ON-LINE: Opavou se valí stoletá voda. Olomouci pomůžou lužní lesy i protipovodňové úpravy

Povodňových stupňů na tocích v Česku stále přibývá. Kolem nedělních 11:00 evidoval Český hydrometeorologický ústav 267 takových lokalit. Asi na třetině z míst platí nejvyšší třetí stupeň nebo dokonce stav extrémní povodně. Nejhorší situace je v Jeseníkách a v Moravskoslezském kraji, kde i nadále prší a hladiny řek stále stoupají. Například řeka Opava ve stejnojmenném městě už překonala stoletý průtok. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na brífinku po jednání Ústřední povodňové komise řekl, že Olomouc bude zřejmě ušetřena – pomůžou jí dle něj protipovodňové úpravy, které radnice a Povodí Moravy v posledních letech realizovaly.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 12:14

    Energetikům se dopoledne podařilo snížit počet domácností bez elektřiny na 243 tisíc z ranních 260 tisíc. Nejhorší situace je dál v Moravskoslezském kraji.

  • 12:12

    Stoletou vodu při nynějších záplavách hlásí 55 měřicích míst, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Kolem poledne byl povodňový stupeň na 270 místech, ohrožení téměř na 120.

  • 12:04

    „Zasahuje Armáda ČR. Zkontrolujte také své sousedy,“ apeluje město Jeseník na speciálních stránkách. Situace je tam kritická.

Stav na vodních tocích a výšku jejich hladin průběžně aktualizuje Český hydrometeorologický ústav.

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ: Extrémní deště zasáhly Česko (zdroj: ČT24)

Hladiny některých vodních toků po předchozím prudkém růstu stagnují nebo i klesají. Jinde se však situace nadále zhoršuje. Nejvážnější průběh má povodeň na Jesenicku. Postupně byly evakuovány stovky obyvatel Jeseníku a Mikulovic, kde se vylila z koryta Bělá. Hejtman Josef Suchánek (STAN) v celém Olomouckém kraji vyhlásil už v sobotu odpoledne stav nebezpečí.

K evakuacím už došlo také v Opavě, Krnově či Českém Těšíně. Dohromady už bylo v Moravskoslezském kraji evakuováno asi šest tisíc lidí, z toho polovina v nočních hodinách. Pro některé z nich, kteří své domovy původně odmítali opustit, se hasiči museli vracet se speciální technikou nebo využít vrtulník, protože už se k domům nedokázali dostat pozemní cestou.

V Jeseníkách už pršet přestalo a nyní se tam neočekávají zásadní srážky. Řeky Opava, Opavice či Odra by měly kulminovat během neděle. Po jednání Ústřední povodňové komise to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Komise ale vyzvala úřady k adekvátním opatřením včetně evakuace na toku řeky Desná a na Moravě nad Olomoucí, tedy hlavně v Šumperku a Litovli.

Dlouho však ještě má pršet na Českomoravské vrchovině, v jižních Čechách a na Šumavě, upozornil Hladík. Mezi pondělním a úterním ránem se očekává největší úhrn srážek na Šumavě a v Novohradských horách. Pršet má i v úterý a ve středu, ale už spíše v rozdrobených srážkách nebo lokálních přeháňkách, doplnil ministr.

Brífink po jednání Ústřední povodňové komise (zdroj: ČT24)

Na soutoku Bečvy a Moravy by neměly nastat zásadní problémy, podle Hladíka to vyplývá z predikcí dešťových srážek. „Srážky, které napadly v noci v Beskydech, se vlijí do Moravy dříve, než tam dojde hlavní povodňový tok z Jeseníků,“ vysvětlil.

Podle informací z terénu začíná docházet v povodňových oblastech balená pitná voda, sdělil Výborný. Lidé dle něj mají případné dary směřovat na federaci potravinových bank. Jejich pracovníci se přesouvají do shromažďovacích center, už v neděli bude fungovat nepřetržitá služba a je nastavený komunikační kanál směrem k hasičům. Ti budou dary přebírat a převážet potřebnou vodu na severní Moravu.

