„Katastrofální.“ Škody po záplavách v Opavě jsou v miliardách

Voda v ulicích Opavy opadla a odhalila zkázu, kterou způsobila. Primátor města Tomáš Navrátil (ANO) škody odhaduje na miliardy korun. Zničená je podle něj sportovní hala, fotbalový stadion, městské sady či historický areál koupaliště. Stovky lidí mají zdevastované domovy.

„Čekal jsem, že to bude špatné. To, co jsme viděli, je tragické, katastrofální,“ prohlásil Navrátil na videu na facebookové stránce města Opava. V ulici Vojanova podél řeky Opavy voda dosáhla do výšky přes dva a půl metru, popsal. Zničený je fotbalový stadion, Městské sady, koupaliště či basketbalová hala.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 12:10

    České dráhy zavedou náhradní autobusovou dopravu mezi Moravským Berounem na Olomoucku a Bruntálem a také v úseku mezi Krnovem a Opavou v Moravskoslezském kraji, kde vlaky kvůli povodněmi poškozeným tratím nemůžu vyjet. Náhradní autobusy budou jezdit místo dálkových vlaků.

  • 12:08

    V zaplavených oblastech se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP09) připravuje očkování proti žloutence typu A, bude zdarma a dobrovolné. Řeší se také dodávky léků.

  • 12:06

    V Česku jsou kvůli záplavám zavřené řádově desítky základních škol. České televizi to řekl prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc. Některé zasáhla voda, další nemají elektřinu nebo vodu.

Desítky či stovky lidí, kteří bydlí v okolí Městských sadů, mají podle starosty zničené domovy. „Je mi těch lidí strašně líto. Třicet let něco budovali. Byli na to hrdí. Pak během několika hodin přišli o všechno. Mluvil jsem s jedním pánem. Několik dnů už nespal. Je vyřízený. Jediné, co k tomu řekl, že už dávno měla být postavena přehrada,“ prohlásil Navrátil.

Dodal, že v okolí Městských sadů už lidé v pondělí začali s úklidem. Před domy se objevily zničené věci ze zatopených prostor. Město je bude postupně odvážet a likvidovat. Ve městě je i několik desítek kontejnerů na odpad.

Opavu a města dál proti proudu řeky Opavy by měla před povodní chránit protipovodňová přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Její stavba se plánuje několik desetiletí, nejvíce ale od roku 1997, kdy region postily ničivé povodně. Stavba dosud nebyla zahájena. Proti ní vystupuje obec Nové Heřminovy, která má být částečně zatopená, a také Hnutí Duha Jeseníky. Podle propočtů Povodí Odry by přehrada, pokud by už fungovala, města před tak ničivou povodní ochránila. Hnutí Duha se hájí, že výstavbu přehrady nezpozdilo ani o den a navrhovalo rychlejší a šetrnější řešení protipovodňové ochrany Krnova a Opavy.

Opava patří k nejvíce postiženým městům v Moravskoslezském kraji. Voda tam zatopila několik okrajových částí. Vylila se i do lokality sídliště Kateřinky, kde bydlí dvanáct tisíc lidí. V celém Moravskoslezském kraji není rozsah škod zatím přesně stanoven, ale mohl by dosahovat i desítek miliard korun, prohlásil hejtman Josef Bělica (ANO).