ŽIVĚ: Brífink Ústřední povodňové komise

Brífink Ústřední povodňové komise (zdroj: ČT24)

Povodňových stavů v Česku dál ubylo. Velká voda se s výjimkou jižních Čech přesunuje z horních na střední a dolní toky. Povodňový stupeň ohrožení byl ráno zejména na jihočeských řekách a také na Odře a Opavě, Dyji a Moravě a Labi. S následky povodní pomáhají všechny záchranné složky, v zasažených lokalitách pomohou i vojáci. Rozsáhlé záplavy mají v tuzemsku tři oběti, policie pohřešuje osm lidí.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 10:16

    Na Jesenicku se volby v řadě volebních místností ve školách uskutečnit nemohou. Místnosti byly zaplavené, nejde elektřina ani internetové připojení.

  • 10:01

    Ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku je stále uzavřená ulice M. Alše. Je tam laguna, která se bude odčerpávat. V místní části Juřinka se sesunula půda. Uzavřený je zámecký park, kde hrozí pády stromů. Ve městě se uklízí a odstraňují škody po povodních.

  • 09:55

    Rybník Rožmberk začal přetékat bezpečnostním přelivem, voda se rozlévá do krajiny, jde o pomalý odtok. Ohrožení obyvatel obce Lužnice zatím nehrozí.

Stav na vodních tocích a výšku jejich hladin průběžně aktualizuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ: Extrémní deště zasáhly Česko (zdroj: ČT24)

Nejvyšší povodňový stupeň ohrožení byl v úterý ráno na zhruba 55 místech, situace se v tomto ohledu zatím příliš nemění. Téměř polovina z nich připadala na řeky v jižních Čechách, stupeň ohrožení tam byl na více místech na Lužnici a Vltavě a také na Nežárce, Malši a Blanici. Hladiny tam po pondělních deštích ještě stoupají.

Současné rozsáhlé záplavy mají tři oběti. Jeden člověk utonul v řece Krasovka na Bruntálsku. Ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel upřesnil, že šlo o ženu, kterou policie nalezla utopenou na Osoblažsku. Dva mrtví byli v Krnově, informoval v pondělí po jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje hejtman Josef Bělica (ANO). Jedna oběť byla v bytě, který byl úplně zaplavený, další mimo něj. Policie stále pohřešuje osm lidí.

Kulminace Moravy

Hladina řeky Moravy v Kroměříži začala v noci na úterý opět klesat. V pondělí odpoledne a večer stoupla o desítky centimetrů, podle zástupců povodňové komise to zapříčinily rozlivy vody z jejích menších přítoků, řeky Bečvy a říčky Haná. Nadále však na Moravě v Kroměříži zůstává třetí stupeň povodňové aktivity znamenající ohrožení.

Ve Zlínském kraji ráno platil také na Moravě ve Spytihněvi, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Hladina Moravy v Olomouci-Nových Sadech už v úterý ráno stagnovala. V 6:00 dosahovala 492 centimetrů, víc než půl metru nad stavem ohrožení. Hlavní nápor vody ve městě zadržela protipovodňová ochrana, voda však zaplavila městskou část Chomoutov. Voda se do tamních ulic vylila místy až po pás, hladina tam však již začala klesat. Také v samotné Olomouci zaplavila některé úseky silnic. Podle zástupců radnice by již měla Morava během dne postupně klesat.

Klesat začala i hladina vody v zaplavené Litovli. Řeka Morava město zaplavila místy až do výšky jednoho metru. Pod vodou se v pondělí ráno ocitly čtyři pětiny Litovle.

Rybník Rožmberk začal přetékat

Po pondělních srážkách stouply hladiny řek na řadě míst v Jihočeském kraji. Na jihu Čech platil v úterý ráno nejvyšší povodňový stupeň na třech desítkách stanic. Nejvyšší povodňový stupeň dosáhly Blanice, Vltava, Malše, Stropnice, Lužnice a Nežárka.

Rybník Rožmberk začal přetékat bezpečnostním přelivem, voda se rozlévá do krajiny. Jde o pomalý odtok, ohrožení obyvatel obce Lužnice zatím nehrozí. Rybník, kterým řeka Lužnice protéká, zadržuje několik milionů krychlových metrů vody. Podle hydrologů bude trvat pět až šest hodin, než voda po přetečení bezpečnostního přelivu doteče k Veselí nad Lužnicí. Kromě toho se z velké části rozlije do okolních luk a polí. Situace na rybníku ovlivňuje průtok Lužnice řadou měst a obcí.

„Někteří lidé preventivně opustili své domovy a odešli ke svým příbuzným. Žádnou povinnou evakuaci jsme nenařizovali. Pokud se voda dostane přes bezpečnostní přeliv Rožmberka, což je velmi pravděpodobné, zasáhne u nás několik domů,“ popsala ráno Tereza Širhalová, starostka obce Lužnice, která se nachází přímo pod Rožmberkem.

Ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku se lidé nebudou muset evakuovat. Voda v řece se stále drží s dostatečnou rezervou pod protipovodňovou bariérou, sdělil ráno starosta města Vít Rada (nestr., za Jihočechy 2012).

V místě, kde by se řeka mohla dostat z koryta, město postavilo mobilní protipovodňové bariéry. Jejich výška však může odolat maximálně padesátileté vodě. Zatím stále není jisté, jak vysoko hladina řeky, do níž se navíc ve městě vlévá Nežárka, dostane.

Třetí povodňový stupeň platí na severu Moravy na čtyřech místech

Třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, platí v Moravskoslezském kraji stále na čtyřech místech, tři jsou na řece Opavě a čtvrté na Odře v Bohumíně na Karvinsku. Na Odře v Ostravě je druhý stupeň a už jen na několika místech v kraji první stupeň povodňové aktivity.

Meteorologové uvedli, že hladiny vodních toků v regionu mají klesající tendenci nebo jsou mírně rozkolísané a během dne budou dál klesat. Podle předpovědi se v úterý v kraji očekávají jen ojedinělé přeháňky.

Voda v ulicích Opavy opadla a odhalila zkázu, kterou způsobila. Primátor města Tomáš Navrátil (ANO) škody odhaduje na miliardy korun.

Povodeň v Nových Heřminovech na Bruntálsku poškodila řadu domů. Některé mají viditelně narušenou statiku. Čeká je podle starostky Michaely Hermanové (Občané pro rozvoj obce) demolice.

O jesenické obci se v posledních dnech mluví i v souvislosti se stavbou protipovodňové přehrady, která má část Heřminov zatopit. Proti projektu dlouhodobě vystupuje Hnutí Duha Jeseníky i obec, jejíž představitelé jsou vázaní výsledkem referenda.

Labe na dolním toku v Ústeckém kraji dál stoupá

Na dolním toku Labe v Ústeckém kraji platí stále třetí povodňový stupeň. Hladina dál stoupá. Kulminaci očekávají vodohospodáři večer, řeka by se měla na většině území udržet v korytě.

Zaplavena je silnice do Dolního Žlebu na Děčínsku a zatopena jsou některá pole, hřiště a volné plochy na Litoměřicku. Domy povodeň nezasáhla.

Hasiči v celém kraji dokončují likvidaci spadlých stromů a připravují se na kulminaci hladin řek, informovali na Facebooku.

Obce a města podél Labe se na zvýšení hladiny řeky v minulých dnech připravily. Někde stojí protipovodňové stěny, jinde jsou pytle s pískem. Vyklizena jsou nábřeží. Uzavřena je cyklostezka. Z informací starostů a primátorů vyplývá, že větší škody nikde nejsou. A nikde nepočítají s evakuací.