Téma Povodně 2024

Povodně 2024

On-line přenos

Povodně 2024

  • 12:14

    Energetikům se dopoledne podařilo snížit počet domácností bez elektřiny na 243 tisíc z ranních 260 tisíc. Nejhorší situace je dál v Moravskoslezském kraji.

  • 12:12

    Stoletou vodu při nynějších záplavách hlásí 55 měřicích míst, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Kolem poledne byl povodňový stupeň na 270 místech, ohrožení téměř na 120.

  • 12:04

    „Zasahuje Armáda ČR. Zkontrolujte také své sousedy,“ apeluje město Jeseník na speciálních stránkách. Situace je tam kritická.

  • 12:00

    Obyvatelé centra Českého Těšína a z ulice Na Olšinách se mohou vrátit domů. S ohledem na pokles hladiny řeky Olše odvolal starosta Karel Kula evakuaci.

Jsme odříznutí od světa, celé město plave, hlásí Hanušovice

Oblast Jesenicka je podle policie momentálně zcela nedostupná kvůli neprůjezdným silnicím, které jsou na mnoha místech podemleté. Policisté žádají řidiče, aby neriskovali a do oblasti vůbec nejezdili. Kritická situace je v Hanušovicích nebo Jeseníku, kde zasahuje armáda. Malou Úpu v Krkonoších zase odřízly od českého vnitrozemí sesuvy půdy. Ostravsko bude mít na železnici škody za stovky milionů korun, odhadli drážní hasiči. V Moravskoslezském kraji se nyní nejezdí prakticky nikde, dodali.
01:15Aktualizovánopřed 2 mminutami|

Poslouchejte pokyny, to nejhorší ještě není za námi, nabádá Fiala

Česko se nadále potýká se silnými dešti a rozsáhlými povodněmi, na některých místech už byly překročeny stoleté průtoky, části země jsou kvůli velké vodě zcela odříznuté. Premiér Petr Fiala (ODS) ve vyjádření pro Českou televizi před nedělním polednem mimo jiné apeloval na občany, aby poslouchali pokyny příslušných míst a úřadů, a varoval, že řada toků teprve bude kulminovat, takže to nejhorší „ještě není za námi“. Krizový systém podle něj funguje dobře, počítá se i s mimořádným zasedáním vlády.
11:32Aktualizovánopřed 30 mminutami|

Polsko hlásí první oběť záplav, v Rakousku při zásahu zemřel hasič

Polsko má první oběť lijáků a záplav. Po vydatných deštích také přetekla přehradní nádrž ve vesnici Międzygórze (Vlčí Důl) na jihozápadě země. V Rakousku zemřel při zásahu u povodní hasič. V Německu se na velkou vodu chystají. Západní a severozápadní část Slovenska zasáhly po vydatném dešti lokální záplavy, voda se dostala i na část dálnice D2 ve směru z Bratislavy do Česka.
09:57Aktualizovánopřed 37 mminutami|

Bez proudu je kvůli počasí přes čtvrt milionu domácností, výpadky mají i mobilní vysílače

Bez proudu bylo k nedělní sedmé hodině ráno kvůli nepříznivému počasí v Česku okolo 260 tisíc domácností, z toho 204 tisíc v síti ČEZ, ostatní u společnosti E.ON. Nejhorší zůstává i během dopoledne situace v Moravskoslezském kraji. V některých regionech vyhlásily energetické společnosti kalamitní stav. Na severu Moravy, ve Slezsku a na Trutnovsku jsou bez proudu také stovky mobilních vysílačů, mají výpadky signálu. V místech bez elektřiny nejde ani internet.
08:05Aktualizovánopřed 1 h hodinou|
Co dát do evakuačního zavazadla (zdroj: ČT24)
Stav povrchové vody v neděli 15. 9., údaj k 10:00
Zdroj: ČHMÚ

Nejvíc bude pršet v Jeseníkách, situaci komplikuje silný vítr

Deštivé počasí v sobotu pokračuje, zejména na Moravě a ve Slezsku, řeky proto budou dále stoupat. V Čechách mohou srážky v sobotu sice slábnout, ale vrátí se o to silněji v neděli, ukazuje předpověď.

V Rumunsku mají záplavy čtyři oběti, Dolní Rakousy čelí stoleté vodě

Silné lijáky a záplavy způsobené tlakovou níží Boris postihly v sobotu nejen Česko, ale i jeho sousední země. Čtyři mrtvé oznámily úřady v Rumunsku, kde se z břehů vylil Dunaj. Polský premiér Donald Tusk v souvislosti s povodněmi mluví o nezbytnosti úplné mobilizace. Několik obcí v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy bylo vyhlášeno za oblasti postižené živelní pohromou, očekává se až stoletá voda.

