizováno22. 7. 2024, 22:15|

Tepelné ostrovy nemají zázračné řešení. Svá negativa mají i stromy, soláry či klimatizace

Ve městech panují výrazně věší vedra než v přírodě. Řešení tohoto problému je nejen drahé, ale také komplikované – všechny přístupy, jež se využívají, mají i svá negativa.
21. 7. 2024|

O víkendu se mohou vrátit silné bouřky, pak se ochladí

O nadcházejícím víkendu se budou teploty v Česku pohybovat kolem tropické třicítky. Nejteplejší má být neděle, kdy může být až 34 stupňů, současně se mohou objevit i silné bouřky. Začátkem příštího týdne se ochladí, teploty postupně klesnou na 19 až 24 stupňů Celsia. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
18. 7. 2024|

Okurková sezona vrcholí

V Česku vrcholí sklizeň okurek. Podle pěstitelů je jich letos více než v předešlých letech, a to hlavně díky většímu množství srážek. Kvůli vysokým teplotám zase letos okurky dozrály o tři týdny dřív, než je běžné. Vedra, která aktuálně sužují Česko, snáší okurky dobře. Jejich cena se oproti loňsku většinou skoro nezměnila, u farmářů jich lidé koupí kilo zhruba za čtyřicet korun, někde dokonce ještě za méně.
17. 7. 2024|

Při hodinovém zpoždění vlaku má dopravce vrátit čtvrtinu ceny jízdenky

Více než deset procent vlaků v červnu nedojelo do cílové stanice včas podle jízdního řádu. Vlaky nabírají zpoždění zejména v letních měsících, můžou za to plánované výluky, ale také mimořádné události v důsledku počasí. Kromě toho se přidávají problémy, které jsou běžné v průběhu celého roku. Jde například o technické potíže na straně dopravců. Pokud je zpoždění delší než hodinu, mají cestující nárok na kompenzaci, někteří dopravci je vyplácejí automaticky. Neplatí to však pro všechny situace.
17. 7. 2024|

Řidiči uvázli v zaplaveném podjezdu, nefungovala výstraha

Podjezd pod železničním viaduktem v Pelhřimově je známý tím, že při silných přívalových deštích skončí kompletně pod vodou. Kvůli tomu je před podjezdem instalována světelná signalizace, která má řidiče před vjezdem varovat. Při posledním takovém dešti však byla mimo provoz, ve vodě tak uvázlo několik vozidel. Řidiči by tak měli spoléhat i na vlastní smysly, projet lagunu za každou cenu může vést k vážnému poškození vozidla.
16. 7. 2024|

Městské tepelné ostrovy zhoršují dopady veder. Trpí hlavně senioři

Města mají problém se během letních nocí přirozeně ochlazovat, neboť se skládají z umělých povrchů, jako je beton či asfalt, které se ve dne nahřívají. To může být problematické, jelikož vyšší teploty zatěžují lidský organismus, ale také zeleň, upozorňuje klimatolog Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR. Nicméně takzvané městské tepelné ostrovy, tedy zástavby, které zadržují více tepla, mohou být naopak prospěšné v zimě.
16. 7. 2024|

Bouře působí miliardové škody, důsledná dokumentace je klíčová

Více než půlmiliardové škody jen za červenec – taková je bilance série silných bouřek v Česku. Pojišťovny ale ještě nemají všechno vyčíslené. Nejčastěji jim lidé hlásí poškozené střechy domů a auta po krupobití. Další škody napáchaly lokální záplavy, kterým by se ale často dalo zabránit, například pozemkovými úpravami.
15. 7. 2024|

Do Česka opět míří tropy, varují meteorologové

Česko má před sebou tropický týden. Teploty se téměř každý den mohou dostat na třicet stupňů Celsia. Z dlouhodobého hlediska bude v průměru o zhruba 3,5 stupně tepleji než obvykle, odhadují meteorologové. Po neděli se však ochladí a průměrné teploty klesnou k dlouhodobému normálu nebo lehce pod něj, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a měsíčního výhledu počasí.
15. 7. 2024Aktualizováno15. 7. 2024, 19:31|

Bouře lámaly stromy a vytvářely laguny. O elektřinu připravily tisíce domácností

Českem v pátek odpoledne a večer znovu prošly velmi silné bouřky. Hasičům výrazně přibylo výjezdů, hlavně na Vysočině, jihu Moravy či ve středních Čechách. Problémy dělaly spadlé stromy, laguny vody omezovaly provoz na silnicích. Dva lidé kvůli bouřce utrpěli zranění – jeden byl na Brněnsku motorkář, druhý člověk stanoval v kempu na Znojemsku. V Krahulčí na Jihlavsku zase kvůli přívalovému dešti přetekl rybník, voda tam zaplavila rodinné domy. Na jižní Moravě, Vysočině a Prostějovsku bylo v pátek pozdě večer bez proudu 7700 domácností.
12. 7. 2024Aktualizováno13. 7. 2024, 00:14|

Silné bouřky hrozí i ve čtvrtek a v pátek

V severozápadní polovině Čech hrozí silné bouřky i ve čtvrtek odpoledne a večer. Doprovázet je mohou úhrny srážek kolem třiceti milimetrů, nárazy větru až sedmdesát kilometrů za hodinu a vyskytnout se mohou i dvoucentimetrové kroupy. V pátek očekávají meteorologové velmi silné bouřky od odpoledne postupně na celém území. Hasiči ve středu odpoledne a v noci na čtvrtek zasahovali u stovek případů souvisejících s bouřkami. Nejvíce výjezdů zaznamenali ve Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji. Bez elektřiny bylo k poledni víc než deset tisíc odběrných míst. Spadlé stromy v noci přechodně zastavily vlaky na šesti místech, ráno omezení trvalo na třech tratích.
11. 7. 2024Aktualizováno11. 7. 2024, 14:47|

Česko v prádelně. Co je příčinou dusna a jak působí na lidské tělo?

