PŘEHLEDNĚ: Voličský průkaz v krajských volbách

Pokud voliči dopředu vědí, že v termínu voleb do krajského zastupitelstva nebudou v místě svého trvalého pobytu, mohou požádat o voličský průkaz a volit jinde. V případě krajských voleb lze ale hlasovat pouze na území stejného volebního obvodu. Tím je v tomto případě kraj.

Voličský průkaz může občan České republiky využít v případě, že chce volit mimo místo svého trvalého pobytu. Po vydání takového průkazu už nesmí volit ani ve svém spádovém volebním okrsku jen s občanským průkazem. Úřad ho totiž vymaže ze stálého seznamu voličů, a proto musí s občanským průkazem předložit už i ten voličský. V případě, že by se tedy kdokoliv rozhodl na poslední chvíli zajít do své spádové volební místnosti, musel by už přijít s voličským průkazem i sem.

Pokud by lidé voličský průkaz ztratili, volit by nemohli. To samé se týká i odcizení průkazu. „Úřad totiž v praxi nemá žádné možnosti, jak by ověřil, že volič skutečně nemá původní voličský průkaz,“ uvádí ministerstvo vnitra na svém webu.

Volit lze jen v rámci volebního obvodu

V případě krajských voleb má hlasování s voličským průkazem svá pravidla. Není možné hlasovat po celém Česku. Vhodit lístek do urny může volič s průkazem jen v tom kraji, ve kterém má trvalý pobyt. Jinak řečeno, smí volit jen v rámci příslušného volebního obvodu. A tím je v případě voleb do krajských zastupitelstev právě kraj.

Jak požádat o voličský průkaz?

O voličský průkaz může každý volič požádat svůj obecní úřad. Může to udělat osobně, písemně nebo elektronicky. Pro písemnou žádost musí mít úředně ověřený podpis. Může ale také využít datovou schránku či Portál občana a žádost podat elektronicky. Vzor voličského průkazu je na stránkách ministerstva vnitra.

Termíny pro podání žádostí

Podle způsobu žádosti o voličský průkaz se liší i termíny, do kterých o něj lze požádat. „Volič může požádat o voličský průkaz ode dne vyhlášení voleb, a to osobně nejpozději 18. září 2024 do 16:00 hodin,“ upřesnila Malá. Pokud by se ale rozhodl podat žádost písemně, lhůta je kratší. Musí ji odeslat tak, aby úřadu došla nejpozději do 13. září do čtyř hodin odpoledne.

Pro obecní úřady lhůty, kdy průkaz voliči poskytnou, zákon neurčuje. Platí ale, že průkaz předají voliči do voleb. Způsob předání si vybírá volič v žádosti.

Průkaz si může vyzvednout osobně nebo ho s ověřenou plnou mocí může vyzvednout i někdo jiný. Úřad ho ale může i zaslat poštou doporučeně na jakoukoliv adresu. „V případě nezastižení voliče bude dopis uložen na poště,” sdělil mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Volby pro Čechy žijící v cizině

V krajských volbách mohou volit jen ti Češi žijící v cizině, kteří mají stále trvalý pobyt v jednom ze 13 českých krajů. Volit však musí v Česku. Vhodit lístek mohou přijet přímo do svého spádového okrsku. Pokud v rámci kraje chtějí volit mimo místo svého trvalého pobytu, lze využít voličský průkaz. Požádat o něj mohou stejně jako žadatelé žijící v Česku.

Průkazy pro krajské a senátní volby

V termínu voleb do krajských zastupitelstev se letos konají i volby do třetiny Senátu. V sedmadvaceti obvodech se bude konat 20. a 21. září první kolo senátních voleb. Voličský průkaz lze využít v obou případech.

Pokud chce někdo volit mimo bydliště v krajských i senátních volbách, musí mít samostatné voličské průkazy. „Je to proto, že volič vždy příslušný voličský průkaz odevzdává volební komisi, aby se zamezilo riziku dvojího hlasování,“ odůvodnila pravidlo Hana Malá. Žádost ale může volič podat jen jednu, ve které uvede, pro které volby průkaz požaduje.