Višňová je odříznutá od zbytku Frýdlantska, dopravu zajišťuje tatra hasičů

Obec Višňová je odříznutá od zbytku Frýdlantska na Liberecku. Voda z rozvodněné Smědé zaplavila silnice a dopravu zajišťuje evakuační tatra hasičů. Do domů se zatím voda nedostala, oznámil v sobotu kolem sedmé hodiny ráno starosta Michal Scheidl.

„V současné chvíli jsme odříznutí od zbytku světa. Uzavřené jsou obě komunikace z Předlánců do Višňové, silnice z Poustky do Minkovic a také z Minkovic do Vísky,“ vyjmenoval starosta. V 7:30 byla hladina Smědé ve Višňové–Předláncích ve výší 275 centimetrů, k dosažení extrémního stavu, tedy padesátileté vody, tam chybělo 61 centimetrů.

Obyvatele podle starosty zatím evakuovat nemuseli, tatru potřebují k přepravě lidí. „Aby občané měli možnost se dostat z vesnice a do ní,“ vysvětlil Scheidl.

Voda z řeky se zatím do domů nedostala, je ale na silnicích, loukách a zahradách. „Teď ale ve Vísce trochu ztrácíme půdu pod nohama, protože nestíháme čerpat. Tak jsme posílili jednotky a uvidíme, jak to zvládneme,“ popsal ráno Scheidl.

Prognóza zatím podle něj není dobrá. „Vypadalo to, že od půlnoci už nemá pršet, ale nepřetržitě prší pořád a teď, co máme informace od starosty Hejnic, tak i tam se zvedá voda. A protože z Hejnic se to sem dostane za pět hodin, tak očekáváme, že pokles nebude, ba naopak se bude hladina navyšovat,“ odhadl starosta. Podle krajského povodňového portálu byla hladina Smědé v Hejnicích v 7:20 na 215 centimetrech, o hodinu dříve byla o 30 centimetrů níž.