Sesuv laviny ve francouzských Alpách si vyžádal šest obětí

Nedělní sesuv laviny v Horním Savojsku ve francouzských Alpách si vyžádal šest obětí. Podle agentury AFP jde o jedno z nejhorších lavinových neštěstí ve francouzských Alpách za poslední roky.

K sesuvu laviny na ledovci v masivu Mont Blanc u obce Contamines-Montjoie poblíž italských hranic došlo v neděli. Záchranná služba krátce po sesuvu našla čtyři mrtvé. Dva z nich byli místní horští vůdci. 

Pátou oběť nalezli horští záchranáři v neděli pozdě večer, šestou v pondělí dopoledne. Pátou obětí je devětatřicetiletá žena, šestou obětí je zřejmě partner této ženy, uvedla místní státní zástupkyně Karline Bouissetová. Podle francouzských médií bylo obětem mezi dvaceti a čtyřiceti lety a pocházely z různých francouzských měst.

Podle vyšetřovatelů překvapil sesuv laviny tři skupiny lyžařů. Osm lidí vyvázlo z neštěstí bez zranění a jeden člověk byl hospitalizován.

Příčiny? Možná vítr a oteplení

V oblasti nepanovaly mimořádné povětrnostní podmínky a lavinová hrozba byla na druhém nejnižším stupni. Úřady ale upozorňují, že v posledních dnech se výrazně oteplilo a zvedl se silnější vítr, což mohlo přispět k sesuvu masy sněhu.

Podle Françoise Barbiera, starosty obce Contamines-Montjoie, která leží asi třicet  kilometrů jihozápadně od Chamonix, panovaly na horách v neděli dobré podmínky pro lyžování. Starosta upozornil, že na stejném místě se lavina utrhla také v prosinci 2021. Dostala se tehdy až k zastavěné oblasti, nevyžádala si ale žádné oběti.