TÉMA

Volební místnost

Na severu Kosova se hlasovalo o odvolání starostů. Etničtí Srbové referendum bojkotovali

Voliči čtyř okresů na severu Kosova, kde tvoří většinu srbské obyvatelstvo, hlasovali v neděli o odvolání starostů z řad etnických Albánců. Ti se úřadu ujali po loňských místních volbách, které etničtí Srbové bojkotovali. To se zopakovalo i nyní. Výsledky referenda jsou neplatné, zúčastnilo se jen 253 ze 45 tisíc oprávněných voličů.
21. 4. 2024Aktualizováno21. 4. 2024, 22:35|

Na noc se zavřely volební místnosti, prezidentské volby vyvrcholí v sobotu

Po osmi hodinách hlasování se v deset večer na noc uzavřely volební místnosti. Odezvdat hlasy ve druhém kole volby prezidenta republiky bude ale ještě možné v sobotu od osmi hodin ráno do dvou odpoledne. Rozhodne se o tom, zda se čtvrtou hlavou samostatného českého státu stane bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Oba již odevzdali své hlasy, Pavel asi hodinu po otevření volebních místností v Černoučku, Babiš o další hodinu později v Průhonicích.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 22:00|

Iniciativa Kladno bez hazardu podala žalobu kvůli neplatnému referendu. Město chyby odmítá

Iniciativa Kladno bez hazardu podala žalobu ke Krajskému soudu v Praze kvůli neplatnému referendu o zákazu hazardu v Kladně. Město údajná porušení zákona odmítá. Výdej lístků pro referendum, které se konalo zároveň s prvním kolem prezidentských voleb, nebyl podle iniciativy automatický. Návrh na vyslovení neplatnosti pro údajnou neregulérnost průběhu referenda by měl být v tuto chvíli podán, uvedla opoziční zastupitelka a členka iniciativy Anna Gamanová (STAN). Mluvčí radnice Vít Heral řekl, že příprava i průběh místního referenda byly zcela v souladu se zákonem, což podle něj potvrdila i příslušná komise.
23. 1. 2023|

Češi vybírají prezidenta, místnosti se zavřou ve 14 hodin

V Česku v sobotu pokračuje první kolo prezidentských voleb, lidé mohou odevzdat svůj hlas do 14:00. V pátek volby někde provázela vyšší účast než před pěti lety, v některých okrscích se pohybovala kolem padesáti procent. V sobotu dopoledne se pohybovala nejčastěji mezi padesáti a pětapadesáti procenty, v některých okrscích odevzdalo svůj hlas i přes šedesát procent voličů.
14. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 11:52|

Úvodní den prezidentských voleb provázela zřejmě vysoká účast

Česko má za sebou úvodní den prvního kola prezidentských voleb. Voliči budou moci odevzdat hlas ještě v sobotu od 8 do 14 hodin. Během prvního dne voleb hlasovali všichni z osmice kandidátů, úřadující prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS) či předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) i šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Volby v pátek někde provázela vyšší volební účast než před pěti lety, v některých okrscích se pohybovala kolem padesáti procent.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 22:06|

V kuželně nebo autoservisu. Lidé budou volit prezidenta i na neobvyklých místech

Kuželna, sauna, autoservis nebo kuchyň domu. I na těchto kuriózních místech mohou lidé v příštím týdnu odevzdat svůj hlasovací lístek v prezidentské volbě. Starostové oslovení Českou televizí se shodují, že tyto lokality zvolili kvůli nedostatku jiného vhodného prostoru. Volby se obvykle konají ve školních budovách, kulturních sálech nebo na obecních úřadech. Lidé s covidem-19 pak mohou odvolit i z auta.
8. 1. 2023|

Volit bude možné i s chřipkou nebo covidem. Stačí zažádat o přenosnou schránku nebo přijet autem

Přenosné volební schránky i tzv. drive-in stanoviště budou opět k dispozici pro všechny, kteří budou v době lednových prezidentských voleb nemocní. A to jak chřipkou nebo běžnými respiračními virózami, tak covidem-19. Pouze pro lidi v izolaci kvůli covidu-19 je určené hlasování z auta. Zažádat na krajském úřadě ale do 12. ledna mohou i o mobilní volební urnu. Totéž mohou udělat i ostatní nemocní, jejich hlasování z domova ale zařizuje obecní úřad. To se týká i lidí, kteří nejsou schopni do volební místnosti sami dojít. Objednat přenosnou schránku mohou ještě v den voleb.
5. 1. 2023|

Úřady začaly vydávat voličské průkazy, požádat o ně lze osobně i písemně

Obecní úřady začaly ve čtvrtek vydávat voličské průkazy zájemcům, kteří budou hlasovat mimo domovskou obec. O tento průkaz pro první volební kolo musejí voliči požádat písemně do 6. ledna, osobně nejpozději 11. ledna. Nejpozději ve čtvrtek musely také obce na úředních vývěskách oznámit adresy volebních místností, kde si lidé budou v polovině ledna vybírat budoucího prezidenta.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 18:11|

V druhém kole senátních voleb uspěla koalice SPOLU, k urnám přišla necelá pětina voličů

Senátní volby letos vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO. Občanští demokraté získali osm mandátů z 27, přičemž na Jihlavsku opět zvítězil předseda Senátu Miloš Vystrčil. KDU-ČSL obhájila všech sedm mandátů, ANO získalo tři senátory a bude jich mít celkem pět. Může tak založit vlastní stranický klub v horní komoře.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 20:54|

Policie má podezření na maření voleb. Muž nabízel 500 korun za konkrétní hlasování

Policie podezřívá z maření voleb muže, který v Mikulášovicích na Děčínsku slíbil nejméně dvěma lidem až pět set korun za konkrétní volbu do místního zastupitelstva. Na severu Čech se v minulosti několikrát komunální volby kvůli kupčení s hlasy opakovaly. Na maření voleb má policie podezření i na Českolipsku. Jeden z voličů upozornil na nestandardně umístěný notebook za plentou.
24. 9. 2022Aktualizováno24. 9. 2022, 20:33|

Volby 2022: Kdo, kdy a kde může volit? Co dělat, když nebudu moct do volební místnosti?

Českou republiku v pátek a v sobotu čekají volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu. Pokud se voliči nemohou dostavit do volební místnosti, stejně jako u jiných voleb si budou moci zažádat o přenosnou volební urnu. Voličský průkaz ale v komunálních volbách vyřídit nelze. Ten bude možné využít jen pro hlasování o kandidátech do Senátu. Ze zahraničí letos nepůjde volit vůbec, stejně jako se nepočítá s covidovými drive-in volebními místnostmi.
20. 9. 2022|

Přehledně: Kdy, kde a jak hlasovat v komunálních a senátních volbách

Ve dnech 23. a 24. září 2022 se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu. Případné druhé kolo do horní komory pak o týden později. Web ČT24 přináší všechny informace, které potřebujete k úspěšnému odevzdání svého hlasu.
26. 8. 2022|