Polsko hlásí první oběť záplav, v Rakousku při zásahu zemřel hasič

Polsko a Rakousko v neděli oznámily první oběti vytrvalých dešťů a záplav, které od pátku sužují střední a východní Evropu včetně Česka. V Polsku je situace kritická v několika obcích u českých hranic, kde voda zaplavila ulice. Řada toků se už kvůli vytrvalému dešti vylila z břehů i v Rakousku či na Slovensku. Sousední země také omezily dopravu nebo částečně zrušily vlaková spojení s Českem. Povodním čelí rovněž Rumunsko, kde si velká voda vyžádala nejméně pět mrtvých.

Situaci v Polsku označil tamní premiér Donald Tusk za dramatickou na mnoha místech v zemi. Záplavy mají první oběť. Premiér uvedl, že v obci Krosnowice v Kladském okresu utonul muž. Obec je ale zaplavená, policisté proto případ nemůžou prošetřit. 

Kritický stav je podle listu Gazeta Wyborcza právě v Kladsku a také městě Glucholazy nedaleko českých hranic, kde se z břehů vylily řeky a voda se valí ulicemi. „Bitvu jsme prohráli, město je zaplaveno,“ konstatoval starosta Kladska Michal Piszko. Polský list píše také o protržení hráze ve městě Ladek-Zdrój. „Voda se dostala hluboko do města a zaplavuje další oblasti,“ líčí.

Přehrada se protrhla také na potoce Wilczka v obci Międzygórze. Nachází se v pohoří Králický Sněžník na hranicích Polska s Českem. Je vysoká necelých třicet metrů a její protipovodňová nádrž pojme téměř milion metrů krychlových vody. To bylo nedostatečné již při povodních v roce 1997, kdy se voda také přelila přes hráz. Tehdy došlo na takzvanou tisíciletou povodeň. Premiér Tusk uvedl, že nyní na několika místech v Polsku už spadlo více srážek než tehdy.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 14:18

    V některých tocích ve Zlínském kraji začala voda opadat. Stoupá však hladina řeky Moravy. Třetí povodňový stupeň platí v regionu na šesti místech.

  • 14:16

    Jsme připraveni pomoci všude tam, kde je to nutné, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Informoval, že vzhledem k situaci svolává na pondělí od 18 hodin mimořádné jednání vlády.

  • 14:11

    Až 80 procent území Krnova je pod vodou, uvedl místostarosta Miroslav Binar. Město už nedokáže koordinovat záchranné práce. Spoléhá především na pomoc kraje.

„Bohužel se splnily ty nejčernější scénáře. V tuto chvíli už nejsou žádné dobrovolné evakuace. Všechny evakuujeme, ať chtějí, nebo ne. Je otázkou minut, než voda odnese most, a pak se může stát cokoliv,“ popsal v neděli po sedmé hodině ráno Pawel Szymkowicz, starosta Glucholaz, kde je situace kritická už od soboty.

Úřady Slezského vojvodství na hranicích s Českem varují před bleskovými záplavami. Dopravce PKP Intercity kvůli počasí od neděle do odvolání přerušil vlakové spojení mezi Polskem a Českem. Některé spoje mají zkrácenou trasu do měst u českých hranic, další jsou zrušeny úplně, například expres z Ostravy do Varšavy.

V Rakousku zemřel hasič

Hladiny několika rakouských řek dramaticky stoupají a řada toků se už kvůli vytrvalému dešti vylila z břehů. Nejhorší je situace ve spolkové zemi Dolní Rakousy, kterou úřady vyhlásily za oblast postiženou živelní pohromou.

Při zásahu tam přišel o život jeden z hasičů, oznámila v neděli hejtmanka této spolkové země Johanna Miklová-Leitnerová. Vyjádřila lítost nad ztrátou života, další podrobnosti k této události neuvedla.

„Situace se kvůli masivním srážkám v celé spolkové zemi nadále zhoršuje,“ řekl už dříve náměstek hejtmanky Dolních Rakous Stephan Pernkopf. V příštích hodinách se očekává dalších padesát milimetrů srážek.

Záplavy v Rakousku
Zdroj: Reuters/Lisa Leutner

Dolní Rakousy už si vyžádaly pomoc hasičů z jiných spolkových zemí a rovněž asistenční misi rakouských ozbrojených sil. Na některých místech hrozí i sesuvy půdy, protože hlína je podmáčená, a podle zemských úřadů se dá předpokládat, že četné vesnice nebudou v příštích hodinách dosažitelné po souši, respektive že přístup do nich bude obtížný.

Přes noc byli v Dolních Rakousích povoláni hasiči k téměř čtyřem a půl tisícům zásahů. Šlo především o vyprošťování lidí z budov nebo vozidel, odčerpávání vody a odstraňování škod způsobených bouřemi. Zvláště nebezpečná je situace kolem řek Kamp a Kremž, které se vlévají do Dunaje. Nádrž Ottenstein na Kampu je už téměř po okraj naplněná a očekává se, že přeteče. Na řece Dyji v okrese Waidhofen byla překročena úroveň stoleté vody.

