V Rumunsku mají záplavy čtyři oběti, Dolní Rakousy čelí stoleté vodě

Silné lijáky a záplavy způsobené tlakovou níží Boris postihly v sobotu nejen Česko, ale i jeho sousední země. Čtyři mrtvé oznámily úřady v Rumunsku, kde se z břehů vylil Dunaj. Polský premiéra Donald Tusk v souvislosti s povodněmi mluví o nezbytnosti úplné mobilizace. Několik obcí v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy bylo vyhlášeno za oblasti postižené živelní pohromou, očekává se až stoletá voda.

Rumunské úřady oznámily, že v důsledku záplav způsobených silnými dešti zahynuli nejméně čtyři lidé. Pátrací týmy při záchranných operacích nalezly mrtvé v rumunské župě Galați u moldavských hranic. V oblasti za posledních 24 hodin spadlo více než 150 litrů srážek na metr čtvereční, poškozeno je asi pět tisíc domů.

Záchranáři kvůli vydatným dešťům a záplavám zasahovali v devatenácti obcích po celé zemi, zachránili desítky lidí. Zkalená voda, bahno a sutiny zaplavily na některých místech ulice. Při pátracích a záchranných operacích pomáhá vrtulník Black Hawk.

S lijáky a zvýšenými hladinami řek se potýkají i další země střední a východní Evropy včetně Česka.

On-line přenos

Extrémní deště 2024

  • 17:22

    Tři mosty na polsko-českých hranicích jsou neprůjezdné. Policie je uzavřela kvůli vysoké hladině řeky Opava, informuje na svém webu Gazeta Wyborcza.

  • 17:18

    Třetí povodňový stupeň zůstává na jižní Moravě v Židlochovicích a pod nádržemi Nové Mlýny a Boskovice.

  • 17:13

    Bohumínská městská nemocnice začala kvůli záplavám s transportem pacientů do okolních zařízení. Převézt musí téměř 120 lidí, především z LDN.

Polský premiér mluví o úplné mobilizaci

Je před námi kritická noc, nezbytná je úplná mobilizace, uvedl polský premiér Donald Tusk v souvislosti s povodněmi na jihu a jihozápadě země.

Z polské vesnice Glucholazy v Opolském vojvodství, blízko hranice s Českou republikou, bylo už kvůli povodni evakuováno čtyři sta lidí. Obcí protéká řeka Bělá pramenící v Jeseníkách, hasiči informovali, že vystoupala dva metry nad poplašný stav.

Evakuovali se i někteří obyvatelé nedaleké vesnice Jarnoltówek, kde srážkový rekord překonal ten z povodní z roku 1997. Velká voda tehdy zasáhla Polsko a zaplavila Moravu, Slezsko a východ Čech. Evakuace části obyvatelstva se při aktuálních povodních týkala rovněž vesnice Morów dále na sever, protože se tu v korytu neudržela místní říčka Mora.

V Dolnoslezském vojvodství se podle listu Gazeta Wyborcza připravuje evakuace dalších čtyř obcí.

Situace je podle serveru onet.pl na mnoha místech složitá, zejména ve vojvodstvích na jihu a jihozápadě Polska. Meteorologové i nadále předpovídají vytrvalé dešťové srážky. Na více než čtyřiceti stanicích překročila úroveň hladiny toků pohotovostní stupeň.

Padaly srážkové rekordy, například stanice v lázeňském městě Swieradów-Zdrój u hranic s Libereckým krajem naměřily za posledních čtyřiadvacet hodin sto dvacet milimetrů srážek, předchozí rekord bylo padesát šest milimetrů.

Polští hasiči k sobotní šesté hodině ráno v souvislosti s lijáky zasahovali na třinácti stech místech, hlavně v Dolnoslezském a Opolském vojvodství na hranicích s Českem. Ve vsi Kalków pod Nysou velká voda strhla auto, ve kterém zůstala uvězněna řidička, prudký proud ji připravil o možnost úniku. Drama skončilo šťastně, ženu se hasičům podařilo zachránit a předali ji zdravotníkům, informovala televize TVN 24.

Dolní Rakousy očekávají až stoletou vodu

V Rakousku směřuje zvýšená pozornost do regionu Dolních Rakous. Několik obcí v této spolkové zemi bylo vyhlášeno za oblasti postižené živelní pohromou. Hasiči zaznamenali četné výjezdy kvůli neustálému dešti a bouřkám, v některých místech začaly preventivní evakuace, v dalších se připravují. Předpovědi hydrologů se zhoršují, upozornil zástupce zemského hejtmana Stephan Pernkopf. V oblasti Waldviertelu se očekává až stoletá voda.

