ON-LINE: Voda z polí začala na Jesenicku zaplavovat domy

V Česku pokračují extrémní deště. Kvůli přívalu vody stoupají hladiny řek, v sobotu po deváté hodině ráno hlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) celkem 169 míst s některým ze stupňů povodňové aktivity (SPA). Více než 30 lokalit se přitom potýkalo s nejvyšším, tedy 3. SPA, další desítky stanic evidovaly v tu samou dobu druhý stupeň. Nejrychleji stoupají toky v oblasti Jizerských hor a Jeseníků. Přívaly vody také komplikují dopravu, tisíce domácností zůstávají bez elektřiny. Web Envidata brzy ráno informoval, že za posledních 24 hodin nejvíc pršelo v Jeseníkách a Krkonoších. Ve Zlatých Horách na Jesenicku spadlo 164 litrů na metr čtvereční, na Labské boudě bylo naměřeno 152 milimetrů a v Jeseníku 130.

On-line přenos

Extrémní deště 2024

  • 08:44

    Dokončení protipovodňové ochrany v Brně potrvá ještě roky a vyžádá si miliardy korun. Před povodněmi není podle ČTK chráněno území, kde žije 24 tisíc lidí.

  • 08:27

    Kvůli popadaným stromům či z preventivních důvodů nejezdily ráno vlaky na desítce tratí v Česku. Drážní hasiči zasahovali od večera u osmadvaceti událostí.

  • 08:26

    Intenzivní déšť poškodil stánky na veletrhu Zahrada Čech v LitoměřicíchVýstaviště dnes zůstane uzavřené, budou se uklízet následky škod.

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ: Extrémní deště zasáhly Česko (zdroj: ČT24)

Extrémní povodňové ohrožení panovalo v sobotu kolem sedmé hodiny ráno podle meteorologů například na Frýdlantsku, Jesenicku, Bruntálsku, Karvinsku, na horním toku Labe a také na jihu Čech. Hladiny řek budou na mnoha místech ještě stoupat, uvedl ČHMÚ v aktuální výstraze. Za uplynulých 24 hodin spadlo podle ČHMÚ na většině území 25 až 85 milimetrů vody.

Kromě měřicích stanic v Jeseníkách a Krkonoších zaznamenaly vysoké srážky do sobotního rána také některé lokality na Liberecku, v jižních Čechách a na severní Moravě. V Hejnicích na Liberecku spadlo 107 milimetrů, v Pohorské Vsi na Českokrumlovsku a v Bohumíně 104 milimetrů, vyplývá z dat specializovaného webu. Meteoroložka ČT Marie Odstrčilová po šesté hodině ráno upřesnila, že ve Zlatých Horách za posledních dvanáct hodin spadlo 130 milimetrů srážek. Ojediněle se srážky přes sto milimetrů objevily také na Šumavě nebo v Novohradských horách.

Meteoroložka ČT Marie Odstrčilová o aktuální situaci (6:15) (zdroj: ČT24)

Většinu Česka zasáhly silné deště doprovázené silným větrem už v pátek. Nepříznivé počasí přetrvává i v noci na sobotu a jak předpověděli meteorologové, intenzivně pršet má až do neděle.

Třetí stupeň povodňové aktivity se v sobotu brzy ráno týkal Jizery v Jablonci nad Jizerou, Smědé v Předláncích, Višňové a Frýdlantě, Černé v Ličově, Novohradky v Luži, Bělé v Mikulovicích a Boskovicích pod přehradou, Žejbra v Rosicích, Černého potoka ve Velké Kraši, Svratky v Židlochovicích a Dalečíně, Jevíčka v Chornici, Labe v Labské, Vestřevi a Špindlerově Mlýně, říčky Třebovka v Ústí nad Orlicí, toku Jevíčka v Chornici na Svitavsku, Stružky v Rychvaldě a Řasnice ve Frýdlantě – Řasnici.

Posléze se výstraha rozšířila také na Černou Opavu v Mnichově, znovu na Vidnávku ve Vindavě a nově na Třebůvku v Hraničkách.

Hladina Černého potoka ve Velké Kraši na Jesenicku v 7:40 vystoupala na 324 centimetrů, na začátku týdne měla kolem 80 centimetrů. První SPA tam platí při 170 centimetrech, druhý při 210 centimetrech a třetí po dosažení 260 centimetrů. V okolí toku bydlí starousedlíci, kteří už několik záplav zažili, takže jsou podle informací z místa na případné vylití vody z koryta připraveni.

Prázdný je ve Velké Kraši i tábor, který musel být při některých předchozích povodních evakuován. Obec má podle starosty připravené evakuační prostory pro případ, že by některé obyvatele bylo nutné přemístit z povodněmi ohrožených částí Velké Kraše.