Středa je velmi horký den, Český hydrometeorologický ústav vydal varování před vysokými teplotami na většinu území, všude pak varuje před bouřkami. Pocitově bude situace ještě nepříjemnější, zejména kvůli dusnu způsobenému vysokou vzdušnou vlhkostí.
10. 7. 2024Aktualizováno10. 7. 2024, 21:28|

ÚS: Úřad porušil právo na informace, když za ně chtěl miliony

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti datového novináře Jana Cibulky z Českého rozhlasu, který před deseti lety požadoval od Zeměměřického úřadu kompletní digitální model reliéfu Česka páté generace. Úřad po něm za to požadoval poplatek tři miliony korun. Správní orgány a soudy všechny stížnosti a žaloby zamítly, nyní ÚS konstatoval, že daná částka představuje ekonomickou bariéru s odrazujícím účinkem a pro novinářovu činnost šlo o částku nepřiměřenou. Cibulka rozhodnutí i odůvodnění ocenil. Zeměměřický úřad sdělil, že zatím nemá nález k dispozici, nebude se tedy vyjadřovat.
10. 7. 2024|

Už rok jsou teploty 1,5 stupně nad předindustriálním průměrem

Červen byl dvanáctým měsícem po sobě s globální průměrnou teplotou nejméně 1,5 stupně Celsia nad předindustriálním průměrem z let 1850 až 1900, informovala meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Zároveň šlo o nejteplejší červen, jaký kdy ukázala data ze souboru ERA5, který využívá miliardy měření ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě.
8. 7. 2024Aktualizováno8. 7. 2024, 21:45|

Na Nymbursku v sobotu zemřel muž, na kterého při bouřce spadla větev

V Bobnicích na Nymbursku v sobotu večer zemřel muž, na kterého spadla větev stromu. Událost se stala v době, kdy místem procházely bouřky. Dva lidé – žena a muž – utrpěli v sobotu zranění při pádu části stromu v Praze-Braníku, muž utrpěl vážná zranění. Policie tento případ vyšetřuje jako nešťastnou náhodu. V situaci, při které dvojice utrpěla zranění, nešlo o cizí zavinění ani nedbalost, řekl v neděli policejní mluvčí Jan Daněk.
7. 7. 2024Aktualizováno7. 7. 2024, 20:12|

Na festivalu v Jihlavě se zranilo více lidí, tlačili se u vchodu do stanu

Na festivalu v Jihlavě se v noci na neděli v tlačenici u vchodu do velkého nafukovacího stanu zranilo několik lidí. Stan v panice opouštěli, když se začala prohýbat jeho střecha, informovala policie. V jihlavské nemocnici skončilo podle posledních informací s lehkým zraněním sedmnáct lidí, z nichž někteří přišli sami. Policie incident vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Festival ovlivnilo počasí, kvůli předpovědi bouřek pořadatelé uspíšili program, poslední kapela dohrála před půlnocí.
7. 7. 2024Aktualizováno7. 7. 2024, 16:58|

Po vedru dorazily do Česka silné bouřky, v Praze spadlý strom vážně zranil muže

Silné bouřky se v sobotu večer začaly šířit od západu v celých Čechách a na Vysočině, v jižních Čechách a na západě Vysočiny mohly být podle výstrahy meteorologů až velmi silné. V pražském Braníku večer spadl strom na dva lidi, jeden utrpěl vážná zranění. V některých částech republiky bouřky zkomplikovaly dopravu na železnici.
6. 7. 2024Aktualizováno6. 7. 2024, 21:47|

Výstraha upozorňuje na sobotní bouřky, ojediněle mohou být silné

V sobotu mohou teploty v Česku stoupat nad 31 stupňů Celsia, hlavně v Polabí a na jižní Moravě. S rostoucí vlhkostí vzduchu budou lidé odpoledne a večer mít pocit dusna, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zároveň s tím se na většině území Čech odpoledne a večer podle výstrahy místy objeví bouřky, ojediněle i silné. Doprovázet je mohou přívalové srážky, kroupy a vítr v nárazech kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu.
5. 7. 2024|

Smrky končí, nastupují cedry. Teplejší podnebí a dlouhodobá sucha mění městskou zeleň

Místo lípy jinan, místo smrku cedr. Česká města mění kvůli teplu a suchu složení zeleně. Cedry přibývají například v Olomouci, stromy z Dálného východu zase ve Zlíně. Podle měst, která ČT oslovila, nezvládají pro Česko běžné lípy, smrky nebo duby čím dál intenzivnější horka a sucha. Města proto musí hledat alternativy.
5. 7. 2024|

Češi před prodlouženým víkendem plní vlaky, policisté posilují hlídky

Češi vyrážejí na prodloužený prázdninový víkend. Dopravci na železnici hlásí obsazeno, někteří ale přidávají další vagony. Například České dráhy doporučují cestujícím, aby zkusili v okolí velkých měst i regionální spoje, které mohou být obsazené méně než dálkové vlaky. Na následující tři dny se připravují také policisté, do terénu vyšlou navíc stovky hlídek. Zaměří se na rychlost, telefonování za volantem, technický stav aut nebo bezpečnostní pásy.
4. 7. 2024|