Sídliště v Opavě je pod vodou, evakuaci nařídily Krnov i Český Těšín

Kvůli dosažení třetího povodňového stupně probíhá v některých částech Opavy evakuace. Magistrát ji nařídil zhruba pro pět tisíc obyvatel. V neděli ráno se stejnojmenná řeka rozlila po Kateřinkách, největším sídlišti ve městě, kde žije asi 12 tisíc lidí. Hasiči tam jezdí na člunech a pomáhají zachraňovat lidi, kteří dosud neodešli. Řeka ráno ve městě překročila hranici stoleté vody. Částečnou evakuaci nařídila v neděli brzy ráno i radnice v Českém Těšíně na Karvinsku a následně i Krnov na Bruntálsku. V sobotu probíhaly evakuace také na Jesenicku, v průběhu neděle se nedají vyloučit v části Brněnska. Olomoučtí hasiči v neděli ráno oznámili, že kvůli záplavám dosud evakuovali 1,9 tisíce lidí.

Povodí Odry přitom očekává, že hranice stoletého průtoku bude významně překonána i na dalších místech – řece Odře v Ostravě-Svinově, Opavici v Krnově a na Opavě až po její ústí. Na Odře v Bohumíně na Karvinsku se očekává dosažení průtoku stoletého či mírně vyššího. 

„Na mnoha místech již dochází k ohrožení zástavby a očekáváme, že se situace bude dále zhoršovat. Evakuace probíhají kolem Opavice ve Městě Albrechticích, podél Opavy v Krnově, v Opavě a v Kravařích a v desítkách dalších obcí. Zahajuje se evakuace Českého Těšína na Olši a bude se připravovat evakuace v Ostravě a v Bohumíně,“ vypočítala kolem osmé hodiny ráno mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Krnovská radnice v neděli ráno nařídila evakuaci tisícovky obyvatel Dolního Kostelce a dalších třinácti ulic. Situace ve městě v podhůří Jeseníků aktuálně odpovídá katastrofálním povodním z roku 1997, má se ale ještě zhoršit. Hladina rozvodněné řeky Opavy ještě nedosáhla maxima, upozornila kolem šesté hodiny mluvčí města Dita Círová.

Centrum Krnova pod vodou

„Velká část města je pod vodou, zaplavené je už i centrum. Zatím je tma. Jaké škody voda napáchala, zjistíme, až se rozední. Nemáme hlášení o tom, že by se někdo zranil či o obětech,“ upřesnila Círová. Hladina Opavy ve městě běžně dosahuje jednoho metru, v neděli ráno byla skoro na pětinásobku.

Evakuace zahájila Opava v dotčených lokalitách v sobotu večer. Kolem nedělní druhé hodiny ráno se týkala zhruba pěti tisíc lidí, jak informovala redaktorka ČT Barbora Ďulová. Voda bude více než stoletá, řeka Opava už se místy vylila z břehů. Kulminovat měla v noci mezi druhou a šestou hodinou, oznámil už dříve opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

On-line přenos

Povodně 2024

  • 14:22

    Na Vysočině ještě někde hladiny řek stoupají, ale už tolik neprší. Situace by se mohla stabilizovat, řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS). Potíže jsou dnes na železnici.

  • 14:18

    V některých tocích ve Zlínském kraji začala voda opadat. Stoupá však hladina řeky Moravy. Třetí povodňový stupeň platí v regionu na šesti místech.

  • 14:16

    Jsme připraveni pomoci všude tam, kde je to nutné, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Informoval, že vzhledem k situaci svolává na pondělí od 18 hodin mimořádné jednání vlády.

Radnice rozeslala na mobilní telefony SMS zprávy všem lidem, kteří v potenciálně dotčených místech bydlí, aby oblast opustili, oznámil dříve mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný. Policisté podle něj hlídají, aby nikdo nechodil k řece, ani do ní nespadl.

Evakuace se týká zejména Kateřinek, které jsou největším opavským sídlištěm, a dotýká se přízemí a prvních pater domů. Dalšími evakuovanými částmi jsou Vávrovice, Držkovice, Palhanec, Malé Hoštice a také obce Velké Hoštice a Otice.

Situaci v místě navíc komplikuje silný vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.

Podle primátora Navrátila už odešla část lidí ke svým známým a rodinám. Vedení města prostřednictvím městské a státní policie vyzývá obyvatele, aby v lokalitách, které mají být zaplaveny, opustili své nemovitosti a vzali si s sebou jen potřebné věci. I tak v nich ale část lidí nadále zůstává.

