TÉMA

Lavina

Při pádu laviny ve Střední Asii zemřeli tři Češi a jeden Slovák

Na hranicích Kyrgyzstánu a Kazachstánu zemřeli tři čeští občané po sesuvu laviny, prohlásila Mariana Wernerová z odboru komunikace českého ministerstva zahraničí. Agentury AFP a TASS předtím s odvoláním na kyrgyzské úřady informovaly o čtyřech českých obětech. Slovenské ministerstvo zahraničí později potvrdilo úmrtí jednoho Slováka při neštěstí.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 21:07|

Nebezpečí lavin v Krkonoších je značné. Při třetím stupni hrozí i samovolné pády

Na třetí stupeň, který znamená značné riziko, stouplo lavinové nebezpečí v Krkonoších. Laviny mohou spadnout i samovolně, případně již při malém zatížení. V nejvyšších českých horách napadlo hodně sněhu, na hřebenech je ho až 160 centimetrů. Třetí stupeň nebezpečí byl vyhlášen již kolem vánočních svátků, v oblasti kotle tehdy spadlo šest větších lavin.
16. 1. 2024|

Před 70 lety sestoupila do rakouských údolí bílá smrt. Série lavin za sebou nechala stovku mrtvých

Mezi trojici nejtragičtějších katastrof svého druhu v poválečné Evropě patří série lavin, které před sedmdesáti lety zasypaly obec Blons v západním cípu Rakouska nedaleko lichtenštejnských hranic. Vyžádala si nejméně 57 lidských životů. Zničení vesnice s několika stovkami obyvatel ale bylo jen jednou, byť nejtragičtější, epizodou lavinového týdne, během kterého ve druhé nejmenší spolkové zemi Vorarlbersko zemřelo celkem přes sto lidí.
13. 1. 2024|

V jižních Čechách už fungují dodávky elektřiny, hejtman odvolal kalamitní stav. Sněžení vystřídá silný mráz

Sněžení již téměř ustalo, i tak ale od sobotního večera do nedělního poledne na východě republiky připadlo až třicet centimetrů sněhu. Noc i pondělní den budou značně mrazivé. Po vydatném sněžení z minulých dnů přetrvávají problémy se sjízdností některých silnic i železničních tratí, kvůli vyprošťování kamionů byla uzavřena část dálnice D48, podobné omezení platilo na D5. Ve srovnání se sobotou je však situace podstatně klidnější. V jižních Čechách už společnost EG.D obnovila dodávky proudu. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odvolal k 18:00 kalamitní stav.
3. 12. 2023Aktualizováno3. 12. 2023, 22:32|

Sesuv laviny ve francouzských Alpách si vyžádal šest obětí

Nedělní sesuv laviny v Horním Savojsku ve francouzských Alpách si vyžádal šest obětí. Podle agentury AFP jde o jedno z nejhorších lavinových neštěstí ve francouzských Alpách za poslední roky.
10. 4. 2023|

Pět lidí bylo odsouzeno kvůli neštěstí v Rigopianu. Hotel před šesti lety smetla lavina

Italský soud ve čtvrtek odsoudil pět lidí v případu hotelu Rigopiano v italském pohoří Gran Sasso, který v roce 2017 zavalila lavina. Dalších pětadvacet osob osvobodil. Informovala o tom agentura ANSA. Na místě tehdy zahynulo devětadvacet lidí. Mezi obžalovanými byli správci hotelu, úředníci nebo představitelé místních samospráv.
23. 2. 2023|

Při nedělním pádu laviny v Rakousku se zranili čtyři lidé. Nikdo se již nepohřešuje

Při nedělní lavině v západorakouské spolkové zemi Vorarlbersko se zranili čtyři lidi, z toho jeden vážně. Úřady v noci na pondělí oznámily, že už nikoho nepohřešují, uvedla agentura DPA. Záchranné jednotky v pondělí ale znovu do terénu vyrazily, aby definitivně potvrdily, že se pod lavinou nikdo nenachází. Kolem poledne záchranáři oznámili, že skutečně nikoho dalšího nenašli.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 12:50|

Lavina v Rakousku zasypala několik lidí, záchranáři po nich pátrají

Několik lidí zasypala lavina, která se strhla v oblasti rakouského lyžařského střediska Lech/Zürs ve spolkové zemi Vorarlbersko. Záchranáři původně pátrali až po deseti osobách, podle aktuálních informací veřejnoprávní televize ORF už ale hledají jen dvě. Český zastupitelský úřad ve Vídni zatím nemá informace, že by se pád laviny jakkoliv dotkl českých občanů. V oblasti oblíbeného lyžařského střediska platila výstraha před lavinovým nebezpečím.
25. 12. 2022Aktualizováno25. 12. 2022, 21:41|