Na Jesenicku naprší za hodinu až patnáct milimetrů srážek, upozornila v noci meteoroložka ČT Taťána Míková. Jsou však i místa, kde prší ještě intenzivněji – například na Ostravsku, kde ovšem nenapršelo tolik vody jako v Jeseníkách. V oblasti už je několik zatopených míst, voda někde i stojí.

V Mikulovicích na Jesenicku začala voda z polí zaplavovat domy. Podle redaktorky ČT Moniky Bezuchové dělají místním problémy i přítoky řeky Bělé. Lidé mohou využít nouzového ubytování v tamní sokolovně. Podle předpovědi počasí by řeka, která je momentálně v korytě, měla kulminovat během neděle, nejspíše dopoledne, a to na úrovni necelých 4,5 metru.

Meteoroložka ČT Taťána Míková ke srážkám na Jesenicku (zdroj: ČT24)

Z jižních částí kraje zamířily na hornatý sever jednotky, které budou vybaveny speciální technikou pro evakuaci a záchranu lidí z vody a také lezeckou technikou pro případnou evakuaci za použití člunů a vrtulníků. Na Jesenicko byly také vypraveny nákladní automobily s lehátky a přikrývkami. Jesenická radnice zároveň připravila prostory, kam budou v případě záplav evakuováni lidé z ohrožených oblastí.

V Jeseníkách do konce týdne podle předpovědi meteorologů naprší až 400 milimetrů, tedy 400 litrů vody na metr čtvereční. V řekách a potocích kvůli tomu hrozí překročení třetího, nejvyššího stupně povodňové aktivity a až stoletá voda. Situace se podobá roku 1997, kdy Olomoucký kraj po vydatném dešti zasáhly katastrofální záplavy.

Komplikace na severu Čech

Velmi rychle stoupají hladiny také v okolí Liberce. Na třetí povodňový stupeň se dostala řeka Jizera v Jablonci nad Jizerou, dále pak Smědá ve Višňové, Předláncích a Frýdlantě. Ve Višňové a Předláncích její hladina vystoupala na 2,5 metru, tedy vysoko nad běžný stav. Ve Višňové také hasiči odčerpávali vodu z tamního potoka zpět do Smědé, aby nedošlo k jeho rozlití mezi okolní domy.

Ve Frýdlantě hasiči dokončili protipovodňovou stěnu, původně počítali s její výstavbou až v sobotu ráno. Podle redaktorky ČT Barbory Silné je ocelová stěna postavena v délce zhruba sto metrů, její budování zabralo zhruba dvě až tři hodiny. Situaci ve městě v noci začal komplikovat přítok Řasnice, jehož průtok aktuálně přesáhl nejvyšší stupeň povodňové aktivity.

V Krkonoších trvá třetí stupeň na Labi na vodním díle Labská ve Špindlerově Mlýně a ve Vestřevi.

Svratka je v Brně „stabilizovaná“

Podle čidel vodohospodářů by měla být „stabilizovaná“ hladina Svratky v Brně, uvedl v noci redaktor ČT Petr Minařík. „V tuto chvíli hladina řeky moc nestoupá, (...) i tak je proud poměrně silný,“ dodal. Kdyby se hladina přeci jen zvedala, jsou hasiči připraveni použít pytle s pískem a protipovodňové vaky.

Brněnští vodohospodáři také preventivně upustili vodu v tamní přehradě. To však zvýšilo hladinu v okolí ulice Poříčí.

V Pardubickém kraji na Chrudimsku platí stupeň ohrožení na Novohradce v Luži a na jejím malém přítoku Žejbro v Rosicích.

V jižních Čechách se voda rychle hýbe. Podle redaktora ČT Jakuba Bartoše se hladina v Benešově nad Černou dál dostává směrem k domům, tamní obyvatelé mají před domy vyskládané pytle s pískem, které distribuují dobrovolní hasiči.

Místní navíc očekávají, že se situace bude zhoršovat. Voda v řece Černá, která je přítokem Malše, se v noci za dvě hodiny zvýšila o 20 centimetrů.

Hladiny toků mají podle meteorologů nadále stoupat i o víkendu. Na některých místech již napršelo úhrnem od pátku 50 až 110 milimetrů srážek, tedy 50 až 110 litrů na metr čtvereční, nejvíce v Novohradských a Jizerských horách, Krkonoších a Jeseníkách.

Podle ČHMÚ je půda v Krkonoších, Jizerských a Orlických horách extrémně nasycená. Velmi silně nasycená je v jihočeské části Šumavy. Silné nasycení půdy povrchovou vodou je rovněž v Jeseníkách, Beskydech a Novohradských horách.