Železnice uzavřely část tratě vedoucí podél Dunaje, některé silnice jsou zaplavené a preventivně byl částečně pozastaven provoz na dvou linkách metra ve Vídni. V rakouském hlavním městě bylo také evakuováno několik domů, k některým budovám se lze dostat pouze na člunech. 

Německo sleduje situaci v Bavorsku

V Německu dochází k menším záplavám po bouřkách s vydatnými srážkami v jihovýchodním Bavorsku. V předhůří Alp a v Bavorském lese, tedy německé části Šumavy, se v sobotu vylévaly některé potoky a říčky z břehů. Podle místní policie je ale situace pod kontrolou, v noci hasiči vyjížděli jen k několika spadlým stromům či zaplaveným ulicím. V Horní Falci je nejvíce zasaženo město Cham u českých hranic, ani tam ale podle policejního mluvčího následky vytrvalého deště nejsou nijak velké.

Na povodňovou vlnu se nyní v Bavorsku připravuje hlavně město Pasov, které leží u rakouských hranic na soutoku Dunaje, Innu a Ilzu. Hladina Dunaje tam nyní dosahuje 7,5 metru, zatímco běžně je to kolem šesti metrů. Překročen byl tak druhý ze čtyř stupňů varování. Podle pasovského mluvčího se ale město připravuje zatím běžnými uzavírkami v historickém jádru a výstavbou protipovodňových bariér.

Záplavy v Bavorsku
Zdroj: Reuters/Anja Guder

Zřícený most zvýšení hladiny Labe ovlivní minimálně

V Drážďanech hladina Labe v noci na neděli dosáhla úrovně prvního povodňového stupně. Nicméně kulminace se čeká v této saské metropoli až ve středu či ve čtvrtek.

Situaci před očekávanými povodněmi zkomplikovalo v Drážďanech středeční zřícení části mostu Carolabrücke, který vede přes Labe a který byl důležitou dopravní tepnou. Hasičům se podařilo v sobotu pozdě večer odstranit trosky části u Nového Města, které strhli z preventivních důvodů a které byly na souši. Část mostu ale dál zůstává v korytě řeky, voda ji zaplavuje a podle hasičů je nereálné, aby ji dostali z Labe před příchodem povodňové vlny z Česka.

Podle současných odhadů ale nebudou mít trosky mostu v korytě výrazný vliv na další zvýšení hladiny Labe, odhaduje se třicet až padesát centimetrů navíc. „To je v rámci ochrany před povodní ale zvládnutelné,“ ujistil šéf saského úřadu pro životní prostředí René Herold.

Druhý stupeň varování už platí na Labi v Schöně u českých hranic a také ve Zhořelci, kterým protéká Lužická Nisa pramenící v severních Čechách, vyplývá z informací saského zemského povodňového centra.

Slovensko evakuuje lidi na západě země i v Bratislavě

Slovensko podle ministra životního prostředí Tomáše Taraby zvládá masu vody dobře. V západní a severozápadní části Slovenska se po vydatném dešti vylily z břehů některé toky, voda zaplavila rovněž obydlené oblasti. Policie v souvislosti s nepříznivým počasím pomáhá při evakuaci asi stovky lidí ve vesnici Kuchyňa. Obec, kde se nachází také vojenská letecká základna, leží v jedné z oblastí, pro kterou platí nejvyšší stupeň výstrahy před deštěm a záplavami.

Evakuováni jsou také obyvatelé pěti domů v okrajové čtvrti Bratislavy. Řeka Dunaj by ve slovenském hlavním městě měla kulminovat v pondělí a úterý na 930 centimetrech, do sobotního večera bude nábřeží zajištěno proti záplavě, řekl ministr životního prostředí. Mobilní protipovodňové bariéry pomohly zabránit výraznějším škodám v metropoli už v roce 2013, kdy Dunaj vystoupal na rekordních více než deset metrů.

Vody dál přibylo i v řece Morava na jejím slovenském úseku, podle Taraby by se ale vylít neměla. Slovenští meteorologové v neděli dopoledne uvedli, že pásmo vydatného deště pomalu opouští Slovensko. Pro okres Malacky na západě země zvýšili na 250 litrů na metr čtvereční odhadované množství srážek, které by tam měly spadnout za období čtyř dnů za stávajícího nepříznivého počasí. Podle nich je půda po deštích už nasycená, další srážky proto zvyšují hladiny vodních toků.

Kvůli zaplaveným tratím v Česku dochází na Slovensku ke změnám v mezinárodní železniční dopravě. Bratislavský dopravní podnik kvůli poškozenému trolejovému vedení přerušil provoz tramvají.

Silné lijáky zasáhly také jihovýchod Rumunska, kde v župě Galatsi u moldavských hranic záchranáři nalezli pátou oběť. O čtyřech mrtvých ve stejném regionu informovaly rumunské úřady už v sobotu.

K následkům extrémního počasí, způsobeného bouří Boris, ve střední a východní Evropě se na síti X vyjádřil předseda Evropské rady Charles Michel. „Přicházejí katastrofické z právy z hrozivých povodní v Polsku, Rumunsku, Česko, na Slovensku a v Rakousku. Myslím na oběti a jejich rodiny. Evropská unie je se všemi zasaženými zcela solidární,“ ujistil. Poděkoval záchranným složkám a dobrovolníkům za jejich práci a podporu v těžkých časech.