Evakuujte se, pokud jste k tomu vyzváni, nabádají Rakušan i Fiala

Komise upozornila na zákonnou vymahatelnost nařízené evakuace na základě pokynů povodňových orgánů a složek Integrovaného záchranného systému. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i premiér Petr Fiala (ODS) požádali občany, aby uposlechli výzvy k evakuaci. Často se totiž stává, že hasiči musejí zachraňovat lidi, kteří odmítli opustit své domovy a teď jsou uvězněni na střechách domů.

I kdyby byla evakuace preventivní, tak je podle Rakušana lepší, než aby za špatných povětrnostních podmínek lidé čekali na pomoc záchranářského vrtulníku, neboť nouzových situací, kde jsou záchranné složky potřeba, je podle něj na mnoha místech republiky víc.

V souvislosti s povodněmi se pohřešuje několik lidí, premiér Fiala o pátrání po nich aktuální informace nemá. „Situace je opravdu nebezpečná, není možné ji podceňovat,“ zdůraznil předseda vlády v Partii CNN Prima News.

Komise v neděli také vyzvala občany, aby při plánování cest sledovali aktuální informace o provozu na železnici, silnicích a dálnicích. Při jízdě vlastním automobilem mají dbát zvýšené opatrnosti, případně ji odložit. Doporučuje se také nadále nevstupovat do parků a lesů, protože podloží je velmi podmáčené a jakýkoli poryv větru může způsobovat pády stromů.

Stoletá voda v Opavě

Řeka Opava v Opavě v neděli ráno překonala stoletý průtok. Voda ve městě už zaplavila sídliště Kateřinky. Hasiči tam jezdí na člunech a pomáhají zachraňovat lidi, kteří dosud neodešli, řekl mluvčí města Roman Konečný. „Situace je horší, než jak v sobotu uváděly prognózy. Vody je mnohem více,“ upozornil.

Konečný dodal, že současná povodeň už překonala i tu z roku 1997. „Co se týče množství vody, tak určitě. Ohledně škod ještě nevíme,“ popsal. Do evakuačních center by se podle něj měli přesunout lidé z přízemních bytů v Kateřinkách a ze všech domů podél toku Opavy. „Znovu všechny vyzýváme k evakuaci,“ apeloval.

Povodně na Opavsku (zdroj: ČT24)

Povodí Odry očekává, že stoletá voda bude významně překonána i na dalších místech – řece Odře v Ostravě-Svinově, Opavici v Krnově na Bruntálsku i dál na Opavě, a to od stejnojmenného města až po ústí toku. Na Odře v Bohumíně na Karvinsku se očekává dosažení stoletého a mírně vyššího průtoku, informovala ráno mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

„Na mnoha místech již dochází k ohrožení zástavby a očekáváme, že se situace bude dále zhoršovat. Evakuace probíhají kolem Opavice ve Městě Albrechticích, podél řeky Opavy v Krnově, Opavě, Kravařích a v desítkách dalších obcí. Zahajuje se evakuace Českého Těšína na Olši a bude se připravovat evakuace v Ostravě a v Bohumíně,“ popsala Vlčková.

Brífink Povodňové komise Moravskoslezského kraje (zdroj: ČT24)

Suchánek: Situace v Olomouckém kraji je někde horší než v roce 1997

Aktuální povodňová situace v Olomouckém kraji je na více místech stejná nebo horší než katastrofální záplavy v roce 1997, uvedl Suchánek. Za velmi vážnou označil situaci na řece Bělé a Vidnávce na Jesenicku a v Hanušovicích na Šumpersku, kterými protéká Morava a Branná. Vážný stav panuje také na Šumpersku v okolí toku Desná, v Loučné podle hejtmana půjdou zřejmě nějaké domy k zemi.

„Do dnešního (nedělního) rána bylo evakuováno asi dva tisíce lidí na Jesenicku, aktuálně probíhají evakuace na Šumpersku v obcích Hanušovice, Leština, Třeština, Loučná nad Desnou a další. Evakuační střediska se postupně plní, občané spolupracují a respektují pokyny zasahujících složek integrovaného záchranného systému. Lidé v postižených oblastech jsou bez přístupu elektrické energie a bez pitné vody,“ sdělil v neděli dopoledne kraj na webu.