Navrátil vyzval, aby lidi nenechávali evakuaci na poslední chvíli. „Podle všech informací se to vylije, bude to velice složité a pak už se z domů nebudou moci dostat,“ upozornil primátor v souvislosti s očekávanou kulminací řeky.

Město pro potřebné připravilo čtyři evakuační místa, jejich kapacita je zhruba tři sta lidí. Magistrát má prý dostatek dalších kapacit, kam se mohou lidi uchýlit. V záloze jsou místa ve školách či v jednotlivých městských částech, kapacity se podle primátora mohou několikanásobně zvětšit – lidé by mohli například do sportovních hal či kulturních domů.

Radnice v Českém Těšíně nařídila dílčí evakuaci

Radnice v Českém Těšíně na Karvinsku nařídila evakuaci centra města a ulice Na Olšinách. Lidé se mají přesunout do základní školy na ulici Slezská. Zástupci radnice to zveřejnili na sociálních sítích v noci na neděli.

Hladina řeky Olše v Českém Těšíně přitom za posledních 24 hodin stoupla bezmála o tři metry. Průtok se nejvíce zvýšil v době od půlnoci. První stupeň tam platil v jednu hodinu ráno. Třetí byl vyhlášen o hodinu později.

„Situace se v průběhu noci změnila a po silných srážkách se na řece Olši blížíme k hranici pěti metrů. Proto byla nařízena evakuace obyvatel domů ulice Na Olšinách a celého centra města,“ vysvětlila radnice na facebookovém profilu města. Lidé si mají vzít evakuační zavazadlo a přesunout se do zmíněné základní školy. Lidé, kteří se nemohou přepravit sami, se mají přesunout alespoň na radnici. Odtud budou převezeni do evakuačního centra.

Evakuací si prošla část Jesenicka

V Jeseníkách do konce týdne podle předpovědi meteorologů spadne až 400 milimetrů srážek, tedy 400 litrů vody na metr čtvereční. V řekách a potocích kvůli tomu hrozí překročení třetího, nejvyššího stupně povodňové aktivity a až stoletá voda. Situace se podobá roku 1997, kdy Olomoucký kraj po vydatném dešti zasáhly katastrofální záplavy.

Krajští hasiči v neděli ráno oznámili, že v regionu evakuovali dosud kvůli záplavám na 1,9 tisíce obyvatel, využít přitom museli také čluny a cisterny. Připravená místa pro nouzové ubytování využilo v evakuačních centrech více než tři sta lidí, sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová. Další lidé podle ní našli zázemí u rodin či známých.

Hasiči mají na kontě v kraji za posledních 24 hodin tisícovku zásahů, dodala. Situace se podle Balážové po Jesenicku a Šumpersku dramatizuje kvůli vzrůstající hladině Bečvy také na Přerovsku. Během soboty bylo v kraji provedeno dvacet evakuací a své domovy tak muselo opustit zhruba 160 lidí.

S případnou další evakuací budou i nadále pomáhat hasiči, místa pak budou hlídat policisté, kteří nicméně zatím nezaznamenali žádné problémy. V Moravskoslezském kraji dosud není nutná pomoc armády, ale hejtman Josef Bělica (ANO) už byl ve spojení s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) pro případ, že by kraj zapojení vojáků potřeboval.

„V důsledku pokračujících a v posledních hodinách i extrémních srážek došlo k vzestupu hladin vodních toků, které odvodňují Jeseníky, část Opavska a Ostravska. Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetích stupňů povodňové aktivity a případně i padesátiletých a stoletých průtoků se očekávají během dneška (soboty) a neděle, a to právě na tocích, které odvodňují Jeseníky, Ostravsko a Opavsko,“ upozornil už dříve ředitel ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Petr Tušil. Na návětří Jeseníků by celkově mohlo do neděle spadnout dokonce až 500 milimetrů srážek, tedy 500 litrů vody na metr čtvereční. Zesilovat má navíc vítr, který může dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.

Evakuace hrozí části Brněnska

Povodňová situace na jižní Moravě by se přes noc na neděli neměla zhoršit. Problémy ale podle všeho nastanou během dne, a to v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku či v Rajhradicích a Opatovicích na Brněnsku. Tam hrozí zaplavení nemovitostí a první evakuace obyvatel, informoval ve videu na sociálních sítích hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Hladiny několika toků v kraji jsou nyní na třetím povodňovém stupni. S ohledem na intenzivní deště budou dál stoupat.

