Lidi uvězněné proudem řeky v částech Opavy musely zachraňovat vrtulníky

Události: Reportáž z Opavy a Krnova (zdroj: ČT24)

Silný proud rozvodněné řeky Opavy v opavských částech Karlovec a Palhanec uvěznil několik lidí ve venkovním prostoru, zachraňovat je musely vrtulníky. Opava a Krnov patří k městům, která jsou v Moravskoslezském kraji postiženy nejvíce. V Opavě řeka zaplavila velkou část sídliště Kateřinky, Krnov je pod vodou téměř celý. Jeho vedení už není schopno účelně koordinovat pomoc. Spoléhá především na kraj, který společně s hasiči avizoval konvoj s potravinami i pitnou vodou. Hladina vody začala v tomto městě klesat.

„Stalo se, že lidé uvázli třeba na plotě a teď je musí zachraňovat vrtulník,“ řekl mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný. Proud je podle něj tak silný, že strhává i těžkou techniku hasičů. „Vrtulník je tak jedinou možností, jak se k nim dostat,“ dodal Konečný.

Radnice vyzývá obyvatele, aby raději nevycházeli. „Pokud někdo zůstal a nyní chce pryč, raději ať kontaktuje hasiče. Rozhodně by neměli vycházet ven. Je to nebezpečné, uváznou někde na plotě, který tam za několik minut už nemusí být,“ upozornil Konečný.

V Opavě se vzestup hladiny zastavil na 512 centimetrech, což překročilo stoletou vodu. Voda v Opavě vyplavila několik lokalit. Například téměř celé sídliště Kateřinky. „Je tam místy až dva metry vody. Hladina dosáhla do poloviny přízemního patra,“ řekl primátor města Tomáš Navrátil (ANO).

Dodal, že k evakuaci vyzvali několik tisíc obyvatel. Připraveny pro ně byly svozové autobusy a několik evakuačních center. „V nich bylo připraveno tři sta míst. Celkem je využilo osmdesát lidí,“ uvedl primátor.

Primátor Opavy Tomáš Navrátil o tamní povodňové situaci (zdroj: ČT24)

Primátor Navrátil ve vysílání ČT24 uvedl, že vrtulník, který zachraňoval obyvatele postižených oblastí, mohl zasahovat pouze do osmé hodiny večerní. To znamená, že všechny se vytáhnout nepodařilo. „Nicméně měli by být vytaženi všichni, kterým hrozilo riziko,“ uklidnil Navrátil.

Na dotčeném území se podle něj nacházelo přibližně šest set obyvatel. „Udělalo se maximum pro to, aby se mohli dostat pryč z toho území,“ avizoval primátor. V pondělí se podle něj v pracích bude pokračovat. Vysvětlil, že kvůli velmi silnému průtoku hasiči nemohli použít záchranný člun.

Odříznutý Krnov

Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková uvedla, že řeka Opava v Krnově a v Opavě dosáhla svého maxima. Než se řeka vrátí do svého koryta, podle ní ještě nějakou dobu potrvá. V Krnově Opava kulminovala s hladinou ve výšce 524 centimetrů v 15:00. Pak začala klesat. Také se jednalo o stoletou vodu. Záplavy postihly velkou část města.

„Přes celý Krnov teče voda. Odhadujeme, že pod vodou je sedmdesát až osmdesát procent města. Voda už je téměř u budovy radnice. Náměstí je zaplavené ze dvou třetin,“ řekl odpoledne místostarosta Miroslav Binar (ANO). Situace v Krnově prý byla výrazně horší než v roce 1997.

„Organizovat evakuace už moc nemá smysl. Voda je téměř všude. Nemáme kde zřídit evakuační centra,“ řekl Binar. Doplnil, že radnice už nedokáže účinně lidem v zaplaveném městě pomáhat. Spoléhat se tak může jen na pomoc zvenčí.

Moravskoslezský kraj společně s hasiči přislíbil konvoj s pomocí, tedy potravinami, hygienickými potřebami nebo vodou, ale v plánu je například i nákup paliv, která jsou nezbytná pro náhradní zdroje energií.

Brífink Povodňové komise Moravskoslezského kraje (zdroj: ČT24)

„To město je odříznuto ze všech stran. Není možné ho normálně zásobovat. Předpokládám ale, že ty tatry, které jsou schopny se brodit až po kabinu, budou schopné tam tu pomoc dovézt,“ řekl odpoledne hejtman Josef Bělica (ANO). Pokud by to nešlo, bude kraj hledat další způsob. V Krnově bude možné využít i obojživelné pásové vozidlo.

„Na Krnov nezapomínáme. Budeme situaci řešit tak, abychom obyvatelům pomohli. A pokud by se stalo, že by voda dál stoupala, jsme připravení i na evakuaci celého města,“ doplnil hejtman.

Podle hejtmana byly v Krnově nasazeny čtyři vrtulníky k záchraně lidí, kteří se dříve odmítli evakuovat. „Jsem moc rád, že se podařilo zachránit i pět dobrovolných hasičů, kteří při těch záchranných akcích riskovali život,“ uvedl Bělica.

Zachránit se podařilo také topícího se muže z rozvodněné řeky. Krnovští strážci zákona vysíleného muže vytáhli z vody, poskytli mu první pomoc a následně ho předali záchranářům. Muž skončil v nemocnici.

Zajištění nemocnice

V Krnově je nezbytné řešit i problém tamní krajské nemocnice. Kvůli výpadkům napájení bylo ze zdravotnického zařízení nutné letecky transportovat čtyři pacienty s řízenou ventilací. Děti v Krnově, stejně jako třeba v Opavě, nepůjdou v pondělí do základních ani mateřských škol. „Vůbec netušíme, kdy se do škol vrátí. Budeme to vědět, až zjistíme rozsah škod,“ sdělil Binar.

Bělica po dvaadvacáté hodině sdělil, že u krnovské radnice se večer vykládala materiální pomoc. „Momentálně se zapojuje elektrická centrála v (tamní) nemocnici, aby se obnovil provoz prvního oddělení,“ nechal se slyšet s tím, že další centrála pro nemocnici bude na cestě během noci.

Bělica si myslí, že nemocnice by, byť v režimu náhradních zdrojů energie, mohla být v kompletním provozu v pondělí ráno. Doplnil, že do Krnova byla dovezena pomoc ve čtyřech nákladních hasičských tatrách. S největší pravděpodobností podle něj bude Krnov již v pondělí dostupný běžnou dopravou.

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) k aktuální povodňové situaci (zdroj: ČT24)