ROZCESTNÍK: Praktické rady pro zvládnutí povodní

Řada míst Česka byla zasažená stoletou vodou, ale velké problémy mají i lidé, které zasáhla voda „jen“ dvacetiletá nebo padesátiletá. Setkávají se s celou řadou problémů, které není snadné vyřešit.

Některá území jsou ještě zasažená velkou vodou, jinde zvyšování hladiny teprve čekají. Jak se na to připravit, shrnuje článek níže. Obsahuje i seznam těch nejdůležitějších kontaktů pro případ zhoršení situace:

S povodněmi jsou spojené také evakuace, které vyhlašují úřady, a také přípravy na takový vynucený odchod z domova. Pravidla jsou detailně popsaná v článku:

V odlišné situaci jsou lidé, kteří pocházejí z míst, kde už voda ustupuje. Ti se musí bezpečně vracet do míst, která mohou být kontaminovaná špinavou vodou, řeší vyplavené studny nebo vysoušení domů. Shrnutí rad pro ně je zde:

Dopady bude mít a už má povodňová situace také na peněženky lidí a rodinné rozpočty. Kde získat pomoc od státu, jaké povinnosti má zaměstnavatel a na jaké kompenzace se dá dosáhnout, popisuje tento článek:

V delším časovém horizontu bude zapotřebí řešit i to, jestli se lidé vůbec mají dlouhodobě vracet do míst, kde dříve žili a která leží v záplavových územích. Zde si mohou ověřit, jak si jejich bydliště stojí v povodňových mapách: