TÉMA

Výpadky elektřiny

Ve třech amerických státech si tornáda vyžádala několik obětí

Prudké bouře a tornáda v noci na neděli zasáhla americké státy Texas, Arkansas či Oklahoma. Nepříznivé počasí si podle agentury AP vyžádalo nejméně patnáct mrtvých, další lidé skončili v nemocnicích, řada rodin přišla o střechu nad hlavou. Bouře připravily desítky tisíc lidí o elektrický proud.
26. 5. 2024Aktualizováno26. 5. 2024, 23:15|

Milion lidí bez elektřiny. Charkov se vypořádává s následky útoků na kritickou infrastrukturu

Ukrajina v posledních dnech čelí útokům na klíčovou infrastrukturu. Jedním z cílů raket je pravidelně i druhé největší město Charkov. Některé tamní elektrárny jsou kvůli poškození odpojeny a až milion lidí v oblasti na severovýchodě země se tak potýká s výpadky dodávek tepla a elektřiny.
13. 4. 2024|

V Kyjevě lze výpadek proudu přečkat třeba i ve vězení. Město zřídilo přes pět set „center nezlomnosti“

Život v zasněženém, promrzlém Kyjevě není v posledních dnech jednoduchý. Proud vypadává několikrát za den, většina bytů přitom funguje jen díky elektřině, protože nemá přívod plynu. Potřebné generátory ale neustále chybí, a po večerech tak svítí jen minimum domácností. Město tak zřídilo přes pět set takzvaných „center nezlomnosti“, kde se energetické black-outy dají přečkat.
15. 12. 2022|

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení, postihlo i prefekturu Fukušima

Severovýchod Japonska v oblasti prefektury Fukušima zasáhlo ve středu silné zemětřesení, kvůli němuž místní úřady vyhlásily rovněž varování před vlnou tsunami. Informovala o tom agentura AP. Podle agentury Reuters zahynuli po otřesech nejméně čtyři lidé.
16. 3. 2022Aktualizováno17. 3. 2022, 04:59|