„Určitě bude problém v Podhradí, které je pod Vranovskou přehradou. Voda se tam bude postupně rozlévat,“ upozornil Grolich. Menší rozlivy tam podle informací ČTK už evidovány byly. Další problematickou lokalitou jsou Židlochovice na Brněnsku, kde je Svratka na třetím povodňovém stupni a v neděli má kulminovat na necelých 530 centimetrech. „Židlochovice by to měly zvládnout. Problém ale hrozí v Opatovicích a Rajhradicích, kde by teoreticky mohlo dojít k prvním evakuacím. Ráno ale budeme moudřejší a každopádně budeme vědět vše dopředu a v klidu se rozhodneme,“ dodal jihomoravský hejtman.

Extrémní srážky nad Jeseníky ovlivní v příštích dnech také Moravu, která protéká Hodonínskem a Břeclavskem. „Přidá se k tomu navíc přítok z řeky Bečvy, kde pršelo o trochu více, než se očekávalo. Jsme ale připraveni při velkých průtocích otevřít stavidla a nechat vodu roztéct do lužních lesů podél Moravy. Podobně to můžeme udělat s Dyjí pod nádrží Nové Mlýny. Můžeme průtokům ulevit, budeme ale čekat na mezní hodnoty,“ nastínil Grolich.

K sobotní bilanci uvedl, že je asi 14 tisíc domácností bez elektřiny, přičemž důvodem jsou zejména padající stromy. V souvislosti s těmi také na mnoha místech v kraji zasahují hasiči. Počet jejich výjezdů podle Grolicha přesahuje 800, což se blíží rekordu výjezdů za jeden den. Počasí ovlivnilo také dopravu na krajských silnicích. Na deseti místech evidovali silničáři vodu, která zasahovala do komunikací nebo je podemlela a tím ovlivnila jejich stabilitu. Uzavřená musela být například silnice v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku, pod kterou se sesunul svah.

Evakuovaná nemocnice

V Brně již skončila evakuace Nemocnice Milosrdných bratří, která se dotkla 180 pacientů. Po sobotní sedmnácté hodině v souvislosti se záplavami objekt opustil poslední pacient.

Většina už je v jiných nemocnicích. Městské zařízení leží v záplavovém území u Svratky, jejíž hladina stoupá. Neměla by se sice podle predikcí vylít z koryta, nicméně kanalizací stoupá voda do suterénu, kde je zdroj elektřiny, doplnil hejtman Grolich.

Události: Evakuace Nemocnice Milosrdných bratří v Brně (zdroj: ČT24)

Nemocnice od pátečního večera pacienty postupně převážela z jednotky intenzivní péče, anesteziologicko-resuscitačního i porodního oddělení do jiných brněnských nemocnic.

Vodní nádrž Vír na řece Svratce by měla pojmout i intenzivní srážky kolem Dalečína na Žďársku. Je tam prostor ještě asi na 8,5 metru vody, řekl po sobotním jednání povodňové komise Grolich. Díky tomu by směrem na Brno nemuselo přitéct tolik vody.

„Nádrž Vír by měla pojmout i stoletou vodu. Zatím vše držíme v přehradách a korytech řek. Je ale třeba se připravit. Hladiny řek během dneška (soboty) stoupat budou,“ avizoval Grolich. Brněnští vodohospodáři preventivně upustili vodu v tamní přehradě. To však zvýšilo hladinu v okolí ulice Poříčí.

Brífink povodňové komise Jihomoravského kraje (zdroj: ČT24)

Situace ve Zlínském kraji

Vodní toky ve Zlínském kraji by se v noci neměly moc rozlít. Mimořádné situace mohou nastat jen lokálně, řekl novinářům po sobotním zasedání krajské povodňové komise hejtman Radim Holiš (ANO). Největší potíže v regionu dosud způsobila velká voda v okolí Valašského Meziříčí na Vsetínsku, kde se vylily z koryt některé potoky.

V sobotu odpoledne se hasiči v regionu podíleli na evakuaci více než stovky klientů domova pro seniory v kroměřížské místní části Vážany. Většina z nich se přesunula do náhradního ubytování, další obyvatele domova si převzali jejich příbuzní.