Italští záchranáři našli tělo posledního pohřešovaného po sesuvu ledovce, obětí je 11

V Itálii objevili tělo poslední osoby pohřešované po nedělním sesuvu ledovce na hoře Marmolada. Nalezeno tak bylo všech jedenáct obětí tragédie. Podle místních úřadů je tento počet konečný, napsala italská agentura ANSA. Mezi mrtvými jsou dva Češi.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 20:57|

Nejméně jedna z obětí sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka. Oficiální informace ale chybí

Jedna z obětí nedělního sesuvu ledovce v italských Alpách je z Česka, napsaly deník Il Messaggero a agentura AGI. Podle šéfa Tridentské provincie Maurizia Fugattiho je obětí celkem sedm. Osmá oběť, o které hovořila média, je v kritickém stavu, ale stále žije, uvedla veřejnoprávní televize RAI. Záchranáři už našli čtyři pohřešované, není ale jasné, jaké jsou národnosti. České ministerstvo zahraničí zatím informace italských médií o českých obětech či pohřešovaných nepotvrdilo.
4. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 23:19|

V italských Alpách se uvolnil ledovec, nejméně šest lidí zahynulo

V blízkosti vrcholu hory Marmolada v italských Alpách se uvolnil obrovský kus ledovce. Zemřelo při tom nejméně šest lidí a dalších devět osob bylo zraněno, z toho dvě vážně. Asi 16 lidí se pohřešuje, informovala agentura ANSA. Zatím není známá národnost obětí. ANSA rovněž uvedla, že identifikace bude obtížná, protože těla byla „roztrhána proudem ledu a kamení“.
3. 7. 2022Aktualizováno4. 7. 2022, 00:04|

Meteorologové varují před větrem. Na Sněžce dosáhl v nárazech síly orkánu

Horní úsek lanovky na Sněžku zastavil ve středu ráno silný vítr. Na Sněžce podle meteorologů dosáhl v nárazu rychlosti 137 kilometrů v hodině, tedy síly orkánu. V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice, značí mírné nebezpečí. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal před silným větrem dvě výstrahy.
23. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 11:13|

Počet obětí pátečních lavin v Rakousku stoupl na osm

Počet obětí pátečních lavin na západě Rakouska se zvýšil ze šesti na osm. Další dvě oběti záchranáři objevili už mrtvé z helikoptéry při noční pátrací akci. V Tyrolsku v nezabezpečené zóně lyžařského střediska Spiss zemřelo pět lidí, čtyři švédští turisté a rakouský průvodce. Ve Vorarlbersku v lyžařském resortu Albona pak pod sněhem zahynul třiačtyřicetiletý freerider.
4. 2. 2022Aktualizováno5. 2. 2022, 08:31|

Na horách má dál vydatně sněžit. V Krkonoších platí 3. stupeň lavinového nebezpečí

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po sněžení stouplo ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály. Napadlo přes třicet centimetrů nového sněhu, na hřebenech leží až 1,2 metru. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. Pro horské oblasti platí až do noci výstraha meteorologů před sněžením a závějemi, pro většinu území pak před silným větrem.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 18:06|

Horská služba varuje před lavinovým nebezpečím v Krkonoších

Horská služba v Krkonoších vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Za posledních 48 hodin na hřebenech Krkonoš napadlo 35 centimetrů sněhu. Více ho je na závětrných svazích a v lavinových žlabech. První stupeň v nejvyšších českých horách začal platit ve středu 1. prosince.
2. 12. 2021|

Na horách nasněží do pátku až 25 centimetrů, mokrý sníh může lámat stromy a působit výpadky proudu

Podle kalendáře je sice polovina dubna, na horách to ale vypadá na leden. Na hřebenech Krkonoš leží místy až přes metr sněhu a tamní horská služba varuje před náledím a ledovkou. Zároveň upozorňuje na špatnou viditelnost kvůli mlze – dohlednost na hřebenech je do jednoho kilometru. Sněží také na Jesenicku, v Beskydech horská služba varuje před hlubokým sněhem. Sněhu má přibývat i dál, a to také v příhraničních regionech na severu Česka. V Krkonoších, Jizerských a Orlických horách může do pátečního rána nasněžit až 25 centimetrů.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 17:33|

