Otázky a odpovědi: Volby v povodněmi zasažených oblastech

Události: Jak se bude volit (zdroj: ČT24)

V pátek 20. září a v sobotu 21. září se v Česku uskuteční volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Kvůli povodním to bude na některých místech za ztížených podmínek. Přinášíme přehled důležitých otázek a odpovědí týkajících se voleb ve vodou postižených regionech.

Co mám dělat, když jsem kvůli povodním přišel o doklady?

Voliči se mohou u voleb prokázat buď občanským průkazem nebo platným cestovním pasem. Pokud tedy lidé přišli o občanský průkaz, ale pas k dispozici mají, mohou přijít do volební místnosti s ním.

Do středečních 18 hodin také mohli voliči v nejvíce zasažených obcích požádat o občanský průkaz nový. Ten by měli obdržet do páteční 14. hodiny. „Nový občanský průkaz pak bude připraven k vyzvednutí do pátku 20. září do 14:00 hodin na tom úřadě, kde byla žádost podána,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Vyřízení je zdarma.

Bez občanského průkazu nebo platného cestovního pasu volit nelze.

Přišel jsem kvůli povodním o voličský průkaz, můžu k volbám?

Ne. Zákon stanovuje, že pokud byl voliči vydán voličský průkaz, může k volbám už pouze s tímto dokumentem.

Co mám dělat, když mi voličský průkaz nepřišel poštou?

V takovém případě je podle ministerstva vnitra nutné obrátit se na Českou poštu. Číslo zásilky k dohledání příslušného voličského průkazu má k dispozici úřad, na kterém volič o průkaz žádal.

Co když mi domů nepřišly volební lístky?

Odvolit je možné i tak. Lístky budou podle ministerstva vnitra v dostatečném množství k dispozici ve volebních místnostech.

Jak najdu volební místnost, ve které mám hlasovat?

Kvůli povodním bylo nutné přesunout některé volební místnosti. O umístění volebních místností bude informovat obecní úřad například pomocí rozhlasu nebo webových stránek. Sledovat můžete také případně informace krajského úřadu či ministerstva vnitra.

  • Bohumín – Volební místnost pro hlasování v okrsku číslo 1 je přesunuta z restaurace Zlatý Jelen do hasičské zbrojnice na ulici Šunychelská 878.
  • Karlovice – Sídlo okrskové volební komise je přesunuto do kontejnerového stanu na fotbalovém hřišti v Karlovicích. Na místě budou k dispozici volební lístky a mobilní wc.
  • Nové Heřminovy – Náhradní volební prostory se nachází na adrese Nové Heřminovy č. p. 129 naproti bývalému pohostinství.
  • Opava – Volební místnosti, které se původně nacházely v prostorách Základní školy Ilji Hurníka v Opavě v Ochranově 6 (okrsky 2 a 3) i budově v Pekařské 77 (okrsky 48, 50) jsou přesunuty do budovy Mendelova Gymnázia Opava na adrese Komenského 5.
  • Volební místnosti Základní školy Opava na adrese Edvarda Beneše 2 (okrsky 41, 42, 43, 44) i Šrámkova 4 (okrsky 45, 46, 47) jsou taktéž přesunuty do budovy Mendelova Gymnázia Opava na adrese Komenského 5.
  • Volební místo na MŠ Sedmikrásky v ulici Sadová 51 je přesunuto do budovy Střediska volného času na adrese Jaselská 227/4.
  • Široká Niva – Místem konání voleb pro všechny voliče s trvalým pobytem v obcích Široká Niva, Široká Niva – Pocheň a Široká Niva – Skrbovice spadajících pod volební okrsek číslo 1 je odstavná plocha u kostela sv. Martina naproti budově č. p. 37.
  • Jeseník Volební okrsek číslo 8 a 9 se přesouvá do volební místnosti v Denním stacionáři Šimon. Volební okrsek číslo 10 bude v komplexu IPOS.
  • Krnov Místa konání voleb byla zredukována na čtyři – ZŠ Dvořákův okruh, Gymnázium Krnov na Smetanově okruhu, SOŠ dopravy a cestovního ruchu v Nádražní ulici a ZŠ Janáčkovo náměstí.
  • Bohdíkov Místem konání voleb ve volebním okrsku číslo 1 – Bohdíkov, tedy pro voliče bydlící v Bohdíkově až po železniční přejezd u nádraží, je volební místnost ZŠ Bohdíkov, Bohdíkov 48, 789 64 Bohdíkov.
  • Ve volebním okrsku č. 2 – Raškov, tedy pro ty, kteří bydlí v Raškově a v Bohdíkově od železničního přejezdu u nádraží po most „u Sepla“, je volební místnost v MŠ Raškov na adrese Raškov 159, 789 64 Bohdíkov.
  • Ve volebním okrsku č. 3 – Komňátka je volební místnost v bývalé škola v Komňátce na adrese Komňátka 57, 789 64 Bohdíkov.

Kde bude možné hlasovat?

Na několika povodněmi zasažených místech se bude hlasovat i ve stanech nebo kontejnerech. Zákon nestanovuje, že se musí volit jenom uvnitř budovy. Stačí, když místo splňuje podmínky, které stanovuje zákon. Na místě hlasování musí být oddělený prostor pro úpravu hlasovacích lístků (například plenta), aby hlasování bylo tajné, hlasovací obálky a urna. Musí tam být také viditelná česká vlajka, velký státní znak, vzor hlasovacích lístků a případně informace o kandidátech, kteří kandidaturu vzdali nebo byli odvoláni.

Můžu požádat o přenosnou volební urnu, abych mohl hlasovat mimo volební místnost?

Ano. Stále se může žádat o přenosnou volební urnu. S žádostí se obracejte na svůj obecní úřad. Žádat můžete ještě i v průběhu voleb. V takovém případě je ideální obrátit se přímo na svou okrskovou komisi. Telefonní spojení na komisi má k dispozici opět obecní úřad. Ministerstvo radí nenechávat žádost na poslední chvíli. Všichni voliči musí stihnout odvolit do sobotní 14 hodiny i v případě přenosné volební urny.

Kdo mi může dovézt přenosnou volební urnu, pokud ji potřebuji a jsem v místě poničeném povodněmi?

Přenosnou volební urnu mohou k voličům dovézt například hasiči. „Hlasování do přenosné volební schránky zajišťují členové volební komise. Jejich dopravu však může zajistit i další osoba, tedy třeba i příslušník hasičského záchranného sboru,“ popsalo ministerstvo vnitra.

Co když kvůli povodním nemůže k volbám volební komise?

V případě výpadku celé komise lze podle ministerstva vnitra sloučit volební místnosti. „Například dva okrsky lze obsloužit stejným týmem osob, které budou formálně jmenované do dvou komisí; administrativně je ale potřeba zachovat oddělení – dvě volební schránky, dvojí dokumentace, dvojí sčítání,“ uvedlo vnitro.

Kdo a jak se může stát členem volební komise?

Pokud někde chybí volební komisaři, mohou se do komise hlásit další členové. Člen volební komise musí být občan Česka starší 18 let, který je svéprávný a nekandiduje ve volbách. Bydliště není rozhodující. „V případě zájmu doporučujeme, aby se dobrovolníci obrátili přímo na obecní úřad nebo starostu v postiženém místě, kde by měli zájem stát se členy,“ doplnil resort vnitra.

Informace úřadů průběžně doplňujeme