V Jeseníku a okolních obcích začaly padat první domy

V Jeseníku a okolních obcích zasažených povodněmi začaly v neděli po poledni padat první domy, potvrdila starostka Zdeňka Blišťanová. Zasahuje tam armáda, která spolu s hasiči evakuuje obyvatele. Oblast Jesenicka je momentálně zcela nedostupná kvůli podemletým silnicím. Policisté žádají řidiče, aby do oblasti vůbec nejezdili. Malou Úpu v Krkonoších zase odřízly od českého vnitrozemí sesuvy půdy, odříznutá je stejně jako v sobotu i příhraniční Višňová na Liberecku. Ostravsko bude mít na železnici škody za stovky milionů korun, odhadli drážní hasiči. V Moravskoslezském kraji se nyní nejezdí prakticky nikde, dodali.

Hladina řeky Bělá pomalu klesá, tím odhaluje škody, které jsou mimořádné, hlásil z České Vsi na Jesenicku po 14. hodině redaktor ČT. Nefunguje elektřina, někde jsou i přerušeny dodávky vody.

„Naše činnost je soustředěna zejména na pomoc s evakuací obcím na Jesenicku a Šumpersku,“ uvedla dříve policie. V noci na neděli rozvodněná řeka Bělá strhla hlavní silnici I/44 od Jeseníku do České Vsi a dál přes Písečnou na Mikulovice. Podle starosty České Vsi Petra Mudry je severní cíp kraje nepřístupný ze všech stran.

„Aktuálně se nelze dostat do města Jeseník. Komunikace jsou pod vodou a uzavřené. Na Šumpersku došlo na několika místech k protržení protipovodňových hrází,“ informovala před polednem mluvčí policie Ivana Skoupilová.

Jeseník vyzval obyvatele, aby se přesunuli do vyšších pater nebo na střechy a vyčkali na záchranáře. „Zasahuje Armáda ČR. Zkontrolujte také své sousedy,“ apeluje město na speciálních stránkách.

„Jsme odříznuti od světa, celé město plave, ale ne klidnou vodou – ale divokou řekou. Většina lidí zůstala v zatopených domech. Bylo to během deseti minut, voda se zvedla snad o metr, nikdo to nepředpokládal. Hladina Moravy ráno dokonce klesla, začali jsme evakuovat sídliště Holba kvůli protržené hrázi – a odtud jsme téměř už neutekli. Mezitím se protrhla páteřní hráz podél Hanušovic a zaplavilo nás to,“ popsal starosta této obce Marek Kostka. Lidé by měli zůstat ve vyšších patrech a počkat na další pokyny, doplnil. Chystá se také evakuace Litovle na Olomoucku.

Policie stále řeší událost ze sobotního podvečera v obci Lipová-lázně na Jesenicku, kde spadlo auto do rozbouřené řeky Staříč. „Jedné osobě se podařilo dostat na břeh, další tři osoby měly zůstat uvnitř. Stále pátráme po vozidle i osádce,“ uvedla mluvčí.

Kvůli dopadu extrémních povodní, které zasáhly zejména sever Olomouckého kraje, není podle zástupců kraje aktuální situace na silnicích zmapována. „Řidičům doporučujeme, aby se na sever kraje vůbec nevydávali. Komunikace totiž mohou být podemleté, mosty poškozené, hrozí utržení krajnic a pád do rozbouřeného vodního toku,“ uvedl kraj na stránkách. Krajský úřad také uvedl, že na Jesenicku v neděli nevyjedou žádné spoje.

Horskou obec Malou Úpu ve východních Krkonoších zase odřízly od českého vnitrozemí sesuvy půdy. Silnice II/252 od křižovatky na Pec pod Sněžkou po státní hranici s Polskem je uzavřena, řekla policejní mluvčí Martina Jandová. Některé komunikace v obci pro místní obyvatele a složky integrovaného záchranného systému jsou ale průjezdné. Přístup na Horní Malou Úpu je možný z Polska. V úseku silnice mezi Spáleným Mlýnem a Pomezními Boudami jsou sesuvy půdy, proto byl tento úsek v noci uzavřen.

Škody na ostravských železnicích budou stamilionové

Ostravsko bude mít na železnici po nynějších deštích a povodních škody za stovky milionů korun. V Moravskoslezském kraji se nejezdí prakticky nikde, oznámili před 10:00 hasiči Správy železnic. Podle Českých drah kvůli nesjízdnosti silnic především na Jesenicku a Ostravsku není možné na mnoha místech ani zavést náhradní autobusovou dopravu.

S odstraňováním škod způsobených počasím na koridorové trati na Olomoucku pomohou drážní hasiči z jiných částí Česka. Na cestu jich vyjely desítky z Českých Budějovic, Nymburka a Brna.

Z tratí s dálkovou dopravou nejezdily před 10:00 vlaky mezi Polomí a Ostravou a Ostravou a Bohumínem, koleje tam jsou pod vodou, informovaly České dráhy. Některé úseky jsou zaplavené také na trati mezi Ostravou a Opavou, Olomoucí a Krnovem, Jihlavou a Veselím nad Lužnicí a Luhačovicemi a Starým Městem u Uherského Hradiště. Mimo provoz bylo před nedělní desátou ráno v některém svém úseku také víc než dvacet regionálních tratí.

České dráhy sdělily, že cestujícím, kteří se kvůli extrémnímu počasí rozhodli nejet vlakem a za běžných podmínek by jízdné nedostali zpět, budou peníze vracet u spojů naplánovaných až do 17. září. Opatření platí u vnitrostátních i mezinárodních jízdenek. „Vzhledem k současné kritické dopravní situaci na železničním koridoru mezi Přerovem a Ostravou i na dalších tratích po celé republice prosí České dráhy, aby lidé své cesty vlakem pokud možno odložili,“ apeluje dopravce na pasažéry.

Spadané stromy komplikují vlakovou dopravu (zdroj: ČT24)

Uzávěry dálnic

Nepříznivé počasí a záplavy působí problémy na silnicích. Neprůjezdná je od rána dálnice D1 v Bohumíně na Karvinsku. Už v noci se D1 uzavřela v Ostravě, kde voda ve Svinově zaplavila pás ve směru na Prahu, zavřený zůstává kvůli výpadku technologií tunel Klimkovice.

Dálnice D55 z Napajedel do Hulína je opět průjezdná. Silničáři ji ráno uzavřeli kvůli zaplavení vodou. Už od soboty naopak řidiči neprojedou po dálnici D56 z Ostravy do Frýdku-Místku.

Neprůjezdné jsou i silnice na Opavsku. Podle údajů Ředitelství silnic a dálnic jde třeba o komunikaci mezi Krnovem a obcí Krásné Loučky nebo Krnovem a Dolním Benešovem.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 14:22

    Na Vysočině ještě někde hladiny řek stoupají, ale už tolik neprší. Situace by se mohla stabilizovat, řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS). Potíže jsou dnes na železnici.

  • 14:18

    V některých tocích ve Zlínském kraji začala voda opadat. Stoupá však hladina řeky Moravy. Třetí povodňový stupeň platí v regionu na šesti místech.

  • 14:16

    Jsme připraveni pomoci všude tam, kde je to nutné, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Informoval, že vzhledem k situaci svolává na pondělí od 18 hodin mimořádné jednání vlády.