Pečlivě se připravujeme, ale nepanikaříme, říká šéf hasičů

Interview ČT24: Šéf hasičů Vladimír Vlček (zdroj: ČT24)

Velká srážková činnost koncentrovaná na relativně malém území by podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka mohla způsobit velký problém, hasiči podle něj nicméně dělají maximum pro to, aby nedošlo k fatálním důsledkům. Pečlivě se připravujeme, ale nepanikaříme, shrnul v Interview ČT24. Apeloval na lidi, aby poslouchali, co jim říkají složky integrovaného záchranného systému i představitelé samospráv.

On-line přenos

Extrémní deště 2024

  • 14:06

    Pražské Museum Kampa kvůli hrozbě velké vody schovalo plastiky žlutých tučňáků ze svého mola na Vltavě. Také zrušilo vystoupení na letní scéně. S nedělním recitálem o Martě Kubišové zatím počítá. Kvůli hrozbě povodní ještě vyskládává pytle s pískem na kritických místech.

  • 13:59

    Někteří prodejci balených vod a dalších nápojů jsou připraveni poskytnout zásoby vody do oblastí zasažených extrémními srážkami a povodněmi. Také Charita ČR na svém webu uvedla, že vyhodnocuje povodňová rizika a je připravena poskytnout finanční i materiálovou pomoc.

  • 13:43

    Nynější silné a vytrvalé deště jsou pro září velmi netypické. Podle Václava Ráry z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR je ale složité tvrdit, že jsou projevem klimatické změny. V září se obyčejně teploty v noci a ráno dostávají plošně pod deset stupňů Celsia a atmosféra tak už nedokáže zadržet velké množství vodní páry.

Stupeň pohotovosti hasičů se podle Vlčka od středy zvýšil. „Od dnešního (čtvrtečního) večera máme plně obsazena operační střediska, máme připravené speciální týmy, máme v pohotovosti i dobrovolné jednotky,“ přiblížil. Aktivovány byly podle něj i jednotky, které mají předurčenost pro povodňové stavy. „Mnoho z těchto jednotek, které jsem vyjmenoval, už v průběhu dneška (čtvrtka) bylo zapojeno do preventivních opatření,“ poznamenal. Jako příklad vyjmenoval procházení propustků, čištění vodních toků, obcházení mostů a mostků. To jsou totiž podle něj klíčové body, které ve chvíli, kdy přijde velká voda, mohou sehrát velmi negativní roli.

„Pečlivě se připravujeme, ale nepanikaříme,“ řekl. Situace je podle něj výjimečná v tom, že různé modely, s nimiž pracuje Český hydrometeorologický ústav, se vzácně shodují. Na druhou stranu se teprve uvidí, jak se bude situace dál vyvíjet. „Pokud by došlo k až tak velké srážkové činnosti a srážky spadly na relativně malém území, tak to samozřejmě může být velký problém, nechceme se úplně nechat překvapit, takže proto ta preventivní opatření,“ uvedl.

V Česku je podle něj 91 tisíc hasičů, kteří jsou schopni výjezdu. Poznamenal, že v důsledku směnného systému samozřejmě ne všichni jsou dostupní. „Ale troufnu si říct, že z pohledu počtu hasičů jsme připraveni, abychom tu záležitost zvládli,“ ujistil. Vyzdvihl důležitost role dobrovolných hasičů.

Komplikace ale mohou nastat s využitím techniky. „Protože to záleží na povaze povodně jako takové,“ poznamenal. Problémy se podle něj objevují u bleskových povodní, kdy lidé nevyslechnou apel k evakuaci a mnohdy je pak potřeba je zachraňovat pomocí helikoptér. Pokud se pak přidá vítr, může to znamenat potíže.

„Poslouchejte výzvy integrovaného záchranného systému“

Lidé by si dle šéfa hasičů měli vyhodnotit, do jakého potenciálního rizika se mohou dostat. „Jestliže bydlím v blízkosti řeky, v blízkosti potoku, musím předpokládat, že za určitých podmínek může dojít k vylití. To znamená, musím udělat opatření sám pro sebe, abych ochránil svůj majetek a samozřejmě své zdraví. Na druhou stranu je potřeba apelovat na to, že jestliže se člověk dostane do nenadálé krizové situace i ve svém vlastním domě, musí dát rychle informaci složkám integrovaného záchranného systému, abychom se ho mohli pokusit zachránit,“ vzkázal. „Děláme maximum pro to, aby nedošlo k fatálním důsledkům.“

Jedním z primárních doporučení je podle něj to, aby lidé poslouchali, co jim říkají složky integrovaného záchranného systému i představitelé samospráv. Zažil prý situace, kdy se lidé odmítli evakuovat a ve velmi krátké době už je hasiči museli zachraňovat.

„Pro mě jsou neuvěřitelné případy, kdy hazardéři nejen se svým životem, ale třeba i s životem svých dětí jsou schopni si nafouknout raft nebo si vzít loďku a v situaci, kdy je řeka velmi divoká, tak na to děti nasadit. A měli jsme několik takových případů, kdy hasiči ty lidi zachraňovali za cenu nasazení vlastního života,“ popsal.

Zopakoval také doporučení Ústřední povodňové komise, aby se lidé od pátečního večera vyhnuli návštěvám lesů. Souhra silných dlouhotrvajících srážek a silný vítr totiž může mít za následek erozi půdy a tedy i například sesuvy svahů.