Žena, kterou v neděli zasáhla lavina v Krkonoších, v nemocnici zemřela

Ve Fakultní nemocnici (FN) Hradec Králové v noci na pondělí zemřela žena, kterou v neděli v Krkonoších v oblasti Mužských kamenů zavalila lavina. Do nemocnice byla převezena v kritickém stavu, řekl mluvčí hradecké FN Jakub Sochor. Hora Mužské kameny je na česko-polské hranici, asi šest kilometrů od Špindlerova Mlýna. Lavinové neštěstí se stalo v Černém kotli (Czarny Kociol) na polské straně hor. Další dva muži utrpěli šok, vyvázli bez zranění.
15. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 12:55|

V Krkonoších spadla lavina. Záchranáři resuscitovali jednu ženu, další dva lidé utrpěli šok

V Krkonoších na území Královéhradeckého kraje se v neděli sesunula lavina. Horští záchranáři ošetřili jednu ženu, která byla vrtulníkem transportována do nemocnice. Další dva muži utrpěli šok. Na místě bylo v době sesuvu celkem šest lidí, uvedla Horská služba. Lavina spadla také na polské straně Krkonoš. Záchranáři původně informovali o tom, že tato lavina zasypala dvě osoby, to se však nepotvrdilo.
14. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 17:42|

Obleva se týká jenom nižších poloh. V Jeseníkách nebo Krkonoších zatím sněhu neubylo

I přes oblevu v posledních dnech zůstává na českých horách dostatek sněhu, například v Jeseníkách je ho v průměru přes jeden metr. Horská služba tak i nadále měří míru lavinového nebezpečí, které zatím zůstává na druhém stupni. Podle Jiřího Hejtmánka z místní horské služby žádné turistické trasy nevedou přes lavinová území, lidé tak v případě, že nebudou chodit do nebezpečných oblastí, nemusí mít v souvislosti s lavinovým nebezpečím strach.
19. 2. 2021Aktualizováno19. 2. 2021, 13:36|

Po pádu laviny v krkonošském Obřím dole zemřel skialpinista, druhý má otřes mozku

V Krkonoších spadla lavina. Záchranáři jsou na místě, z laviny vyprostili jednoho zraněného lyžaře, druhý podle mluvčího záchranářů Iva Nováka zemřel. Podle informací ČT byli oba muži z Trutnovska. V Krkonoších platí v lavinových katastrech druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Na hřebenech je 80 až 130 centimetrů sněhu.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 17:36|

Teploty v Čechách klesly nad ránem výjimečně pod minus 20 stupňů, v Jeseníkách hrozí značné nebezpečí lavin

Na západě Čech klesly v neděli nad ránem teploty na některých místech i pod minus 20 stupňů Celsia. Mrzlo hlavně v Podkrušnohoří, například na Rolavě na Karlovarsku nebo v Jelení klesly ráno teploty i k minus 22 stupňům, vyplývá z aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu. V Jeseníkách byl vyhlášen třetí lavinový stupeň z pětibodové škály, který znamená značné nebezpečí.
17. 1. 2021|

Hory se plnily turisty, horská služba stále varuje před lavinami

Ideální sněhové podmínky opět lákaly běžkaře, skialpinisty i rodiny se sáňkami. Na horách se tak v sobotu plnila parkoviště, silnice byly sjízdné se zvýšenou opatrností. A především pro skialpinisty je důležité, aby dávali pozor také na laviny. V Jeseníkách a Krkonoších platí druhý stupeň nebezpečí. Právě v Krkonoších začala fungovat i nová policejní hlídka na lyžích.
16. 1. 2021Aktualizováno16. 1. 2021, 20:04|

V Jeseníkách platí první lavinový stupeň, sníh si užijí hlavně běžkaři

V Jeseníkách platí první lavinový stupeň z pětibodové škály. Podle horské služby napadlo v noci na neděli deset centimetrů nového sněhu, na hřebeni hor leží zhruba čtvrt metru sněhu. Kvůli větru je však na závětrných lavinových svazích podstatně víc sněhu. Na horách kvůli pandemii stojí lyžařské vleky, zlepšují se však podmínky pro běžkaře, informoval o tom Jiří Hejtmánek z jesenické horské služby.
3. 1. 2021|

NASA vyfotila obří lavinu na Marsu, uvolnil ji tající led

Přístroje na létající observatoři Mars Reconnaissance Orbiter zachytily lavinu, která se na jaře zřítila z pětisetmetrového svahu na Marsu. Lavina je na snímku dokonale vidět – pořídil ji přístroj High-Resolution Imaging Science Experiment neboli Hi-RISE. Tato událost se odehrála 29. května 2019, tedy v době marsovského jara.
18. 8. 2020|