Hejtman je ve spojení s Ústředním krizovým štábem, v 10:00 zasedla v Olomouci krajská povodňová komise a Krizový štáb Olomouckého kraje. „Obce od Bělé přes Jeseník, Českou Ves až po Mikulovice jsou jedna velká řeka. Rozsah škod je ale oproti roku 1997 zatím malý. Obrovsky pomohlo včasné odpouštění vody z dolní nádrže elektrárny Dlouhé Stráně,“ kvitoval olomoucký hejtman.

Dramatická situace nastala v Hanušovicích na Šumpersku, které dopoledne zatopila povodňová vlna. Většina lidí zůstala v domech a nestihla se evakuovat. Přišlo to během deseti minut, hladina řeky Moravy se zvedla asi o metr, popsal starosta města Marek Kostka. Centrum Hanušovic se zhruba 2900 obyvateli zůstalo pod vodou. Vedení obce následně evakuaci zakázalo, situace je nebezpečná nejen pro obyvatele, ale i pro záchranáře.

Olomouc je zřejmě mimo ohrožení

Olomouc podle aktuálních dat zasáhne v neděli ráno dvacetiletá povodeň, která by ve městě i díky vybudovaným protipovodňovým opatřením neměla napáchat velké škody. Podle Výborného výrazně pomůžou i lužní lesy v Litovelském Pomoraví. Prognóza není tak dramatická jako před pár dny. Záplavy ohrožují hlavně městskou část Chomoutov, ale ani tam by situace neměla být vážná.

Na příchod povodňové vlny se připravuje nedaleká Litovel. Hladina řeky Moravy tam v sobotu večer stoupla na třetí povodňový stupeň. „Voda se bude bohužel neustále zvyšovat a počítejme s rozlivem,“ oznámil na sociálních sítích starosta Litovle Viktor Kohout, podle kterého by řeka Morava měla ve městě kulminovat v pondělí dopoledne. „Před námi jsou dva krušné dny a velká zkouška,“ podotkl.

Nejvíce vody spadlo na východě republiky

Na jižní Moravě přes noc přibylo míst s třetím povodňovým stupněm, který značí ohrožení. Týká se to například Moravy ve Strážnici a Veličky ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku, plyne z dat na webech Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Moravy. Déšť a vítr omezují vlakovou i autobusovou dopravu, což se týká hlavně severní části kraje.

Hladina Moravy ve Strážnici v neděli ráno překročila hranici 6,6 metru. Ještě před pár dny byl přitom v korytě jen metr vody. Velička ve Velké nad Veličkou prudce stoupá od nedělních tří hodin ráno, kolem 5:00 se přiblížila hranici extrémní povodně.

Třetí stupeň je v neděli ráno také na Svratce v Židlochovicích a Svitavě v Bílovicích nad Svitavou. Očekávané kulminační křivky ale zatím dávají naději, že se oběma místům extrémní povodeň vyhne.

Brífink Povodňové komise Jihomoravského kraje (zdroj: ČT24)

Stupeň ohrožení platí také na Litavě v Brankovicích na Vyškovsku, na Dyji v Podhradí nad Dyjí, pod Novými Mlýny a v Břeclavi-Ladné, stejně jako na Jevišovce v Plavči na Znojemsku a na Malé Hané pod vodní nádrží Opatovice na Vyškovsku.

Počasí od večera komplikuje hromadnou dopravu hlavně na Blanensku a kolem Tišnova a Kuřimi na Brněnsku, důvodem jsou sesuvy svahů a pády stromů v podmáčené půdě. „Počítejte v těchto oblastech s nepravidelností provozu,“ informoval v sobotu večer Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje na svém webu.

Odříznuté oblasti

Rozbouřená řeka Bělá odřízla v noci na neděli severní cíp Olomouckého kraje, voda podemlela hlavní silnici I/44 vedoucí od Jeseníku směrem na Českou Ves, Písečnou a Mikulovice. Podle starosty České Vsi Petra Mudry se hladina nyní opět prudce zvedla, nařízena byla evakuace.

V obci nefunguje elektřina ani pitná voda. Už jen monitorujeme situaci, evakuujeme, zachraňujeme lidi a čekáme na ráno, řekl starosta. Bělá dosáhla stupně extrémní povodně již v sobotu odpoledne.

„Během poslední hodiny voda vzala celou komunikaci I/44 včetně chodníku, jde o deset až dvanáct metrů šířky, včetně zeleného pásu a svodidel. Jsme odříznuti od světa, protože není jiná příjezdová komunikace. Nedá se k nám dostat od Jeseníku ani z druhé strany, uzavřená je také vedlejší Písečná a Mikulovice. Evakuujeme další lidi, kterým voda již omílá domy. Hladina se po nějaké stagnaci opět prudce zvedla, zatopila nám další místa. Nefunguje elektřina, nejde pitná voda, všechno je ztíženo špatnou viditelností,“ vyjmenoval starosta České Vsi v neděli ve dvě hodiny ráno.

V České Vsi se zhruba 2500 obyvateli hrozí podle něj bezprostřední nebezpečí zhruba 800 lidem, část z nich výzvy k evakuaci neuposlechla. „Evakuovali jsme lidi z míst, kde to bylo nezbytně nutné, nebo z míst, kde jsme museli zavřít mosty a lokalita se tím uzavřela. Evakuovali jsme přes pět set obyvatel, zhruba třicet procent neuposlechlo a zůstali ve svých nemovitostech. Hodně odešlo k příbuzným, v evakuačním centru máme asi padesát obyvatel,“ doplnil.

Podobná situace je v sousední Písečné na Jesenicku. „Obec je odříznuta, v centru není průjezdná křižovatka, takže přes Písečnou se nedá dostat do České Vsi od Mikulovic, od Supíkovic a ani obráceně. Voda nám odnesla jeden most a lávku pro pěší v centru. Evakuovaných bylo 30 až 50 domů, bohužel jsou případy, kdy to lidé odmítli a zůstali v bezprostředně ohrožených lokalitách. Uvidíme, jaká bude ráno situace. Předpověď je, že má voda ještě stoupat, snad to nebude o moc horší,“ řekl ve 02:30 starosta obce.

Situace v Čechách

V neděli brzo ráno přetekla hráz husinecké vodní nádrže v jižních Čechách, informoval server iDnes. Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) posléze pro ČT řekl, že to obce v okolí významně neohrozí. Lidé byli varováni předem.

„Na husinecké nádrži se potvrdilo, že bude muset dojít k přelivu. Vypadá to, že by odtok mohl být lepší než odpoledne, což je dobrá zpráva pro všechny obce pod nádrží. Zatímco (v sobotu) odpoledne modely ukazovaly 80 kubíků, teď to vypadá na 50 až 60 kubíků,“ citoval server sobotní večerní slova hejtmana Kuby.

Husinecká nádrž na Prachaticku se naplnila kvůli silným dešťům. Její hladina stoupla od páteční půlnoci o více než čtyři metry. Přetékající voda výrazně zvýší hladinu Blanice, podél které stojí řada obcí a měst. Týká se to například Bavorova, Strunkovic či Protivína.

V Pardubickém kraji je nejhorší situace na řece Novohradce, potvrdil ve vysílání ČT24 hejtman Martin Netolický (SOCDEM). Očekává, že hladina tam výrazně přesáhne hranici 3. stupně povodňové aktivity. Během soboty hasiči evakuovali z blízkosti řeky asi dvacet lidí, podle hejtmana ale hrozí v některých částech regionu i další evakuace.

Zhruba hodinu před půlnocí překonala řeka Novohradka v Úhřeticích na Chrudimsku hranici padesátileté vody. Hladina tam vystoupala na 332 centimetrů, podle tabulek vodohospodářů je tak na úrovni extrémní povodně. Ještě v pondělí byla výška řeky v obci na devatenácti centimetrech, připomněla redaktorka ČT Pavla Kosíková.

Komplikace v dopravě

Kvůli extrémnímu počasí nejezdí večer vlaky zhruba na dvou desítkách tratí. Zaplavené koleje přerušily až do odvolání provoz i na hlavní koridorové trati mezi Bohumínem a Dětmarovicemi. Nejvážnější je situace na Ostravsku, Opavsku a Jesenicku. Zatopené jsou i silnice.

Povodeň přerušila i provoz na železničním koridoru mezi Olomoucí a Ostravou. Kvůli očekávanému zaplavení trati a zhoršeným povětrnostním podmínkám zastavila Správa železnic do odvolání provoz mezi Studénkou a Jistebníkem na Novojičínsku. Vlaky z Prahy končí v Olomouci, vlaky z Polska v Bohumíně, sdělil mluvčí Českých drah Filip Medelský.

„Prosím, pokud můžete, omezte sami v postižených oblastech dopravu autem i vlakem. Vyhnete se komplikacím a dáte větší prostor záchranným pracím,“ apeloval už dříve ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Nejčastějším problémem na železnici je pád stromů nebo větví do trakčního vedení. Přehled neprůjezdných tratí České dráhy aktualizují na svém webu. Dopravce posílil taky dispečinky i zákaznické call centrum, které je plně vytížené. V aplikaci Můj vlak a na webu v sekci Omezení provozu eviduje dopravce násobně vyšší návštěvnost proti běžnému stavu.

Omezené dodávky elektřiny

Bez elektřiny bylo v Česku v neděli ráno podle dostupných informací přes 60 tisíc odběratelů společnosti ČEZ Distribuce, je to o deset tisíc více než v podvečer. Podnik kvůli poruchám vyhlásil v jedenácti okresech napříč šesti kraji kalamitní stav – platit bude zřejmě celou noc. Týká se třeba Karlových Varů, Ústí nad Labem nebo Bruntálu. Společnost E.ON pak v sobotu v devatenáct hodin evidovala na jihu republiky dalších jedenáct tisíc odběratelů bez proudu.

Premiér Fiala v neděli také řekl, že vláda zareaguje na materiální škody, které napáchaly a ještě napáchají povodně. Počítá s mimořádným zasedáním kabinetu, které by mohlo proběhnout už v pondělí.

Vydatné deště ve střední Evropě

Po silných deštích přetekla přehradní nádrž ve vesnici Międzygórze (česky Vlčí Důl) na jihozápadě Polska. Evakuují se vesnice v hornaté oblasti na hranici s Českem, informují tamní média.

„Přehrada v Międzygórze přetéká. Voda byla sice vypuštěna, ale dosáhla své maximální hladiny. Přítok je obrovský,“ napsala dolnoslezská obec Bystrzyca Kłodzka na síti X. Podle Krajského vodohospodářského úřadu ve Vratislavi je situace kritická a obyvatelé níže položených obcí byli evakuováni.

Vysoká voda v polském městě Glucholazy
Zdroj: Grzegorz Celejewski/Agencja Wyborcza.pl via Reuters

Přehrada na potoce Wilczka v obci Międzygórze byla postavená na začátku 20. století. Nachází se v pohoří Králický Sněžník na hranicích Polska s Českem. Přehrada je vysoká 29 metrů a její protipovodňová nádrž pojme téměř milion metrů krychlových vody. To bylo nedostatečné již při povodních v roce 1997, kdy se voda také přelila přes hráz.

Na několika místech v Polsku již spadlo více srážek než během takzvané tisícileté povodně v roce 1997, uvedl polský premiér Donald Tusk. Vzhledem ke stoupajícím hladinám mnoha řek na jihozápadě Polska apeloval na občany, aby se včas dostali do bezpečí.

Stoupá také hladina Labe v Sasku. Tamní obyvatelé očekávají povodňovou vlnu, která má po řece přijít z Česka. V Drážďanech vzrostla hladina o 1,5 metru, dosáhla tak úrovně 3,7 metru. Části mostu Carolabrücke, který se ve městě zřítil v noci na středu, jsou už pod vodou. Silně pršelo taky na jihovýchodě Bavorska. V bavorských Alpách sněží.

V Německu dochází k menším záplavám po bouřkách s vydatnými srážkami v jihovýchodním Bavorsku. Podle německé meteorologické služby se očekává, že srážky na okraji Alp do nedělního rána ustanou.

V Rakousku je situace obzvláště napjatá v dolnorakouském regionu Waldviertel severně od Vídně. Kamp, přítok Dunaje, se zde již masivně rozvodnil. Očekává se, že Dunaj v Rakousku se rozvodní na úrovni, která se v dlouhodobém průměru vyskytuje pouze jednou za 30 let. Hladina vody by měla kulminovat v noci na pondělí.