Orkán, sníh a velká voda. Extrémní počasí má zasáhnout i okolní státy

Některé horské oblasti Rakouska překvapil sníh, který tam omezil dopravu. Hlášeny jsou bouře s větrem o síle orkánu a Tyrolsko očekává až dva metry sněhu. V italských Dolomitech zemřela kvůli podchlazení a vyčerpání Kanaďanka. V zemích sousedících s Českem platí výstraha před silnými dešti a povodněmi. V Rakousku se zvedne hladina Dunaje, Slovensko očekává stoletou vodu na svém úseku řeky Morava, v Německu se varování týkají především jihovýchodu a východu země. Nejvyšší povodňový stupeň je vyhlášen také v regionech u polsko-českých hranic.

Podle slovenského ministra životního prostředí Tomáše Taraby by řeka Morava měla v příštích dnech kulminovat na 6,39 metru, přičemž při výšce hladiny zhruba 6,1 metru dochází k jejímu vylévání. Nejvíce ohroženým místem je vesnice Moravský Svatý Ján, kde hladina Moravy v pátek dopoledne vystoupala na 2,7 metru z dřívějších zhruba 80 centimetrů.

„Vývoj povodňové situace bude záviset na tom, co se stane v Česku. Uvidíme, kolik vody tam bude drženo v korytu řeky nebo zda dojde k jejímu přetlaku do území. Děláme všechno pro to, aby k vylití nedošlo,“ řekl Taraba.

Podle slovenských médií pomáhají vojáci se zpevňováním hráze řeky Morava na asi čtyři kilometry dlouhém úseku u vesnice Kopčany nedaleko hranic s Českem. Pokládají tam pytle s pískem. Úřady se v zájmu ochrany majetku lidí připravují na možnost řízeného vypuštění vody z toku mimo obydlené oblasti.

Studio ČT24: Komplikace kvůli vydatným srážkám v zahraničí (zdroj: ČT24)

Slovenský ministr životního prostředí dále uvedl, že vývoj na Dunaji, který protéká Bratislavou a do kterého se na okraji slovenské metropole Morava vlévá, nebude pro Slovensko představovat problém.

Slovenská armáda vyčlenila čtyři vrtulníky s posádkami pro případ, že bude třeba evakuovat lidi z oblastí, které by během záplav byly nedostupné pro běžnou techniku. Hasiči i policisté přesunuli více techniky a příslušníků na západní Slovensko, v rámci protipovodňových opatření shromáždili také větší množství písku.

Německo se připravuje na déšť a na horách i sněžení

Sasko očekává prudký vzestup Labe. U hranic s Českem dosáhne v sobotu prvního povodňového stupně a v příštím týdnu se dostane až na druhý nejvyšší stupeň.

Podle Německé meteorologické služby (DWD) musejí lidé s trvalým deštěm počítat v podhůří Alp, kde mohou přijít i bouřky. Silné dešťové srážky se očekávají také v oblasti od Bavorského lesa po Lužici. Ve vyšších polohách Alp, Krušných hor a na hoře Brocken v pohoří Harz povane silný nárazový vítr o rychlosti až 85 kilometrů za hodinu.

Na Fichtelbergu se podle DWD mohou přechodně vyskytnout nárazy o síle orkánu. Zatímco ve východním Sasku má déšť během sobotního dopoledne ustávat, ve východní části podhůří Alp a v Bavorském lese nepříznivé počasí potrvá déle. Jih a jihovýchod Německa povodně postihly už letos v červnu, zemřelo při nich nejméně šest lidí.

Poté, co vrcholky Alp v posledních dnech zasypal první sníh, může také v příštích dnech v nadmořské výšce nad 1500 metrů napadnout až padesát centimetrů čerstvého sněhu. Meteorologové v této souvislosti mluví o „výrazném příchodu zimy“.

Itálie hlásí první oběť

V Dolomitech zaskočila sněhová bouře 56letou Kanaďanku a její stejně starý doprovod. Dvojice asi dva kilometry od horské chaty zavolala na tísňovou linku. Žena byla po příchodu záchranářů vyčerpaná a silně podchlazená, kvůli špatnému počasí ale nemohla na pomoc vzlétnout helikoptéra. Kanaďanka následně zemřela a muž na místě musel přenocovat ve stanu, který mu záchranáři postavili. Ráno turistu transportoval vrtulník do nemocnice v Bolzanu.

