Během demolice mostu Carolabrücke v Drážďanech se zřítila jeho další část

V Drážďanech se do Labe během demolice zřítila další část mostu Carolabrücke. Jde o úsek, po kterém vedou tramvajové koleje a který částečně spadl už v noci na středu. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na policejního mluvčího. Část stavby s vozovkou pro auta stále stojí.

Ve čtvrtek se zásahové čety rozhodly poškozenou část stavby kompletně strhnout a začaly s přípravnými pracemi. Podle německých médií byly výbuchy slyšet každou hodinu. Zhruba před třetí hodinou ranní se velká část bývalé tramvajové trasy kontrolovaně zřítila do Labe.

„Jednotlivé prvky mostu byly od sebe odděleny a kontrolovaně strženy,“ uvedl podle deníku Der Spiegel mluvčí hasičů Michael Klahre. Spadlé trosky budou podle něj co nejrychleji zničeny a odstraněny.

Na místě demolice bylo ve čtvrtek večer podle Klahreho padesát pohotovostních složek. Laserová měření už dříve ukázala, že zbytky mostu klesají a hrozilo nebezpečí, že se zřítí. Nebylo tedy možné jej zachovat.

Most Carolabrücke se skládá ze tří částí označených A, B a C. Po částech A a B jezdí automobily, na části C byly tramvajové koleje a chodník.

Technické čety jsou pod časovým tlakem, protože od neděle se v Sasku na Labi očekává velká voda, která podle drážďanských hasičů riziko zřícení mostu může dále zvýšit. Pro Česko je pro nejbližší dny hlášen trvalý a vydatný déšť, který zasáhne i východní Sasko. Varování před záplavami vydaly německé úřady také pro Lužickou Nisu a Sprévu.