Téma Extrémní deště 2024

On-line přenos

Extrémní deště 2024

  • 12:22

    Predikce z posledních dní od ČHMÚ se v zásadě nemění, data napovídají tomu, že nás nečekají jednoduché dnyřekl premiér Petr Fiala (ODS) po zasedání krizového štábu.

  • 12:22

    Z chatové oblasti Biskoupky na Brněnsku hasiči evakuují přes zaplavený most 125 osob. „Převážíme je pak na bezpečné místo, odkud již budou mít vlastní transport. Nasadili jsme šest jednotek,“ uvedli na síti X.

  • 12:16

    V Národním parku Podyjí podle informací na webu hrozí pády stromů, správa parku proto nedoporučuje vstup do lesů. Uzavřené jsou také vstupy na visuté lávky přes Dyji.

Hrozí extrémní povodně, meteorologové rozšířili výstrahu

Meteorologové rozšířili výstrahu na extrémní povodně na téměř celou zemi s výjimkou západu Čech. Na víc než padesátiletou vodu se musí připravit nejen východ, jih a sever země, ale i Praha či většina Středočeského kraje. Nejvíc se mají řeky rozvodnit o víkendu. Vydatně pršet má minimálně do noci na pondělí, situaci ještě zhorší silný vítr, který hrozí podle aktuální prognózy v celé republice.
11:05Aktualizovánopřed 30 mminutami|

Masarykova univerzita preventivně evakuuje už ubytované studenty v Komárově

Masarykova univerzita rozhodla o vyklizení kolejí v Komárově na jihu Brna. V neděli se tam při kulminaci řek může dostat voda. V ohrožení je také pedagogická fakulta na Poříčí. Výuka na většině fakult začíná v pondělí, studenti by ale podle vedení univerzity měli přinejmenším přes víkend ještě zůstat doma.
před 2 h hodinami|

Vyfoťte nejen škodu, ale i původní stav domu, radí expertka na pojištění

Na možné povodně se připravují také pojišťovny, které posilují zákaznická centra a ustavují krizové štáby. Klientům v ohrožených místech doporučují pořízení fotodokumentace majetku ještě před příchodem živlu a také prostudování samotné pojistné smlouvy.
před 2 h hodinami|

Troubky a Zátor se znovu s obavami připravují na velkou vodu

Zátor na Bruntálsku a Troubky na Přerovsku jsou dvě obce, které si řada lidí spojuje s ničivými povodněmi v roce 1997. Teď tam znovu rostou hráze. I po více než čtvrtstoletí vzbuzuje zatažené nebe u místních respekt i obavy.
před 5 h hodinami|

Orlík a Lipno jsou zásadní pro zadržení vody

Před očekávaným deštěm vodohospodáři zvyšují odtoky z velkých přehrad a nádrží. Třeba Orlík by mohl zadržet skoro dvojnásobné množství vody než v roce 2013. Právě na objemově největší vodní nádrži v Česku závisí, jak dokáže Vltavská kaskáda případným škodám zabránit. Klíčové je podle Povodí Vltavy také Lipno. Například přehrada Vrané na opačné straně kaskády totiž nemá kapacitu větší množství vody zadržet.
před 6 h hodinami|

Česko se připravuje na intenzivní srážky

Do Česka dorazil vytrvalý déšť, hrozí rozsáhlé povodně. Hladiny řek pomalu stoupají, rozhodující bude ale vývoj z pátku na sobotu a během víkendu, kdy bude půda už nasycená. Aktuálně se odhadují největší srážky v oblasti Jeseníků. Během následujících dnů mohou na některých místech Česka spadnout stovky milimetrů srážek. Ruší se mnohé společenské akce. Ústřední povodňová komise doporučila organizátorům, aby zvážili zrušení kulturních akcí od pátečních 12 hodin. Doporučuje také občanům, aby od páteční 18. hodiny nevstupovali do parků či lesů, protože hrozí pád stromů.
včeraAktualizovánopřed 13 h hodinami|

Pečlivě se připravujeme, ale nepanikaříme, říká šéf hasičů

Velká srážková činnost koncentrovaná na relativně malém území by podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka mohla způsobit velký problém, hasiči podle něj nicméně dělají maximum pro to, aby nedošlo k fatálním důsledkům. Pečlivě se připravujeme, ale nepanikaříme, shrnul v Interview ČT24. Apeloval na lidi, aby poslouchali, co jim říkají složky integrovaného záchranného systému i představitelé samospráv.
před 15 h hodinami|