Zimbabwe soudí Čecha. Podcenil přísný režim, říká expertka

Afrikanistka Marie Imbrová o soudu s českým turistou v Zimbabwe (zdroj: ČT24)

Soud v zimbabwském městě Masvingo z administrativních důvodů přesunul soudní líčení s českým turistou na příští týden, oznámil z místa konzul českého velvyslanectví v Lusace Michal Novák, který se měl řízení účastnit. Muže místní policie zatkla na začátku srpna, když ho přistihla, jak natáčí video, ve kterém v angličtině líčil špatnou ekonomickou situaci a dlouhé výpadky dodávek elektřiny a vody v zemi. V autoritářské zemi mu hrozí až dvacet let vězení.

Policisté, kteří poblíž zasahovali u dopravní nehody, mužovy komentáře zaslechli a zatkli ho za šíření nepravd, informovaly weby News24 a Zimlive, podle kterých dotyčnému hrozí až dvacet let vězení.

Soudce zamítl žádost o propuštění zadrženého na kauci, protože je podle něj pravděpodobné, že vzhledem k propustnosti hranic by ze země uprchl, napsal zimbabwský web Zimlive. Podle soudce Čech spáchal závažný trestný čin; obvinění z šíření nepravd přitom soud překvalifikoval na šíření nepravd s úmyslem podněcovat veřejnost.

„Soud přesunul líčení na 22. srpna,“ uvedl v pátek Novák. Další podrobnosti o případu vzhledem k pokračujícímu soudu sdělit nemohl.

Podcenil situaci a porušil přísné restrikce

Má se jednat o Čecha, který od roku 2021 jezdí na kontinent pravidelně a prostřednictvím svých videí chce informovat o místních poměrech. Podle afrikanistky a bývalé diplomatky Marie Imbrové však velmi podcenil situaci. Zimbabwe je totiž na rozdíl od většiny afrických zemí, kde o problémech otevřeně mluví, velmi autoritářská země.

„Státní úředníci, armáda a policie jsou loajální režimu. Platí tam spousta restrikcí, nesmíte fotit státní budovy, příslušníky policie, natož před nimi natáčet, ještě v angličtině, která je tam hlavním úředním jazykem. Z jejich strany je to cílená provokace,“ upozornila.

Proto byl podle ní Čech obviněn z nejvyšší možné kvalifikace – šíření nepravd s úmyslem podněcovat veřejnost. „Hlídka to vyhodnotila tak, že má na území státu rozvraceče, který tam je za účelem podnícení veřejnosti a opozice proti současnému režimu,“ míní odbornice.

Klíčová obhajoba

Čechův advokát tvrdí, že jeho klient byl obviněn na základě zákona, který byl zrušen. Během slyšení v soudní budově podle médií vypadl proud, což na galerii pro veřejnost vyvolalo smích, načež advokát prohlásil, že přerušování dodávek elektřiny a vody jsou v Masvingu skutečností.

„Můžeme potvrdit, že v Zimbabwe byl vzat do vazby český občan. Jeho případ řeší zastupitelský úřad v sousední Zambii, který se na detaily případu nótou dotázal zimbabwského ministerstva zahraničí,“ sdělila minulý týden mluvčí Černínského paláce Mariana Wernerová. Zároveň tehdy oznámila, že český diplomat se do Zimbabwe vydá, aby dotyčného navštívil a zúčastnil se hlavního soudního líčení. Podle Imgrové dorazil do země ve čtvrtek.

„Český stát prostřednictvím diplomatického zastoupení vydává signál, že mu není lhostejné, jak bude s českým občanem naloženo, ale během soudu je tam jen jako pozorovatel,“ sdělila. Může ale pomoct s případným získáním nového obhájce a zprostředkovává kontakt s rodinou, jinak úřad nic jiného v tuto chvíli udělat nemůže, podotýká bývalá diplomatka.

Turista podle jihoafrického webu News24 držel hladovku a dožadoval se setkání se zástupci Česka.

Přitvrzení proti aktivistům

Podle Imbrové bude nyní velmi záležet na schopnosti obhajoby, která musí prokázat, že turistovým úmyslem nebylo videem podněcovat opozici proti režimu. V tom případě bude sazba jiná, uvedla. Velký problém ale vidí v tom, že o zemi publikoval nepříznivé informace, i když tam byl jako turista, a ne jako akreditovaný novinář. Z hlediska přísných zimbabwských zákonů se turista nesmí vyjadřovat o místní politice. Komentář mohl přidat až v bezpečné sousední zemi, namítla.

Zimbabwská policie v červenci poslala za mříže více než osmdesát občanů, mimo jiné politických aktivistů. Dalších 44 aktivistů z řad studentů skončilo minulý měsíc ve vězení za údajně nezákonné shromáždění. Velvyslanectví západních zemí v Harare podobné zatýkání kritizovala. Vedoucí misí zemí Evropské unie vyzvali místní úřady, aby dodržovaly základní svobody v souladu s zimbabwskou ústavou a mezinárodními závazky v oblasti lidských práv.

Zimbabwe je letos hostitelskou zemí summitu Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC). Vládní strana Jihoafrické republiky Demokratická aliance před dvěma týdny navrhla, aby se summit kvůli porušování lidských práv v Zimbabwe konal jinde, podle Imgrové se ale v zemi s jistotou uskuteční. Začít má už v sobotu.