Na Slovensku po pádu kamenné laviny zahynula Češka

V Tatrách zemřela Češka (zdroj: ČT24)

Dvě turistky přišly o život v Monkově dolině ve slovenských Tatrách po sesuvu kamenné laviny v důsledku silných dešťů. Pod přístřeškem tam uvázlo šestnáct lidí. Původní zprávy hovořily o tom, že zemřela jedna žena ze Slovenska a jedna z Polska, české ministerstvo zahraničí ale informovalo o úmrtí ženy z Česka. Další Češi utrpěli podle úřadu lehká zranění.

„Sesuv kamenné laviny na Slovensku má bohužel dvě oběti. Jednou z obětí je i česká občanka,“ informovala Aneta Kovářová z odboru komunikace českého ministerstva zahraničí. „Mezi zraněnými jsou také čeští občané, nicméně jedná se o lehká zranění. Náš zastupitelský úřad v Bratislavě je prostřednictvím naší konzulky v kontaktu, situaci řeší,“ dodala. 

Mezi turisty pod přístřeškem byli Slováci, Poláci a Češi. Operační středisko slovenských záchranářů uvedlo, že mezi zraněné mimo jiné patří sedmapadesátiletý muž s pohmožděninami nohy, dále padesátiletý muž s poraněním hrudníku a nezletilá osoba s poraněním holeně.

Události ČT: Ve Vysokých Tatrách zemřela Češka (zdroj: ČT24)

Nutná pomoc vrtulníku

HZS a další zdroje psaly o lavině bahna, která s sebou strhla kamení a stromy. Na záběrech a nahrávce, které HZS zveřejnila na svém webu, lze vidět nánosy bahna, vody a popadaných stromů. To prakticky znemožnilo přístup k zasaženým po zemi, a tak se zásah neobešel bez vrtulníku, informoval zpravodaj ČT Jan Šilhan.

Zranění tak byli z místa přepraveni letecky nejdřív do Ždiaru, kde je převzali do péče posádky sanitek. Letecky byla evakuována i část uvázlých turistů, zbylí pak v doprovodu horských záchranářů sestoupili do údolí. Na místě pomáhal také vrtulník horských záchranářů z Polska.

V oblasti byl nedávno otevřen nový turistický chodník, který přilákal poměrně velké množství výletníků. Jde také o hlavní přístupovou cestu do Belianských Tater, uvedl deník Sme. Dodal, že správa Tatranského národního parku na sociální síti upozornila na sesuv půdy, takže turistická stezka Monkovou dolinou je neprůchodná.

„Uvedenému místu je nutné se vyhnout a neplánovat si v tomto úseku túry ani v příštích dnech,“ varovala správa. Přesto některé turisty špatné počasí ve čtvrtek zaskočilo.