Krnov voda odřízla od okolí. Autem se tam dalo dostat po dvou dnech

Události: Situace v Krnově (zdroj: ČT24)

Jedním z nejpostiženějších míst je Krnov, kam přijel konvoj s potravinami, vodou a pohonnými hmotami. Město s třiadvaceti tisíci obyvateli bylo odříznuté od okolního světa. Autem se do něj dalo dojet poprvé po dvou dnech. Pomoc na Krnovsku potřebovala i hasičská posádka, se kterou se utrhla krajnice a i s cisternou se převrátila. Hasiče ze střechy kabiny zachránil vrtulník. Místostarosta Krnova Miroslav Binar (ANO) i starosta Tomáš Hradil (Krnovští patrioti) zároveň odmítli výtky šéfa hasičů Vladimíra Vlčka, že město selhalo při evakuaci.

Voda zaplavila podle odhadů vedení radnice přibližně osmdesát procent území, navíc město odřízla od okolního světa. Lidé jsou bez elektřiny, vody i internetu. Někteří Krnované vyšli ze svých domovů v pondělí po dvou dnech poprvé. V ulicích chybí kusy cest a chodníky. Všechny obchody mají zavřeno. Velká část zásob byla vyprodána už dva dny před povodní.

„Vlna proudila prakticky přes celé náměstí a většina prodejen byla vyplavených,“ podotýká starosta Krnova Hradil. V bývalé městské kavárně vzniklo distribuční a logistické centrum pro výdej nejdůležitějších potravin, nápojů a také drogistického zboží. „Momentálně to distribuujeme do okolních obcí,“ vysvětlil také tajemník města Pavel Osadník.

Mezi obyvatele města vozily vodu cisterny, protože druhý den nefungují vodovodní řady. Vedení města začalo také sčítat škody. Podle prvních odhadů mohou být miliardové.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 03:21

    V Litovli v Olomouckém kraji museli kvůli záplavám evakuovat domov pro seniory i další malé pobytové formy sociálních služeb. V oblasti přitom hladina řeky Moravy klesá.

  • 03:04

    Hasiči ve Zlínském kraji i nadále odčerpávají vodu ze zatopených domů. V celém kraji jsou tři místa, kde hladiny řek dosahují třetího stupně povodňové aktivity. Dvě z nich jsou na řece Moravě.

  • 02:52

    Ve Středočeském kraji platí třetí povodňový stupeň na několika místech –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na Labi v Mělníku a v Kostelci nad Labem nebo třeba na Sázavě v Nespekách nedaleko Benešova.

Záchranu výjimečně potřebovali nejen lidé v zatopených oblastech, ale i hasičské posádky. S jednou se na Krnovsku utrhla krajnice a i s cisternou se převrátila. Tři hasiče vytáhl armádní vrtulník. Čtvrtého hasiče pak letečtí záchranáři středočeských hasičů.

„Ta povodeň byla tak silná, že nebylo absolutně možné tam skočit ani v neoprenu, aby je kolegové vytáhli někde u břehu. (...) Co jsem tak slyšel od kolegů z pozemních jednotek, dole utopili dva čluny pro jejich záchranu,“ popsal situaci letecký záchranář HZS Středočeského kraje Lukáš Vejvar.

„Život nám zachránily jak vrtulníky armády, tak policie, které nám povolal ředitel územního odboru pan Patrovský, kterému bych chtěl tímto srdečně poděkovat,“ zmínil hasič ze Sboru dobrovolných hasičů města Krnova Jakub Vavera. Právě pomoc vrtulníků byla v zasaženém regionu zásadní. Na řadu míst se totiž jinak než letecky dostat vůbec nedalo.

Vlček kritizoval zvolená evakuační místa. Podle místostarosty udělali, co mohli

Vlček po nedělním večerním jednání Ústředního krizového štábu uvedl, že evakuační centra nebyla úplně ideálně zvolena, protože některá z nich byla zatopena. „To je záležitost, která primárně jde za krizovým štábem Krnova a to je třeba otevřeně říct. Evakuace v Krnově byla poněkud zpožděná, ale ne vinou IZS, ale vinou krizových orgánů, které působí v tomto městě,“ podotkl šéf hasičů, který město navštívil v neděli.

„My jsme zahájili evakuaci včas, upozorňovali jsme občany mnoha informačními kanály, pokud bydlí v blízkosti vodních toků, aby se evakuovali, jezdily tu hlídky městské policie s tlampači. Zvolili jsme tři evakuační centra, ta nebyla zatopená, ta stále fungují,“ uvedl starosta Hradil.

Binar v té souvislosti uvedl, že žádné z evakuačních center nebylo zatopeno. „U některých byla voda blízko, do objektů se ale nedostala,“ reagoval s tím, že krizový štáb města je vybíral i na základě zkušeností z roku 1997, kdy město postihly také rozsáhlé povodně. „Udělali jsme, co jsme mohli. Krnov je placka. Nemáme tady žádné objekty na kopcích,“ poznamenal.

TK po jednání Ústředního krizového štábu v neděli 15. září (zdroj: ČT24)

Z pohledu hasičů byla evakuace údajně také zpožděná. „Ne vinou složek Integrovaného záchranného systému, ale vinou, řekněme, krizových orgánů, které působí v tomto městě,“ dodal šéf hasičů. Ani s tím Binar nesouhlasí. Tvrdí, že obyvatele k evakuaci vyzývali s dostatečným předstihem.

Vinou záplav, které podle Binara zasáhly až 80 procent města, byl Krnov ještě v neděli odříznutý od světa. V pondělí je situace o něco lepší. S pomocí těžké techniky se podařilo některé komunikace zprovoznit. „Místy na nich je ještě voda. S opatrností se projet dá. Ale určitě to nedoporučujeme. Pokud někdo nemusí, neměl by po těchto sinicích jezdit,“ sdělil místostarosta.