Moravskoslezský i olomoucký hejtman vyhlásili v krajích stav nebezpečí

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) v sobotu odpoledne vyhlásil v regionu kvůli záplavám stav nebezpečí. K vyhlášení stavu nebezpečí vyzvala hejtmana i Ústřední povodňová komise. V kraji má nadále silně pršet. Následně ke stejnému kroku přistoupil i hejtman sousedního Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN), tam stav nebezpečí začal platit v 15 hodin. Podle aktuálních predikcí nelze na Jesenicku, Krnovsku a Opavsku vyloučit, že kumulační průtoky mohou přesáhnout úroveň stoleté vody.

V Moravskoslezském kraji zasedla povodňová komise, na odpoledním brífinku Bělica mimo jiné oznámil, že „momentálně zasahuje na území kraje 197 jednotek hasičů“, zároveň řekl, že kvůli extrémnímu počasí dosud proběhlo dvacet evakuací, které se dohromady týkaly 158 lidí.

„V průběhu zasedání povodňové komise se situace změnila, preventivně došlo k zajištění antošovické hráze, je uzavřený Klimkovický tunel, kde došlo ke kolapsu elektroinstalace. Policie zajišťuje hlídkovou službu, monitoruje dopravu, došlo k posílení výkonu služby a jsou připraveni příslušníci cizinecké policie, pokud by bylo třeba je povolat,“ sdělil hejtman s tím, že v případě nutnosti požádá o pomoc i armádu. To ale dle něj zatím potřeba není.

Brífink ke stavu nebezpečí v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Nařízení evakuace či pomoc vojáků

Vyhlášení stavu nebezpečí umožňuje krizovým orgánům například vydat zákaz vstupu, pobytu či pohybu osob na vymezeném místě či nařídit evakuaci obyvatel. Opatření se mohou týkat také například přednostního zásobování nebo právě nasazení vojáků. Dále lze uložit bezodkladnou stavbu či terénní úpravy pro zmírnění nebezpečí, nařídit pracovní povinnost, výpomoc či poskytnutí věcného prostředku.

Bělica doplnil, že se také spojil se starosty či primátory, které informoval, že od nich do sobotní 16. hodiny potřebuje lokality, u nichž chtějí podle povodňových map nařídit evakuaci nebo omezit pohyb, aby se „dal ve spolupráci s policií lépe zajistit veřejný pořádek“. Úřady odhadují, že v následujících hodinách by se v Moravskoslezském kraji mohly evakuace týkat stovek až nižších tisíců lidí.

V Olomouckém kraji je kritická situace hlavně na Jesenicku, kde na několika místech hladiny řek překročily třetí stupeň a platí tam stav ohrožení, řekl po 14. hodině Suchánek. V Jeseníku hasiči kvůli hrozbě záplav evakuují dvě ulice, preventivní odsun se týká zhruba dvou stovek lidí. Hladiny řek v Jeseníkách stále stoupají. Další evakuace na Jesenicku budou zřejmě následovat v odpoledních a večerních hodinách. Přímo v Jeseníku a okolních obcích jsou připravena evakuační centra.

Povodňová situace a vyhlášení stavu nebezpečí v Olomouckém kraji (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už avizoval, že pokud Moravskoslezský kraj stav nebezpečí vyhlásí, pravděpodobně večer zhruba ve 20 hodin zasedne Ústřední krizový štáb.

Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková upozornila, že i v následujících třech dnech se dají v regionu očekávat další vydatné srážky, které pro oblasti Poodří, Opavské pahorkatiny a Ostravské pánve mohou činit 190 milimetrů, pro Jeseníky 250 milimetrů a pro Beskydy 150 milimetrů. „Pro některé stanice v pohoří Jeseníku jsou predikovány až extrémy přes 300 milimetrů srážek,“ upřesnila s tím, že celé povodí Odry je již stoprocentně nasyceno a dochází k prudkým vzestupům hladin vodních toků.