S následky povodní mohou pomoci až dva tisíce vojáků

Při povodních se dosud podařilo evakuovat 13 500 lidí a zachránit přes šest set lidí, uvedl po mimořádném jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Tři osoby zemřely, sedm se pohřešuje. Na územích zasažených povodněmi mohou pomoci vojáci, oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Povolány jich mohou být až dva tisíce. Ministři také řešili, jak bude vypadat pomoc při financování obnovy.

Systém, který kabinet po prvních varováních nastavil kvůli aktuálním záplavám, podle Fialy funguje. Při povodních podle premiéra zasahovalo dosud 5500 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z celkového počtu 6500.

„Díky tomu se podařilo evakuovat 13 500 lidí, přímo zachráněno bylo více než šest set lidí. Bohužel tři osoby zemřely a sedm se pohřešuje,“ uvedl Fiala. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) hasiči v souvislosti s povodněmi aktuálně řeší 869 událostí, od začátku záplav jich bylo 20 tisíc. Za celý loňský rok přitom událostí bylo něco přes 170 tisíc, dodal.

Krajské a senátní volby se podle Fialy v pátek a v sobotu i přes záplavy v části regionů uskuteční. Česko dostalo nabídku pomoci při povodních od Ukrajiny, Izraele, Slovenska, Kosova, Litvy, Severní Makedonie, Spojených států, Řecka či Slovinska, sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Vláda vzala nabídky na vědomí s tím, že se partnerům v případě potřeby ozve.

Ministři se také zabývali tím, jak se bude financovat rekonstrukce postižených oblastí. „Část vlády v úterý navštíví Moravskoslezský kraj a budeme pokračovat v debatě s těmi, kteří jsou zasažení, abychom mohli přesněji cílit naše kroky,“ podotkl Fiala. Míru devastace po pondělní návštěvě v Jeseníku označil za mimořádnou.

Rozsah škod se kvůli pomoci upřesňuje

Vláda také vytvořila pracovní skupinu, která bude řešit financování obnovy. Povede ji ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda je podle Fialy připravena poskytnout dostatek peněz na obnovu postižených oblastí, rozsah škod se ale podle něj upřesní teprve v nadcházejících dnech. Příjemci budou samosprávy, Fiala očekává také zapojení evropských finančních zdrojů.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) řekl, že program jeho resortu pro řešení dopadů živelních pohrom zvýší svou kapacitu na 800 milionů korun. Zdůraznil ale, že tyto peníze určitě nebudou stačit pro katastrofu nynějšího rozsahu a bude třeba najít další prostředky. Stanjura v pondělí během dne nevyloučil, že by kvůli důsledkům povodní mohlo být nutné novelizovat letošní státní rozpočet.

Ministerstvo avizuje změny legislativy

Ministerstvo životního prostředí požádalo krajské povodňové komise, aby detailně zdokumentovaly a fotily, odkud voda tekla a kde byly problémy. „Vznikne detailní vyhodnocení těchto povodní a následně také návrh, jakým způsobem se připravit na tyto situace do budoucna, jaká opatření dělat, a to v kombinaci jak nádrží, tak i přírodě blízkých opatření, včetně možné změny legislativy,“ řekl šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL).

Hladík také ocenil přesnost odhadů a modelů i práci vodohospodářů a dalších složek, díky kterým se podařilo povodně dobře ustát. Aktuální situace podle něj není stejná jako při povodních v letech 1997 a 2002, protože záplavy zasáhly téměř celé Česko, bylo ale možné se na ně připravit. Zároveň upozornil, že povodňová situace nekončí, doufá ale, že nadále nebude natolik vážná a nebude ohrožovat životy ani majetky lidí.

Rakušan uvedl, že v úterý bude pravděpodobně opětovně zasedat Ústřední krizový štáb, nyní se soustředí na nejakutnější potřeby. „Je to voda, elektrická energie, mobilní signál,“ shrnul. Po nynější logistické fázi nastane obnova, dodal. Vyzval lidi, aby nevyjížděli pomáhat živelně, i když to myslí dobře. „Počkejme na organizovanou pomoc, lidé jinak můžou při nekoordinované pomoci způsobit komplikace,“ vysvětlil.

Nasazena má být těžká technika

„Úkol české armády je jasný, pomáhat tam, kde bude zapotřebí na nejvíce poškozených místech a likvidovat následky povodní,“ uvedla k rozhodnutí vlády ohledně vojáků Černochová. „Jak jsme slíbili, uděláme vše pro to, abychom lidem pomohli následky této pohromy co nejrychleji zvládnout,“ dodala.

Jádrem pomoci mají být vojáci 15. ženijního pluku z Bechyně, nasazena má být především těžká technika. „Počítáme i s povoláním příslušníků aktivní zálohy,“ dodala ministryně. S povodněmi dosud pomáhalo sedm vrtulníků armády, na zemi pak byli nasazeni ženisté. Armáda v úterý nasadí také další vrtulník UH-1Y Venom.

Role koordinátora zůstává podle Černochové hasičům, do konkrétního kraje vojáci vyrazí v okamžiku, kdy o to například požádá hejtman.

Ze státních rezerv budou moci čerpat obce

Vláda také umožnila Správě státních hmotných rezerv poskytovat vybavení přímo obcím, dosud ho takto mohly dostávat pouze složky záchranného systému. Podle předsedy správy Pavla Švagra zatím není jasné, kolik kusů techniky budou obce potřebovat.

Předpokládá v první fázi zájem o cisterny na pitnou vodu, a to zejména v menších obcích, které se budou potýkat s kontaminací vodních zdrojů. Následně lze podle něj čekat poptávku po elektrocentrálách, vysoušečích, stanech nebo přikrývkách.

Švagr už dříve řekl, že v minulých dnech správa vydala kolem 150 protipovodňových stěn nebo stovky rozkládacích postelí. Poskytovala také protipovodňové pytle a další zábrany, ve spolupráci s hasiči také začala posílat cisterny s pitnou vodou do nejhůř postižených oblastí.