„Obce a okresní úřady se připravují na preventivní evakuaci a informují konkrétně postižené osoby,“ uvedl Pernkopf. V některých obcích začaly evakuace již v pátek večer, to se však týkalo převážně zahrádkářských kolonií a chatových oblastí.

Podle současných předpovědí také hrozí, že by se v neděli mohla přelít přehradní nádrž Ottenstein. Vážná situace se očekává hlavně v okolí řeky Kamp, kde by měla být až stoletá voda. Na Dunaji hrozí největší povodně za poslední tři desetiletí.

Podle dosavadních informací mají v příštích dnech úhrnné srážky dosáhnout až dvě stě třicet milimetrů. Lze tak očekávat rychlý a výrazný vzestup vodních hladin. Kromě toho předpovědi počítají i s vichřicí. Nejvyššího stavu by hladiny rakouských vodní toků měly dosáhnout převážně v noci na pondělí. V sobotu byl preventivně přerušen provoz na několika železničních tratích a platit má začít i v regionální autobusové dopravě.

Nástup zimy na horách a bouřka již v pátek v zemi způsobily dopravní potíže a uzavřely několik silnic. Kvůli počasí musely být zpožděny některé lety na vídeňském letišti Schwechat. Rakousko se nadále obává potíží, které může způsobit silný vítr a sesuvy půdy, zejména v horských oblastech.

Velké povodně v Dolních Rakousích byly v srpnu 2002 a v červnu 2013. V roce 2002 byla postižena zejména oblast kolem řeky Kamp, hlavně dolní tok a ústí řeky.

Slovensko se obává Dunaje, na řece Moravě se výhled lepší

Slovensko očekává zhoršení povodňové situace na Dunaji, v Bratislavě proto budou postaveny mobilní protipovodňové bariéry. „Dunaj může dosáhnout 910 centimetrů. To je úroveň, která by způsobila, že Bratislava by začala být zaplavována,“ nastínil slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba.

Nejvyšší stupeň výstrahy před záplavami v zemi pod Tatrami platí pro hlavní město a čtyři slovenské okresy sousedící s Českem a Rakouskem. Naopak se zlepšil výhled pro slovenský úsek Moravy. „Nemělo by dojít k jejímu vylití. Věříme, že situace zůstane nejbližší tři dny pod kontrolou,“ prohlásil Taraba.

Slovenští meteorologové nadále předpokládají, že během stávajících vln vydatných srážek místy spadne na západním Slovensku od čtvrtka do pondělí dohromady až dvě stě třicet litrů vody na metr čtvereční. Kromě vydatných srážek některé regiony Slovenska čelí silnému větru. Hasiči v souvislosti s počasím zasahovali zejména v Bratislavském a Trnavském kraji při více než dvě stě dvaceti případech.

V Německu stoupá Labe u Drážďan, v Alpách sněží

Německo hlásí, že hladina Labe v Drážďanech pozvolna stoupá, v sobotu po poledni dosáhla na 3,19 metru, běžný stav je přitom nejvýše dva metry. Voda už skryla části mostu Carolabrücke, který se v noci na středu částečně zřítil do Labe. Trosky druhého úseku, které nespadly do řeky, ale na zem, se hasiči ještě v sobotu snažili odstranit s pomocí vyprošťovacích tanků bundeswehru.

Podle mluvčího drážďanských hasičů Michaela Klahreho chtějí hasiči odstranit co největší množství trosek do neděle, kdy se čeká povodňová vlna, jež se má do Německa dostat po Labi z Česka. V sobotu v Sasku prší jen v některých částech, i tam by měl ale déšť během dne ustat. Znovu by mělo začít pršet v neděli. Hrozbu povodní tak pro tuto východoněmeckou spolkovou zemi představuje především voda, která přijde po Labi a Lužické Nise z Česka.

Na jihovýchodě Bavorska, především u hranice s Českem a Rakouskem, se mezitím už vylily z břehů první potoky a řeky. Škody zatím nejsou velké, většinou jde o zaplavené silnice a sklepy, pršet bude ale dál.

Podle Marca Manitty z Německé meteorologické služby jsou dosud následky vydatných srážek v Bavorsku relativně malé i proto, že část srážek zůstala v podobě sněhu na horách. Sněžit by mohlo už od tisíce metrů nad mořem. Meteorologové podle Bavorského rozhlasu hovoří v této souvislosti o „výrazném nástupu zimy“, který je podle nich pro toto roční období „trochu neobvyklý“.

Pršet v jihovýchodním Bavorsku podle nynějších předpovědí přestane nejdříve ve středu. Na záplavy se proto připravuje mimo jiné město Pasov, v němž se stékají Dunaj, Inn a Ilz svádějící vodu z deštěm postižených oblastí.