Při pádu laviny ve Střední Asii zemřeli tři Češi a jeden Slovák

Na hranicích Kyrgyzstánu a Kazachstánu zemřeli tři čeští občané po sesuvu laviny, prohlásila Mariana Wernerová z odboru komunikace českého ministerstva zahraničí. Agentury AFP a TASS předtím s odvoláním na kyrgyzské úřady informovaly o čtyřech českých obětech. Slovenské ministerstvo zahraničí později potvrdilo úmrtí jednoho Slováka při neštěstí.

„Můžeme potvrdit, že na hranicích Kyrgyzstánu a Kazachstánu zemřeli tři čeští občané po sesuvu laviny. Naši diplomaté v Astaně jsou v kontaktu s místními úřady a cestovní kanceláří,“ uvedla Wernerová. K tragédii došlo podle informací ČT již v neděli. Rodiny obětí by měla podle české diplomacie kontaktovat cestovní agentura.

Podle místních úřadů byli v celkem třiadvacetičlenné lyžařské skupině také Slováci. Jeden z nich podle slovenského ministerstva zahraničí také v důsledku laviny zemřel. Detaily o neštěstí úřad nesdělil. Uvedl, že v případu poskytuje potřebnou konzulární asistenci.

Neštěstí se podle úřadů, na které se odvolává TASS, odehrálo v údolí Žyrgalan poblíž hranic s Kazachstánem a Čínou. Totožnost mrtvých úřady dosud nesdělily.

Horský vůdce Viktor Kořízek komentuje tragické úmrtí tří českých lyžařů v Kyrgyzstánu (zdroj: ČT24)

Horský vůdce z Mezinárodní federace asociací horských vůdců Viktor Kořízek prohlásil, že podle jeho informací lavina zasypala devatenáct z dvaceti tří členů výpravy. „Poměr čtyři nahoře a devatenáct pod sněhem je dost hrůzný,“ podotkl. Člověk, který nebyl zasažen lavinou, by obecně měl zhodnotit, zda se nenachází na nebezpečném místě, následně kontaktovat horskou službu a snažit se najít zasypané a odkopat je natolik, aby mohli dýchat, vysvětlil.

AFP připomíná, že ve stejné oblasti na začátku února za podobných okolností zahynul francouzský turista.

Kyrgyzstán, jehož pohoří přesahují nadmořskou výšku sedm tisíc metrů, nedávno zjednodušil podmínky vstupu zrušením některých vízových omezení. Země v poslední době investuje do infrastruktury ve snaze podpořit svůj dosud nepříliš rozvinutý cestovní ruch, a to zejména pokud jde o zimní sporty, uvedla AFP.