Experti doporučují pro zaplavená území očkování. Proti žloutence bude zdarma

V zaplavených oblastech se podle podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) připravuje očkování proti žloutence typu A, bude zdarma a dobrovolné. Řeší se také dodávky léků a krajské hygienické stanice se chystají na testování studní, dodal. Státní zdravotní ústav (SZÚ) už dříve varoval, že v postižených oblastech hrozí také vyšší riziko nákazy salmonelózou, úplavicí, tularémií nebo žloutenkou typu B, doporučuje zejména očkování proti tetanu.

„To, co je teď podle mě nejdůležitější, je dostat do těch oblastí léky pro chronické pacienty tam, kde jsou zatopené lékárny, kde se pacient k lékům nedostane,“ řekl Válek. Organizuje se to podle něj prostřednictvím krizového štábu. „Krizový štáb řeší, jak tam léky dostat. Musí je přivézt distributor a převzít lékárník,“ dodal.

Hlavní hygienička podle něj na pondělním mimořádném jednání vlády informovala o nutnosti připravit se na očkování proti hepatitidě A, která je označována také jako „nemoc špinavých rukou“. Cena očkování dvěma dávkami se může běžně pohybovat kolem tří tisíc korun. „Musí to být zdarma, nemůžeme po těch lidech chtít, v ohrožených oblastech, aby si tyto věci platili,“ dodal Válek.

  • Hepatitida čili žloutenka typu A je virová infekce jater. Projevuje se zpočátku podobně jako chřipka (teplota, nevolnost, bolesti, celková slabost), lidový název žloutenka souvisí se zežloutnutím kůže a bělma oka.
  • Virus se vylučuje stolicí. Do těla vniká ústy při konzumaci potravin neumytýma rukama.
  • Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety, po návratu z venku domů i před každým jídlem. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo ručník.

Podobně se bude podle něj přistupovat také k rozborům vody pro kontrolu zaplavených studní. Řeší se také čistota vody včetně její kontaminace uhynulými zvířaty. „Všechny ty naše kroky nastanou zhruba za týden, kdy je začneme realizovat. Teď se musí odklidit následky a musíme do těch oblastí dostat léky,“ řekl ministr.

Tetanus je hrozba, které se dá předejít

Před likvidací následků povodní by si lidé měli preventivně zkontrolovat očkování proti tetanu. U odstraňování škod se mohou poranit a hrozí jim poté riziko infekce, varovala po jednání Ústřední povodňové komise hlavní hygienička Barbora Macková. Doporučila také, aby lidé měli rukavice, respirátory a roušky. Zaschlé bahno a stojatá voda mohou být kontaminované, a existuje tak riziko přenosu infekčních chorob.

„Je potřeba dodržovat v maximální možné míře hygienická pravidla. Mezi ně patří vhodné oblečení, do čehož počítáme i obuv, která by měla být pevná a zavřená. Je mimo jiné důležité mít rukavice a ochranu obličeje v podobě roušek nebo respirátorů, protože ve vodě, která protekla a odpařila se, ale i ve stojatých vodách je vysoké riziko infekce,“ řekla Macková.

Původcem je bakterie Clostridium tetani, která produkuje neurotoxin vyvolávající onemocnění zvané tetanus (strnutí šíje). Projevuje se výraznými tonickými křečemi příčně pruhovaného svalstva. Bez lékařské pomoci (chirurgické ošetření rány, podání antibiotik, séra) končí často úmrtím v důsledku zástavy srdce nebo kolapsu dýchacího systému.

K projevům tetanu patří bolestivé svalové křeče, zvláště žvýkacích a šíjových svalů. Dalšími příznaky jsou problémy s polykáním, bolest hlavy, horečka a pocení, změny krevního tlaku a srdeční frekvence. Pacient je ohrožen selháním srdce a zadušením i přes intenzivní léčbu. Smrtnost onemocnění se v závislosti na věku a závažnosti onemocnění pohybuje od 10 do 80 procent.

Zdroj: NZIP

Hygienička doporučila lidem, aby si ověřili, že mají účinné očkování proti tetanu. Platí to nejen pro lidi vracející se do zaplavených obydlí, ale i pro dobrovolníky, kteří se vydají do záplavami postižených oblastí. Při odklízení škod se mohou poranit a vystavují se riziku přenosu infekce, upozornila.

Povodňová komise lidi vyzvala, aby nevyužívali vodu ze studní, které byly přímo zasažené povodní. Při sanaci studní by měli postupovat podle pravidel dostupných na informačních kanálech ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a na profilu Hygienické služby ČR na sociální síti X. Zároveň komise upozornila, že i v případě studní, které přímo zasaženy nebyly, by lidé měli sledovat, jestli voda není znečištěná.