Desetitisíce domácností jsou bez elektřiny. V jedenácti okresech platí kalamitní stav

Společnost ČEZ Distribuce od 19:00 vyhlásila kvůli velkému množství poruch na vedení v jedenácti okresech šesti krajů kalamitní stav. S poruchami vedení se energetici kvůli nepříznivému počasí potýkají celý den. Vedení většinou poškodily popadané stromy a větve kvůli silnému větru a podmáčené půdě. Distributoři hlásí okolo 62 tisíc domácností bez proudu.

Moravskoslezský i olomoucký hejtman vyhlásili v krajích stav nebezpečí

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) v sobotu odpoledne vyhlásil v regionu kvůli záplavám stav nebezpečí. Následně ke stejnému kroku přistoupil i hejtman sousedního Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN). Některé toky na severní Moravě dosáhly v sobotu odpoledne 50letého průtoku, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Na různých místech obou krajů již začaly evakuace.

Odjeďte, radí starosta Špindlerova Mlýna návštěvníkům

Starosta Špindlerova Mlýna doporučil návštěvníkům, aby ještě během soboty opustili toto horské středisko. Existuje riziko, že se Labe mezi městem a Vrchlabím vylije z koryta a hlavní přístupová silnice do střediska bude obtížně průjezdná. Kulminovat by mohlo v neděli ráno, řekl starosta Martin Jandura (Špindlerův Mlýn – město s vizí) před sobotním polednem. Labe v největším krkonošském středisku už přesáhlo hranici třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení a dál stoupá.
Počasí v České republice
DEN
12°
Zataženo, déšť
06:35 Východ
19:14 Západ
NOC
10°
Zataženo, déšť
14°
1
14°
1
12°
1
10°
1
11°
1
9°
1
14°
1
13°
1
10°
1
15°
1
16°
1
18°
1
18°
1
Počasí ve dne
Převážně zataženo, na většině území s deštěm, i vydatným. V západní polovině Čech dopoledne déšť jen ojediněle. Od východu ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejvyšší teploty 9 až 14 °C, na Moravě a ve Slezsku většinou kolem 16 °C, v 1000 m na horách kolem 8 °C. Zpočátku většinou čerstvý severozápadní vítr 7 až 12 m/s, s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách na severu a severozápadě kolem 25 m/s (90 km/h), bude během dne zvolna slábnout. Na západě a východě vítr většinou jen mírný 3 až 7 m/s po celý den. KOMENTÁŘ METEOROLOGA: Na většině území kromě východu naprší 5 až 25 mm, na hřebenech Krkonoš kolem 40 mm, v Jizerských horách kolem 50 mm.
Počasí v noci
Převážně zataženo, ve východní polovině území přechodně i zmenšená oblačnost. Zpočátku v západní polovině Čech, postupně na většině území déšť. Nejnižší teploty 12 až 8 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s, v severovýchodní polovině území místy jen vítr slabý.
Rozptylové podmínky
Kvalita ovzduší byla velmi dobrá nebo dobrá. Rozptylové podmínky budou dobré.
Zdroj: ČHMÚ

Silnice ve Višňové je opět průjezdná. Od rána byla obec odříznutá

Příhraniční obec na Frýdlantsku Višňová byla od rána odříznutá od zbytku Frýdlantska na Liberecku. Voda z rozvodněné Smědé zaplavila silnice a dopravu obyvatel zajišťovali hasiči s evakuační tatrou. Do domů se voda nedostala, ale během odpoledne hasiči evakuovali několik obyvatel.
včeraAktualizovánovčera v 08:07|

Kulminace Svratky a Svitavy má být mírnější

Hladiny řek v Česku stoupají. Týká se to hlavně východu země. Kolem 23:30 platil některý z povodňových stupňů na 80 místech. Na třetím stupni je Smědá ve Višňové a Frýdlantu, Labe na vodním díle Labská a ve Vestřevi, Svratka v Židlochovicích, Novohradka v Luži a Černá v Ličově. Nejhorší situace má ale nastat o víkendu. Déšť ještě zesílí, přidá se silný vítr. Počasí komplikuje i dopravu, neprůjezdných je několik železničních tratí. Tisíce domácností jsou bez elektřiny.
13. 9. 2024Aktualizovánovčera v 00:21|

Vlaky kvůli počasí nejezdí na několika tratích, na koleje padají stromy i kameny

Kvůli počasí byl ve 22:15 přerušený provoz na pěti tratích v Česku, vyplývá z informací Českých drah. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v Interview ČT24 mluvil o omezeních na jedenácti tratích, většina z nich je podle něj v podhorských oblastech. Nejčastějším důvodem je pád stromu na koleje. Provoz se zastavil například mezi Kostelcem u Jihlavy a Třeští či mezi Obrataní na Pelhřimovsku a jihočeským Chýnovem.
13. 9. 2024Aktualizovánovčera v 00:21|