Velká voda u Salcburku
Zdroj: Reuters/Louisa Off

Komplikace v dopravě v Rakousku

Na intenzivní deště a případná nebezpečí lavin se připravuje Rakousko. Nejhorší srážky se podle zpravodaje ČT Jana Šilhana očekávají v centrální části země, zejména v Dolních Rakousích, které sousedí s Českem. „V některých místech by mohlo dopadnout 250 litrů na metr krychlový. Pro srovnání, ve Vídni naprší za celé září šedesát litrů, v oblasti Salcburska je to zhruba sto třicet litrů,“ podotkl zpravodaj.

Sníh už způsobuje komplikace na některých místech v dopravě, řidiči by se na výše položená místa neměli vydávat bez zimní výbavy, upozorňuje agentura APA. Byly také uzavřeny některé silnice. Kvůli povětrnostním podmínkám je již nyní nepřístupný například průsmyk Sölkpass ve Štýrsku a části vysokohorské silnice Grossglockner.

Rakouské dráhy vyzývají, aby lidé kvůli nepříznivému počasí až do nedělního večera omezili cestování. Pokud nemusejí někam akutně jet, měli by se vyhnout i autobusové dopravě, upřesnil Šilhan. Na některých místech podle něj hrozí rovněž sesuvy půdy, v Tyrolsku mohou nasněžit až dva metry a hlášeny jsou také bouře o síle orkánu.

„V Rakousku prší od včerejška (čtvrtka) nepřetržitě a má pršet minimálně do pondělí či do úterý, a to samozřejmě znamená vzestup menších toků, jako je řeka Steyr. Stejnojmenné město mělo špatné zkušenosti s povodněmi už před třinácti lety. Od té doby investovalo intenzivně do protipovodňových opatření, celkem třináct milionů eur. Přesto patří mezi města, kde je hrozba akutních povodní asi nejvýraznější. Začalo už s budováním protiopatření,“ hlásí ze Steyru Šilhan.

V pohotovosti je podle rakouské ministryně obrany Klaudie Tannerové až tisíc vojáků. „Obyvatelstvo se může spolehnout na podporu našich ozbrojených sil,“ řekla. Ministr vnitra Gerhard Karner také potvrdil, že situační středisko ministerstva vnitra je připraveno koordinovat veškerá nezbytná nasazení napříč spolkovými zeměmi.

Zpravodaj Jan Šilhan k povodňové situaci v Rakousku (zdroj: ČT24)

Nejvyšší povodňový stupeň v Polsku

V Polsku platí nejvyšší povodňový stupeň ve vojvodstvích u hranic s Českem a Slovenskem. Ve Vratislavi se v pátek zasedání vedení Dolnoslezského vojvodství zúčastnil premiér Donald Tusk. Podle něj předpovědi počasí „nejsou dramaticky znepokojivé“, zdůraznil však, že „úřady nepodceňují žádný signál“. Podle ministerského předsedy není důvod očekávat katastrofu v celostátním měřítku. Varoval však, že je nutné připravit se na lokální záplavy a bleskové povodně.

Náměstek polského ministra vnitra Wieslaw Leśniakiewicz k ostražitosti vyzval zejména lidi žijící u horských řek v místech nad nádržemi. Obyvatele míst, kde hrozí záplavy, vybídl, aby se připravili na možnost, že dočasně budou přerušeny dodávky elektřiny a vody. Ty, kdo bydlí v přízemí, upozornil na možnost zalití domů. Lidé si také mají přeparkovat auta na vyšší místa.

Na příchod velké vody se mimo jiné chystá Vratislav, kde Odra v roce 1997 způsobila rozsáhlé škody. Týkalo se to třeba sídliště Kozanów postaveného v 70. letech v záplavové oblasti. Server gazeta.pl píše, že bytová družstva v některých panelových domech nyní ve snaze zabránit případným škodám zastavila provoz výtahů, kvůli tomu ovšem ve vyšších patrech zůstali uvězněni zejména starší lidé s omezenou pohyblivostí. Podle Leśniakiewicze dolnoslezské metropoli nyní katastrofa jako ta z roku 1997 nehrozí, informují polská média.

Ještě před několika dny sužovalo zejména střední a východní Polsko sucho a hladina Visly v centru Varšavy klesla na nejnižší úroveň od začátku měření.