Desetitisíce domácností jsou bez elektřiny. V jedenácti okresech platí kalamitní stav

Společnost ČEZ Distribuce od 19:00 vyhlásila kvůli velkému množství poruch na vedení v jedenácti okresech šesti krajů kalamitní stav. S poruchami vedení se energetici kvůli nepříznivému počasí potýkají celý den. Vedení většinou poškodily popadané stromy a větve kvůli silnému větru a podmáčené půdě. Distributoři hlásí okolo 62 tisíc domácností bez proudu.

Kalamitní stav se týká Karlových Varů v Karlovarském kraji, Ústí nad Labem v Ústeckém kraji, Českolipska, Jablonecka a Semilska v Libereckém kraji, okresů Náchod a Trutnov v Královéhradeckém kraji, Šumperku a Jeseníku v Olomouckém kraji a Bruntálu v Moravskoslezském kraji, sdělila mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

ČEZ Distribuce před 19. hodinou evidovala 108 poruch na vedení vysokého napětí. Další distributor E.ON na jihu republiky ohlásil dvacet pět poruch na vysokém napětí.

Kalamitní stav energetici vyhlašují při zvýšené kumulaci poruch. V jejich důsledku se prodlužuje čas opravy kvůli nutnosti logistických přesunů materiálu nebo povolání subdodavatelských firem. „Jsme v terénu i nadále a budeme pracovat i přes noc všude tam, kde je to bezpečné pro naše zaměstnance, tedy třeba vyjma lesů, kde hrozí pád stromů,“ uvedla Holingerová. Doplnila, že call centrum ČEZu přijalo 12 tisíc hlášení o poruchách.

K sobotnímu večeru je nejvíce domácností bez proudu, téměř 18 tisíc, v Moravskoslezském kraji. Během dne se výpadky týkaly zejména domácností v Královéhradeckém, Středočeském, Libereckém a Moravskoslezském kraji. Relativní klid naopak panoval v Pardubickém, Plzeňském, Zlínském a Olomouckém kraji a také na Vysočině.

Podle mluvčího E.ON Romana Šperňáka se podařilo během dne odstranit většinu poruch, které vznikly v ranních hodinách. „Nicméně aktuálně začaly další poruchy přibývat, a to hlavně na východě našeho distribučního území, nejvíce pak na jižní Moravě. A to především z důvodu sílícího větru. V jižních Čechách je situace stabilní,“ uvedl mluvčí. Ve večerních hodinách je na jižní Moravě 8 tisíc odběratelů bez proudu a na Prostějovsku dva tisíce dvě stě domácností. Naopak v jižních Čechách jde podle mluvčího nyní řádově o necelých 400 domácností.

Distribuční firmy mají v pohotovosti velký počet pracovníků a techniků v terénu i na dispečincích, aby mohly řešit vzniklé situace.

Výpadky ovlivňují mobilní operátory

Mobilní operátoři evidují lokální výpadky signálu v desítkách lokalit kvůli přerušeným dodávkám elektřiny. Přerušení způsobily poruchy na vedení kvůli stromům spadaným v důsledku silného větru a deště. Ze severovýchodních a jižních Čech se výpadky více přesunuly do Moravskoslezského kraje. V noci se mohou podle mobilních operátorů objevit problémy se signálem v Krkonoších, na Broumovsku a Jesenicku.

Podle mluvčí T-Mobilu Patricie Šedivé může v noci nastat problém u základnových stanic s přerušenou dodávkou elektřiny, které nyní fungují na baterie nebo dieselové agregáty, pokud se k nim kvůli záplavám nebo počasí nepůjde dostat s palivem.

„Čekáme velice náročnou noc, zejména v oblastech Krkonoš, Broumovska a kvůli situaci v Jeseníkách i celé Moravy. Spolupracujeme s krizovými štáby i integrovaným záchranným systémem a pevně doufáme, že situace nebude životy ohrožující, aby se naši technici mohli do postižených oblastí v bezpečí dostat,“ uvedla Šedivá.

„Aktuálně řešíme pouze lokální výpadky v oblastech s delším přerušením dodávek elektrické energie. Naši technici se nyní zaměřují především na Bruntálsko, Ostravsko a Rychnovsko, které byly výrazně zasaženy nepříznivým počasím a povodněmi,“ řekla vpodvečer mluvčí Vodafonu Kateřina Šantorová.

Také O2 měla přes den lokální výpadky kvůli přerušení dodávek elektřiny zejména v oblasti Krkonoš, Krušných hor a Šumavy. „Stav je nadále s ohledem na počasí relativně dobrý. Kolegové se snaží všechny problémové lokality v rámci možností co nejdříve vyřešit, část z nich je pokryta z okolních základnových stanic. I nadále situaci bedlivě monitorujeme,“ sdělila mluvčí Veronika Zachariášová.