Přívaly vody komplikují dopravu

Kvůli popadaným stromům či z preventivních důvodů s ohledem na extrémně nepříznivé počasí nejezdily ráno vlaky na zhruba desítce tratí v Česku. Stojí také hlavní pardubický železniční koridor. Drážní hasiči zasahovali od pátečního večera do sobotních šesti hodin ráno u osmadvaceti událostí, nejvíce v Libereckém a Královéhradeckém kraji, všechny se obešly bez zranění, sdělil mluvčí hasičů Správy železnic Martin Kavka. Voda se dostala i do pražského metra, soupravy ale jezdí bez omezení.

Pětkrát vyráželi drážní hasiči k najetí vlaku do stromu, v osmnácti případech odstraňovali z tratí padlé či nahnuté stromy. Dvakrát čerpali vodu a třikrát pomáhali složkám integrovaného záchranného systému s likvidací následků počasí, shrnul Kavka. Kvůli pádu stromu byl zastaven provoz také na trati mezi Křižany a Rynolticemi na Liberecku. Až do pondělí nepojedou kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám vlaky v úseku Boří les–Lednice na Břeclavsku.

Zhruba do sobotních 9:00 neměly podle železničářů kvůli pádu stromů jezdit vlaky na trati mezi Ostroměří a Novou Pakou na Jičínsku, mezi Železným Brodem a Semily, mezi Českou Lípou a Bakovem nad Jizerou a mezi Jilemnicí a Rokytnicí nad Jizerou.

Do sobotního poledne pak nepojedou vlaky z Františkových Lázní na hraniční přechod s Německem ve Vojtanově na Chebsku.

Voda částečně omezila také provoz pražského metra. Prosákla do stanice metra C Muzeum, která je tak do odvolání částečně uzavřena. Cestující mohou ke vstupu i výstupu použít přestupní vestibul mezi linkami C a A, uvedl pražský dopravní podnik na svém webu. Stanice v současnosti prochází opravou stropní desky.

Komplikace na silnicích

„Speciálně na silnicích první třídy je enormní nárůst nehod,“ uvedl ve vysílání ČT24 po sobotní jedné hodině ráno mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Dodal však, že dálnice i silnice první třídy jezdí plynule a že ŘSD neeviduje žádnou dálnici omezenou velkou vodou.

Do problémů se dostala obec Višňová na Frýdlantsku, která je odříznutá od okolí.

Posílen byl podle něj i personál na 25 střediscích údržby dálnic, ve službě je dvojnásobek lidí, než by byl normálně.

Řidičům doporučil před cestou – byť rutinní – zkontrolovat navigaci. Pokud by hlásila nestandardně dlouhou dobu dojezdu, znamená to, že na trase je nějaká mimořádnost.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl o situaci na silnicích (zdroj: ČT24)