Předpověď: Nejvíc bude pršet v Jeseníkách, vody tam rychle přibývá

Deštivé počasí bude v sobotu pokračovat, zejména na Moravě a ve Slezsku, řeky proto budou dále stoupat. V Čechách mohou srážky v sobotu sice slábnout, ale vrátí se o to silněji v neděli, ukazuje předpověď.

V Česku nadále vytrvale silně prší, podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se situace vyvíjí velmi dramaticky. Nejvýraznější srážky jsou ráno hlášené z Jesenicka a Ostravska, kde za posledních šest hodin napršelo přes 70 milimetrů vody, tedy přes 70 litrů na metr čtvereční.

„Za hodinu teď na Jesenicku prší až 15 milimetrů srážek,“ uvedla v noci meteoroložka České televize Taťána Míková. Ještě více v tu dobu pršelo na Ostravsku, ale tam napadlo méně srážek v uplynulých dnech, takže na Jesenicku je situace horší. „Prší tam už do vody, která neodtéká,“ upozornila Míková.

Meteoroložka ČT Taťána Míková ke srážkám na Jesenicku (zdroj: ČT24)

Meteorologové varují, že déšť bude pokračovat s podobnou silou. „Počítáme s kontinuálními srážkami,“ sdělila Míková. Na severních horách od Jizerských přes Krkonoše až po Orlické hory může napršet ještě kolem 150 milimetrů vody, v Moravskoslezském a na severu Olomouckého kraje přes 250 milimetrů, na návětří Jeseníků i přes 300 milimetrů.

V Čechách mohou podle Míkové srážky mírně slábnout nebo ustat, což se ale nemusí týkat míst, kde ráno prší nejvíce, tedy například Krkonoš. Například na Jesenicku ale deště neustanou. „Hory si jakoby přitahují mraky a nutí je stoupat výš. Čím výš ten mrak dosahuje, tím má větší potenciál, že z něj zaprší,“ vysvětlila. V neděli se situace podle Míkové může spíše obrátit, tedy srážky se přesunou spíše do Čech, na Moravě budou od východu ustávat.

Očekávané úhrny od sobotního do pondělního rána ukazuje tato mapa:

Množství srážek, které naprší do pondělí
Zdroj: ČHMÚ

Řeky prudce stoupají a voda odtéká po povrchu i tam, kde jindy žádný potok neteče. Výstrahy a informace o stavu na řekách jsou k dispozici ZDE. Podle Míkové se zdá, že na Moravě budou řeky kulminovat už během noci na neděli, pak už bude vody ubývat. Naopak v Čechách v souvislosti s dalšími srážkami nastanou kulminace podle všeho až v noci na pondělí, na některých místech dokonce až během pondělí.

Meteorologové ale varují také před větrem, který je na některých místech ještě silnější, než se očekávalo: Nejvyšší náraz naměřila od půlnoci Milešovka – 131 kilometrů za hodinu. V nižších polohách se během soboty nárazy větru mohou pohybovat kolem 70 kilometrů za hodinu. Vzhledem k podmáčenému povrchu a olistění dochází k četným polomům a vývratům stromů, vstup do lesů tedy není rozumný.